طرح موجود ارزيابي فرصت سرمايه گذاري جهت تولید لوله هاي چندسازه مورد مصرف در صنايع پتروشيمي و انتقال نفت و گاز ميباشد.
این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.
معرفی محصول طرح توجیهی
لوله هاي تقويت شده با الياف شيشه (Glass Reinforced Pipe) كه در صنعت باGRP ، GRE و GRV شناخته ميشوند، لوله هايي هستند كه از چندسازه هاي بسپاري ساخته ميشوند .اين لوله ها در بازه قطرهاي 3000-25 ميلي متر توليد میشوند و در حوزه هاي مختلف صنعت مورد استفاده قرار ميگيرند. لوله هاي چندسازه كه متشكل از الياف شيشه و رزين هاي گرماسخت ميباشند ساختاري محكم، مقاوم به خوردگي و سبك را فراهم ميكنند كه به عنوان جايگزين بسيار مناسبي براي لوله هاي ديگري چون لوله هاي فلزي و بتني مطرح میشوند. کد های آیسیک این محصول شامل 25201153، 25201183 و 25201763 میباشد.
معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی
بر اساس ويژگي هاي شيميايي رزين هاي مورد استفاده، هر يـك از گونـه هـاي مختلـف لولـه چنـدسـازه در کاربرد هاي متنوعي چون صنعت آب و فاضلاب، صنايع پتروشيمي و انتقال نفت و گاز، سـامانه هـاي آتـش نشاني و برخي كاربردهاي ديگر مورد مصرف ميباشند. همچنین لوله های چندسازه نسبت به سایر لوله های جایگزین، دارای مزایای بیشتری هستند.
بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی
در كشور ايران، مصرف اين لوله ها از سال 1385 عموميت پيدا كرده و در طول اين دوره كوتاه، جايگاه قابل توجهي را در صنايع مختلف كسب نموده است. امروزه لوله هاي چندسازه در صنايع مختلف به طور گسترده مورد استفاده قرار ميگيرند. از اين ميان، استفاده از لوله هاي چندسازه از نوع GRP كه عمدتا در شبكه هاي انتقال و توزيع آب و جمع آوري و انتقال فاضلاب شهري كاربرد دارند، به طور مطلوبي جايگاه خود را در ايران پيدا كرده اند. به طوري كه امروزه بيش از70 درصد از مصرف لوله را در شبكه آب و فاضلاب كشور در بر ميگيرند. در کاربرد های صنعت پتروشیمی و انتقال نفت و گاز اما، شرایط مشابهی در کشور در مقایسه با دیگر کشور های صنعتی مشاهده نمیشود. در حالي كه در حال حاضر در كشورهاي پيشرفته صنعتي نظير استراليا، كانادا و امريكا از لوله هاي چندسازه در شبكه انتقال نفت و گاز به طور گسترده استفاده ميشود و در برخي كشورهاي منطقه نظير عراق نيز استفاده از اين لوله ها در كاربردهاي ذكر شده آغاز شده است، در ايران هنوز استفاده از اين لوله ها در صنعت پتروشيمي و شبكه انتقال سوخت گسترده نيست و لازم است شود كه در اين زمينه فرهنگ سازي شود زيرا امروزه استفاده گسترده از چندسازه ها در صنايع مختلف يكي از شاخص هاي رشد و پيشرفت صنعت ميباشد.
مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی
لوله هاي چندسازه با استفاده از تقويت كننده هاي الياف شيشه، رزين هاي گرماسخت و تعدادي مواد افزودني ساخته ميشوند.
بازار هدف طرح توجیهی
ميزان عرضه فعلي لوله هاي چندسازه بر اساس ظرفيت عملي توليد واحدهاي فعال كشور، 191240 تن در سال است كه اين ميزان، با در نظر گرفتن حجم مصرف لوله كه عمده آن در صنعت آب و فاضلاب و از نوع GRP ميباشد و نيز با در نظر گرفتن حجم فعلي صادرات و واردات که عمدتا از انواع GRE و GRV میباشد، ميتوان گفت كه در شرايط فعلي، بين عرضه و تقاضاي محصول، موازنه تقريبي وجود دارد. اما از سوي ديگر، از آنجا كه طرح حاضر عمدتا با نگرش مصرف لوله هاي چندسازه در صنايع پتروشیمی و انتقال نفت و گاز و نیز افزايش بازار صادرات محصول پتروشيمي میباشد و نيز از آنجا كه با فرض به بهره برداري رسيدن واحدهاي توليدي در دست اجرا با ظرفيت عملي87500 تن در سال، همچنان عمده تامين كمبود محصول جهت موازنه عرضه و تقاضا در صنايع آب و فاضلاب (لوله هاي GRP) خواهد بود، لذا احداث واحدي عمدتا با هدف تامين نياز بازار لوله هاي GRE و GRV، حذف واردات محصول و افزايش سهم بازار صادراتي محصول منطقي به نظر ميرسد.
دانش فني پروژه طرح توجیهی
تکنولوژی مورد استفاده برای تولید این محصول از خارج از کشور تهیه و هزینه های آن براورد میگردد.
خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی
این طرح توجیهی در دو سناریوی نرخ ارز مرجع و آزاد بررسی شده است:
سناریو شماره یک- نرخ ارز آزاد
سناریو شماره یک- نرخ ارز دولتی
اعداد و ارقام تخمینی اند و تا کامل نشدن طرح قابل استناد نیست.
روش تولید محصول طرح توجیهی
به طور كلي يكي از متداولترين شيوه هاي توليد لوله هاي چندسازه، روش پيچش الياف ميباشد كه خود به دو صورت پيوسته (Continuous) و ناپيوسته (Discontinuous) انجام ميپذيرد. از مزاياي روش پيچش الياف (Filament Winding) ميتوان به سرعت اجراي بالا، صرفه اقتصادي، تنظيم دقيق نسبت رزين به الياف، استفاده از شكل هاي ساده الياف و استحكام بالاي چندسازه توليدي در برابر نيروهاي وارده نام برد.
نتیجه گیری طرح توجیهی و پیشنهاد
سناريو شماره 1 و 2 به دليل جذابيت هاي طرح در زمان ارزيابي مالي و اقتصادي طرح به عنوان سناريو قابل قبول جهت اجراي طرح ميباشند. نكته قابل ذكر توجه به عدم بالانس عرضه و تقاضا و تغييرات شديد نرخ ارز طي سال 1391 ميباشد كه بر قيمت عرضه محصول در بازار اثر مستقيم داشته است. لذا جذابيت هاي طرح از حد معمول طرح هاي تجاري اين حوزه از صنعت بالاتر ميباشد که در صورت تغيير شرايط حاكم بر بازار، تغيير در شرايط اقتصادي متصور ميباشد.