در اصل واژه اسيدهاي چرب براي كربوكسيليك اسيدهايي اطلاق ميشده است كه از چربي گياهي يا حيواني استخراج شده باشد.
این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.
معرفی محصول طرح توجیهی
طرح توجیهی پیش رو درباره محصول اسید های چرب می باشد که در اصل واژه اسيدهاي چرب براي كربوكسيليك اسيدهايي اطلاق مي شده است كه از چربي گياهي يا حيواني استخراج شده باشد.در این طرح توجیهی به تفضیل شرح داده می شود که امروزه واژه اسید های چرب در مورد همه اسيدهاي كربوكسيليك آليفاتيك اشباع شده يا نشده به كار مي رود كه طول زنجيره كربني آنها بين 6 تا 24 اتم كربن است . کد آیسیک اسیدهای چرب به 2 قسم می باشد ، که کد آیسیک محصول طرح توجیهی یعنی اسید چرب غیر سولفونه 24113722 و کد آیسیک سایر اسید های چرب 24113720 می باشد .
معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی
از مشتقات اسيدهاي چرب به طور گسترده در صنعت استفاده مي شود. الكل هاي چرب، آمين ها، استرها، صابون هاي فلزي، پلاستيك ها- دتر جنت ها، صابون ها، مواد آرايشي- الكيد رزين ها، رنگ ها- پلاستيك ها، تايرها- نساجي، چرم و كاغذ- روان ساز ها، گريس ها- استفاده هاي ديگر ( مانند ساخت شمع )
بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی
طی سال های اخیر با افزایش رشد جمعیت، نیاز به موادشوینده حاوی اسیدهای چرب بیش از پیش افزایش یافته است. از سوی دیگر با افزایش روزافزون تعداد خودروها در کشور مصرف لاستیک خودرو که در تولید آن از اسیدهای چرب استفاده شده است، نیز فزونی یافته است.
تحليل ضرورت اجراي پروژه محصول این طرح توجیهی
طبق تحقیقات کارشناسان مجرب طرح توجیهی، ميزان توليد اسيدهاي چرب در دنيا بيش از 3/5 ميليون تن متريك است. در حالي كه اين رقم در سال 1988 در دنيا 2/6 ميليون تن متريك برآورد شده است. بنابراين براي تأمين نياز جهاني ميزان توليد اين ماده بايستي افزايش يابد. به دليل رشد جمعيت و پيشرفت صنايع شيميايي در زمينه هاي مختلف نياز به اين ماده روز به روز بيشتر مي شود . در لاستيك سازي و صنايع شوينده اسيدهاي چرب اهميت زيادي دارند. از سوي ديگر در كشور ما در صنايع نفتي جهت استخراج نفت نياز شديدي به مشتقات اسيد چرب از جمله آمينه اي چرب اتوكسيله احساس مي شود .
مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی
مواد اصلي مورد نياز كارخانه اسيد چرب عبارتند از: 1.اسيد سولفوريك 2.چربي و پيه اسيد سولفوريك در حال حاضر علاوه بر مجتمع هاي بزرگ پتروشيمي كشور در واحدهاي كوچك نيز توليد مي شود.
بازار هدف طرح توجیهی
به دلیل واردات زیاد این محصول مورد بررسی در طرح توجیهی مذبور ابتدا بازار هدف بازار داخلی است. و در چشم انداز توسعه بازار خارجی نیز مورد هدف است.
دانش فني پروژه طرح توجیهی
طبق اظهارات متخصصین تهیه طرح توجیهی در مورد این محصول، برای تولید اسیدهای چرب طبیعی در مقیاس صنعتی فقط چربی ها به عنوان ماده اولیه استفاده می شوند و تکنولوژی خاصی ندارد ولی برای تولید اسیدهای چرب سنتزی داشتن تکنولوژی بالا، دست یابی به آن را مشکل کرده است و معمولا از یک شرکت خارجی خریداری می شود. از سوی دیگر کاتالیزور این فرآیندها گران قیمت است.
خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی
روش تولید طرح توجیهی
توليد اسيدهاي چرب طبيعي از فرايند هيدروليز: چربي ها استر اسيدهاي چرب با گليسرول هستند و تحت عنوان تري گليسيريد شناخته مي شوند. با تجزيه چربي ها مي توان اسيدهاي چرب و گليسرول را جداسازي كرد .توليد اسيدهاي چرب سنتزي: در چند كشور اروپايي،چين و روسيه مقدار زيادي از اسيد چرب مورد نياز خود را از اكسيداسيون آلكان ها به دست مي آورند. در دنياي غرب اهميت اقتصادي اسيدهاي چرب سنتزي كمتر از اسيدهاي چرب طبيعي است . در دهه 1930 اين روش براي توليد اسيدهاي چرب با زنجيره كوتاه يا با زنجيره شاخه دار توسعه يافت. امروزه از لحاظ اقتصادي هيچ توجيهي براي ساخت اسيدهاي چرب غير اشباع بلند زنجيره با تعداد كربن هاي زوج از اين روش وجود ندارد .
دیاگرام فرایند تولید طرح توجیهیمحل های پیشنهادی اجرای طرح توجیهی
کارخانه باید در محلی احداث شود که حمل و نقل مواد اولیه و محصولات تولیدی به سهولت انجام شود. بنابراین پیشنهاد می شود که کارخانه در مناطق مركزي كشور در مسیر راه های ترانزیت اصلی کشور جهت حمل و نقل مواد احداث شود.
نتیجه گیری طرح توجیهی و پیشنهاد
طي سال هاي آتي با افزايش رشد جمعيت و صنايع مختلف به ويژه صنايع شوينده، لاستيك سازي، و رنگ سازي مصرف اسيدهاي چرب پيوسته افزايش خواهد يافت. از سوي ديگر با توجه به تسهيل در امر صادرات در سال هاي اخير، امكان كسب بازار كشورهاي ديگر به خصوص كشورهاي همسايه وجود دارد . طبق آمار وزارت صنايع و معادن، در حال حاضر ظرفيت اسمي توليد اسيدهاي چرب غير سولفونه و ساير اسيدهاي چرب به ترتيب 13580 تن و 45570 تن است. با اجراي كامل طرح هاي در دست ساخت ظرفيت توليد اسيدهاي چرب غير سولفونه و ساير اسيدهاي چرب به ترتيب 171540 تن و 78500 تن افزايش خواهد يافت . پیشنهاد این طرح توجیهی، احداث واحدهاي جديد علاوه بر رفع نيازهاي داخلي و كسب درآمد صادراتي، موجب اشتغال زايي و رشد صنايع وابسته به اين محصول خواهد شد .
خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری
* درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.
رضا پيشنمازي 10 آذر 1397 - 18:56
بسيار خوب