طرح توجیهی پیش رو در مورد محصول تالک است .
این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.
معرفی محصول طرح توجیهی
تالك يك كاني سيليكات منيزيم آبدار است كه به دليل خصوصيات منحصر به فرد فيزيكي و شيميايي كاربرد بسيار زيادي در صنايع مختلف نظير سراميك سازي، كاغذسازي، لاستيك سازي، پلاستيك سازي، لوازم آرايشي، بهداشتي و دارويي، رنگ سازي، ديرگدازها و نسوزها، مواد ها پوشانده سقف و ديگر صنايع دارد . کد آیسیک این محصول 14291311 است.
معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی
تالك هاي بسيار خالص در مواد آرايشي، سراميك هاي استئاتيت و كورديدريت، كنترل پيچ كاغذ سازي و پركننده تقويتي در لاستيك و محصولاتي با عيار متوسط (75 تا 95 درصد) به عنوان پركننده كاغذ، آجر ديوار، رنگ سازي بكار مي روند. محصولاتي با عيار پايين تر (كمتر از 75 درصد) در مواد سازنده سقف استفاده مي شوند . از ديگر مصارف تالك مي توان به استفاد از آن در صنايع نساجي، لعاب سازي، سفال سازي، پلاستيك سازي، مصارف كشاورزي (كود شيميايي)، مصارف دامداري، ساخت گريس، داروسازي، تهيه ديناميت ها و صنايع شيميايي مواد منفجره، درزگيري و بتونه كاري و همچنين در اجزاء ساختمان پلي استر، مصالح فرش اتاق نيز نام برد . ديگر موارد استفاده
تالك عبارتند از : صيقل دهي ذرات برنج وجو، عوامل رنگ زدا يا رنگ بر ، ماده جاذب بو از غذاها، فيلتر و تصفيه آب، جذب روغن و عمل آوري چرم، حشره كش ها ، واكس هاي كفش، پوشش ها يا الكترودهاي جوشكاري ، جوهر چاپ، پركردن كپسول هاي ويژه براي آزمايش شتاب موشك ها تا50 كيلومتر، پوشش گندله هاي سنگ آهن براي احيا مستقيم، تامين كننده منيزيم در كودهاي گياهي و در مواد پوشاننده كف، تالك به عنوان پايداركننده آسفالت ذوب شده عمل مي كند .
بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی
با توجه به گستردگي و تنوع كاربرد تالك در صنايع مختلف، مصرف كنندگان داخلي روز به روز به اهميت و كاربرد آن در صنعت پي برده اند. به همين دليل مصرف آن در شكل هاي گوناگون و متنوع در چند سال اخير افزايش يافته است. در آمار توليد، واردات، صادرات و مصرف به خوبي مي توان اين روند را مشاهده کرد. ولي از آنجا كه مصرف كنندگان اين ماده معدني زياد هستند و در بخش هاي كوچك و بزرگ از آن استفاده مي كنند آمار دقيقي از روند مصرف آن در دست نيست ولي با توجه به موارد ذكر شده بهطور متوسط افزايش مصرف آن در دو سال اخير در حدود 10 تا 15 درصد است .
تحليل ضرورت اجراي پروژه طرح توجیهی
اهميت استراتژي اين كالا به كاربرد وسيع آن در صنايع مختلف مربوط مي باشد. اين ماده معدني امروزه در بسياري از صنايع و كالاها به عنوان ماده اوليه نقش اساسي دارد. به خاطر نداشتن اثرات سوء زيست محيطي و عوارض ناگوار يكي از مواد اصلي بسياري از لوازم آرايشي و بهداشتي به شمار مي رود .
مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی
كانسنگ تالك به عنوان يكي از مواد اوليه مورد نياز برای اجرای موضوع این طرح توجیهی به منظور احداث كارخانه در شهرك هاي صنعتي و كوچك مقياس در حدود 6000 تن در سال است كه از معادن در نزديكي شهرك صنعتي استخراج و براي مراحل خردايش و پودر سازي و زدودن ناخالصي به كارخانه ارسال مي شود. با توجه به ذخاير قابل قبول كاني تالك در داخل كشور نيازي به خريد آن از كشورهاي خارج نيست و نياز به كارخانه هاي فرآوري آن در داخل كشور با توجه به مصارف مختلف آن در صنايه كشور احساس مي شود. باتوجه به نوع كانسنگ و مواد مزاحم همراه آن در صورت نياز به تكنولوژي هاي ديگر فراوري از جمله فلوتاسيون، ليچينگ و روش ثقلي بايد مواد لازم براي راه اندازي اين روش ها نيز از داخل و خارج تامين شود .
روش تولید محصول طرح توجیهی
روش هاي معمول فراوري تالك : آرايش تالك ممكن است شامل كاهش اندازه دانه ها (خردايش)، دانه بندي و حذف كاني هاي باطله به روش هاي مختلف (فلوتاسيون، جدايش مغناطيسي اكسيدهاي آهن، حذف كاني هاي قابل حل توسط محلول هاي اسيدي و ...) باشد.
ليچينگ كنسانتره نهايي توسط محلول هاي اسيدي : ليچينگ، فرآيند استخراج يك جزء محلول در جامد با استفاده از يك حلال است. انتخاب عامل ليچينگ به موارد متعددي بستگي دارد كه از مهمترين آن حلاليت است، بطوري كه اين عامل بايستي طوري انتخاب شود كه علاوه بر انحلال زياد و سريع ماده معدني در آن، فقط تركيب مورد نظر را انتخاب و حل نمايد .
فلوتاسيون تالك: در بين كاني هايي كه در طبيعت موجود است فقط تعداد كمي از آنها (ذغال، موليبدنيت، تالك) بطور طبيعي و ذاتي آبران هستند همچنين كاني تالك به دليل خنثي بودن لايه هاي تشكيل دهنده آن از نظر الكتريكي به شدت آبران مي باشد. به همين دليل اين عامل باعث فلوته شدن آسان و طبيعي آن تنها با استفاده از يك كف ساز مي شود.
بازار هدف طرح توجیهی
بازار هدف در ابتدا بازار داخلی است ، در مورد بازار خارجی شرايط صادرات و واردات كالا در ايران بر اساس مقررات صادرات و واردات ايران مصوب هيئت وزيران در تاريخ 4/7/1372 مي باشد. شرايط صادرات تالك نيز مانند شرايط واردات آن مي باشد كه با توجه به خصوصيات آن و فاقد هرگونه قوانين صادراتي در صورت رعايت قوانين گمركي و صادراتي كشور صدور آن به كشورهايي كه با ايران رابطه دارند مجاز مي باشد .
دانش فني پروژه طرح توجیهی
كليه روش هاي موجود در توليد تالك تقريبا در تمامي كشورهاي دنيا مشابه است و تنها جهت كاربردهاي خاص و موارد مصرف آن در صنايع مختلف با توجه به نسبت SiO2 به MgO استفاده مي گردد. از آنجا كه در مورد تالك، عوامل متالوژيكي (عيار و بازيابي) مثل كانه هاي فلزي و يا برخي كاني هاي غيرفلزي اهميت چنداني ندارند و پارامترهاي دانه بندي و كيفي آن (كمتر بودن مواد و تركيبات مزاحم نظير آهن و غيره) حائز اهميت مي باشد. لذا فرآوري اين كاني مثل ساير كانه ها متنوع نخواهد بود .
محل های پیشنهادی اجرای طرح توجیهی
مطالعات انجام گرفته در سال هاي اخير نشان مي دهد كه ذخاير بسيار زياد كانسنگ تالك در ايران وجود دارد. جمع ذخاير شناخته شده تالك كشور بيش از يك ميليون تن ذخيره احتمالي و حدود 480 هزار تن ذخيره قطعي است. اين ذخاير عمدتا در استان هاي لرستان، تهران، اصفهان، سيستان و بلوچستان، خراسان، زنجان و آذربايجان قرار دارند. بنابراين احداث كارخانه توليد تالك در شهرك هاي صنعتي اين استان ها مخصوصاً معادن نزديك به اين شهرك ها مناسب مي باشد.
نتیجه گیری طرح توجیهی و پیشنهاد
از مجموع بررسي ها و محاسبات به عمل آمده مي توان چنين استنباط كرد كه از جنبه اقتصادي سرمايه گذاري اين طرح توجيهی مرقوم به صرفه است. با توجه به اينكه ايران يك كشوري داراي ذخاير فراوان معدني است و كاني تالك يكي از عمده ترين مواد اوليه صنايع مختلفي مانند صنعت سراميك، چيني سازي، كاغذسازي، لاستيك و پلاستيك سازي، لوازم آرايشي و بهداشتي و غيره است. از طرف ديگر با توجه به افزايش تعداد فارغ التحصيلان رشته هاي مربوطه و نيز اهتمام دولت در امر اشتغال توليد آن در داخل كشور با توجه به موارد اشاره شده امري حتمي و ملزوم است .
خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری
* درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.
منابع طرح توجیهی:
1ـ اداره كل اطلاعات و آمار وزارت صنايع و معادن.
2ـ مركز اطلاعات و آمار وزارت بازرگاني.
3ـ كتاب "مقررات صادرات و واردات سال 1386"، انتشارات شركت چاپ و نشر بازرگاني.
4ـ پايگاه اطلاع رساني مركز آمار ايران.
5ـ سازمان توسعه تجارت ايران.
6ـ سازمان صنايع كوچك و شهرك هاي صنعتي ايران.
7ـ پايگاه اطلاع رساني مركز پژوهش هاي مجلس جمهوري اسلامي ايران .
8ـ نمايندگي شركت هاي توليدكنندگان ماشين آلات .
9ـ شركت تحقيقات و كاربرد مواد معدني .
10ـ شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران .
11- سازمان توسعه و نوسازي صنايع معدني ايران .
12- پايگاه هاي اطلاع رساني شركت هاي توليد كننده ماشين آلات فرآوري مواد معدني .