نان غذای اصلی مردم بسیاری از کشورهای جهان را تشکیل داده و روزانه قسمت اعظم انرژی، پروتئین، املاح معدنی و ویتامینهای گروه Bمورد نیاز آنها را تامین مینماید
این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.
معرفی محصول طرح توجیهی
نان غذای اصلی مردم بسیاری از کشورهای جهان را تشکیل داده و روزانه قسمت اعظم انرژی، پروتئین، املاح معدنی و ویتامینهای گروه Bمورد نیاز آنها را تامین مینماید. در ایران نیز حدود 65-60 درصد پروتئین،کالری و حدود 3-2 گرم املاح معدنی مورد نیاز روزانه از خوردن نان تامین میگردد. نام وکد آیسیک محصولات طرح توجیهی بدین شرح است: نان باگت:15411149، نان ساندویچی: 15411144،انواع نان اروپائي: 15411141،نان همبرگر: 15411145، نان شيرمال: 15411123، نان سوخاری: 15411143،پیراشکی: 15411160
معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی
نان مورد نظر در طرح توجیهی مزبور جز کالاهای مصرفی و مهمترين منبع غذايي در تغذيه مردم ايران و تامين کننده قسمت عمده کالری، پروتئين و ويتامينهای گروه B بوده و از نظر مواد معدنی نيز دارای اهميت ويژهای ميباشد. به طور کلی، نان به عنوان يکی از اقلام پايه و اساسی در رژيم غذايي مردم است. مصرف سرانه نان در ایران 164-139 کیلوگرم گزارش شده است. میانگین مصرف سرانه نان در کشورهای اتحادیه اروپا 68 کیلوگرم است که در مقایسه با کشور ما تفاوت چشمگیری دیده میشود. البته بخش زیادی از این نان در کشور ما ضایع میشود.
بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی
بر اساس اطلاعات بررسی شده توسط کارشناسان طرح توجیهی در زمينه تعداد و ظرفيت واحدهای توليدکننده ميزان توليد انواع نانهای فانتزی در کل کشور از سال 1379 تا سال 1385 با در نظر گرفتن ميزان صادرات و واردات محاسبه شده است. این میزان از مقدار 600 هزار تن در سال 79 به مقدار 3800 تن در سال 85 افزایش یافته است
تحليل ضرورت اجراي پروژه طرح توجیهی
نان بهتنهايي تامينکننده قسمت اعظم انرژی، پروتئين و املاح معدنی مورد نياز بدن انسان است و در صورت غنی شدن ميتواند نقش نيازهای بيشتری را پوششدهد. از طرف ديگر استفاده از فرآيندهای بهينه در تهيه انواع نان نه تنها به سلامت افراد جامعه کمک خواهد کرد، بلکه به دليل استفاده صحيح از گندم و آرد و در نتيجه کاهش ضايعات موجب بالارفتن بهرهوری خواهدشد. همچنین با توجه به ماهيت محصول مورد نظر طرح توجیهی به لحاظ ماندگاری و فاصلا کوتاه بين توليد و مصرف، صادرات محصول در صورت رعایت شرایط امکانپذير میباشد.
مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی
آرد، نمک، شکر، روغن، مخمر مواد کمک پخت و افزودنيها، تخممرغ و آب که تمامی این در تمام فصول در بازارهای داخلی قابل دسترس میباشند.
بازار هدف طرح توجیهی
علاوه بر بازار داخلی صادرات محصول در صورتی امکانپذير است که محصولی با کيفيت مطلوب و زمان ماندگاری بالا توليد، نان توليد شده به شکل مناسب بستهبندی، استانداردهای توليد رعایت شود.
دانش فني پروژه طرح توجیهی
اکثر نقاط ضعف فرآيند توليد نان در ايران در صورت تبديل شدن واحدهای توليدی کوچک به واحدهای صنعتی قابل رفع است. اما آنچه هم اکنون در واحد های صنعتی نيز به عنوان نقطه ضعف قابل توجه ميباشد، عدم استفاده از فرمولاسيون مناسب و روش صحيح فرآوری خمير است که در صورت استفاده از تجهيزات و تکنولوژيهای نوين قابل رفع ميباشد.
خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی
روش تولید طرح توجیهی
آماده سازی آرد شامل : - الک کردن -اختلاط آرد -رساندن درجه حرارت آرد به حد مطلوب می باشد.
آماده کردن خمیر: به دو صورت دستی و ماشین امکان پذیر است که روش ماشینی به دو روش پیوسته و غیر پیوسته انجام می شود .
مخلوط کردن: این کار با استفاده از مخلوط کنهای متنوعی انجام می شود.
پوک کردن خمیر: پوک و متخلخل کردن خمیر یکی از مهمترین مراحل تهیه نان به شمار می رود چون خمیری که پوک و متخلخل شود نانی قابل هضم با قابلیت نگهداری بالا تولید خواهد کرد.
چانه گیری: به منظور توزین و تقسیم خمیر (چانه گیری)، زمانی که خمیر آماده شد برای بریدن و توزین به دستگاه چانه گیر منتقل می شود.
پخت نان: عملیات پخت نان ها در انواع مختلف فر ها انجام میگیرد
سرد کردن و بسته بندی: محصول در این مرحله باید پس از سرد کردن بسته بندی شود.
دیاگرام فرآیند تولید طرح توجیهی
نمودار1: دیاگرام فرآیند تولید طرح توجیهی
محلهای پیشنهادی اجرای طرح
شهر های پر جمعیت نظیر تهران، اصفهان، مشهد و تبریز
نتیجه گیری طرح توجیهی و پیشنهاد
گرايش مردم به استفاده از نانهای فانتزی بيشتر شدهاست. از اينرو باتوجه بهاين مسئله بايد در انتخاب محل توليد و عرضه محصول طرح توجیهی مورد نظر دقت لازم مبذولگردد. ضمناً درنظرگرفتن ظرفيت بهينه و اقتصادی توليد و با توجه به برنامههای دولت در راستای ايجاد واحدهای صنعتی توليدکننده نان و نياز بازار مصرف به نانی باکيفيت مناسب، طرح توليد این نانها کاملا اقتصادی و توجيهپذير خواهدبود.
مراجع
ناصر رجب زاده؛ "مبانی فرآوری غلات"؛ جلد دوم؛ انتشارات دانشگاه تهران؛ 1382
رسول پايان؛ " تکنولوژي فرآوری غلات "؛ انتشارات آييژ؛ 1384
ناصر رجب زاده؛ " تکنولوژی نان "؛ انتشارات دانشگاه تهران؛ 1380
علی ظفری؛ " راهنمای حل مشکلات صنايع آرد "؛ جلد اول؛ واحد تحقيق و توسعه شرکت نان آوران سبوس؛ 1382
موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتی ايران، استانداردهای ملی. استتانداردهای شماره 2338، 103، 1053، 2577 و 26
وزارت صنايع، اطلاعات واحدهای صنعتی فعال و در دست احداث، 1385
وزارت نيرو، معاونت انرژی، ترازنامه انرژی 1384
وزارت جهاد کشاورزی؛ معاونت امور برنامه ريزی و اقتصادی؛ دفتر آمار و فناوری اطلاعات؛ آمارنامه کشاورزی؛ جلد اول؛ 1384
پايگاه اطلاع رسانی سازمان جهانی خواربار و کشاورزی (FAO). www.FAO.org
کلمات کلیدی: نان حجیم،باگت، شیرمال، پیراشکی
خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری
* درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.