طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق ژئوممبران

طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق ژئوممبران

طرح توجیهی پیش رو در مورد تولید انواع ورق های ژئوممبران می‌باشد که روند مصرف آن به دلیل کاربرد های فراوان، روز به روز در حال افزایش است.

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.

 

معرفی محصول طرح توجیهی

این طرح به معرفی تولید ژئوممبران پرداخته است. این محصول زیر شاخه ای از خانواده ژئوسنتتیک هاست. ژئوممبران غشاء نفوذ ناپذیر در مقابل سیالات (عایق در مقابل رطوبت و گاز) است که طی فرآیند اکستروژن  مواد پلیمری مذاب از فک دستگاه اکستروژن به محل نصب حمل می‌شود. رول های ژئوممبران را در محل نصب باز کرده و پانل هایی از این غشاء نفوذ ناپذیر را در کنار هم قرار داده و معمولا از طریق جوش حرارتی بهم متصل می نمایند. می‌توان گفت که به لحاظ وسعت طیف، یعنی انواع ژئوممبران موجود در بازار و همین طور کاربرد های گوناگونی که از آن ها انتظار می‌رود، ژئوممبران گوی سبقت را از انواع دیگر ژئوسنتتیک ربوده‌اند.

انواع مختلفی از ژئوممبران وجود دارد اما پرکاربرد ترین آن ها شامل ژئوممبران پلی اتیلنی (HDPE)، ژئوممبران پلی وینیل کلراید (PVC)، ژئوممبران پلی پروپیلن (LLDPE) و ژئوممبران EPDM است.

 

معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی

این محصول کاربردهای زیادی در صنعت، کشاورزی و دامپروری دارد. از جمله کاربرد های آن عبارت اند از: ایزولاسیون سد های خاکی و سنگ ریزه ای و مصالح بنایی، در سیستم آبرسانی و مخازن آب آشامیدنی، صنعتی و پرورش آبزیان، در چاله های سایت های دفن زباله شهری و صنعتی برای حفظ محیط زیست، پوشش برای مخازن و دریاچه ها و ... . هر روز کاربرد های جدیدی برای این محصول شناخته می‌شود و یا جایگزینی آن برای محصولات سنتی دامنه بیشتری پیدا می‌کند.

بررسی وضعیت مصرف محصول در ایران

بررسی کلی بازار ژئوممبران در داخل کشور نشان می‎دهد که بازار جدید و بسیار مناسبی برای این محصول وجود دارد. پروژه های عمرانی در سراسر کشور هر روز به این ماده نیاز داشته و نرخ رشد آن با توجه به رشد سریع تکنولوژی، به صورت تصاعدی افزایش می‌یابد. مزیت های ژئوممبران به گونه ای است که توانسته بیشترین پاسخ را به نیاز های فنی و مهندسی خاک بدهد و همه‌‌ی این ها حکایت از بازار بسیار جذاب و با آتیه برای این محصول دارد. در کشور ما به طور وسیع و قابل توجه از دو نوع ژئوممبران PVC و HDPE استفاده می‌گردد. البته بازار ژئوممبران نوع LLDPE نیز رو به رشد است اما هنوز در بازار کشور جای خاصی ندارد.

مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی

عمده مواد اولیه برای ژئوممبران PVC، پی وی سی سوسپانسیونی گرید K70 و نرم کننده DOP است. همچنین 95 تا 98 درصد ژئوممبران HDPE از گرانول پلی اتیلن سنگین گرید تولید ورق (EX6TH) تشکیل شده است.

بازار هدف طرح توجیهی

در مورد بازار داخلی، به این دلیل که مهم ترین حوزه استفاده از ورق PVC در ایزولاسیون تونل ها و به خصوص مترو است، میزان رشد تونل های مترو در سراسر کشور بررسی شد. همچنین برای HDPE سد های برنامه ریزی شده و کاربرد های دیگر این محصول در نظر گرفته شد و با توجه به نتایج، می‌توان درصدی از حجم بازار موجود را به عنوان بازار هدف در نظر گرفت. علاوه بر بازار داخلی، با توجه به بررسی های صورت گرفته، ظرفیت بسیار مناسبی برای صادرات این محصول به کشور های همسایه وجود دارد.

دانش فني پروژه طرح توجیهی

جهت تهیه تجهیزات مورد نیاز برای تولید این محصول، از تولید کنندگان خارجی استفاده شد و ظرفیت سالانه 4400 تن برای ژئوممبران PVC و 3500 برای ژئوممبران پلی اتیلن سنگین پیشنهاد داده شد.

 

 

 

 

 

خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی

این طرح توجیهی در دو سناریوی نرخ ارز مرجع و آزاد بررسی شده است:    

 

 

سناریو شماره یک- نرخ ارز مرجع

 

طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق ژئو‌ممبران

 

سناریو شماره یک- نرخ ارز آزاد

 

طرح توجیهی احداث واحد تولید ورق ژئو‌ممبران

 

اعداد و ارقام تخمینی اند و تا کامل نشدن طرح قابل استناد نیست.

روش تولید طرح توجیهی

ژئوممبران PVC: کلیت فرایند به این شکل است که ابتدا پودر PVC با مواد دیگر درون میکسر گرم ریخته می‌شوند و در آنجا عملیات اختلاط صورت می‌گیرد. بعد از آن مواد وارد میکسر سرد شده تا کلوخه ایجاد نشود و سپس از قسمت هاپر وارد اکسترودر دوپیچه می‌شود. این اکسترودر که به صورت counter rotate می‌باشد، اختلاط را به خوبی انجام می‌دهد و بعد از آن مواد در میان یک دای ‌T شکل به صورت ورق خارج می‌شود و ورق وارد غلطک های خنک کننده شده و در آنجا ضخامت آن تثبیت و ورق سرد می‌شود.

ژئوممبران HDPE: تولید این نوع ژئوممبران با استفاده از روش flat die صورت می‌گیرد. ابتدا مواد اولیه وارد میکسر می‌شود و از آنجا به صورت اتوماتیک به درون هاپر منتقل می‌شود. مواد با عبور از درون اکسترودر تک پیچه از دای با عرض 7 متر خارج می‌شود. ضخامت نهایی ورق توسط رولر ها تنظیم می‌گردد. بعد از رولر ها غلطک های خنک کننده و کاتر وجود دارند و در انتها نیز ژئوممبران توسط Winder ها جمع و بسته بندی می‌شوند.

نتیجه‌گیری طرح توجیهی و پیشنهاد

همانگونه که مشاهده می‌شود سناریو شماره 1 و 2 به دلیل جذابیت های طرح در زمان ارزیابی مالی و اقتصادی طرح به عنوان سناریو قابل قبول جهت اجرای طرح می‌باشند. نکته قابل ذکر توجه به عدم بالانس عرضه و تقاضا و تغییرات شدید نرخ ارز طی سال 1391 می‌باشد که بر قیمت عرضه محصول در بازار اثر مستقیم داشته است. از سوی دیگر قیمت مواد اولیه طرح به دلیل امکان تامین از داخل قیمت های عرضه در بورس کالا در نظر گرفته شده است لذا جذابیت های طرح از حد معمول طرح های تجاری این حوزه از صنعت بالاتر می‌باشد که در صورت تغییر شرایط حاکم بر بازار تغییر در شرایط اقتصادی طرح متصور می‌باشد.

 

 

 

نظرتان را ثبت کنید