طرح توجیهی پیش رو در مورد محصول تنگستن است .
این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.
معرفی محصول طرح توجیهی
تنگستن به عنوان بيست و ششمين
عنصر فراوان در پوسته زمين با فراواني % 0.005 مي باشد. در طبیعت 20 کانی تنگستن یافت می گردد که اکثر آنها کمیاب است و تنها کانی شیلات و ولفرامیت به عنوان کانی های اقتصادی تنگستن در طبیعت شناخته می شوند. ذخایر شناخته شده در دنیا حدود میلیون تن تخمین زده شده است که این میزان ذخیره با در نظر گرفتن میزان مصرف فعلی آن، برای 100 سال آینده کفایت می کند. كدهاي آيسيك مرتبط با صنعت توليد تنگستن 0729 است.
معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی
تنگستن داراي كاركردها و مصارف واقعاً گسترده و بعضاً غيروابسته اي مي باشد و در طيف وسيعي از صنايع از فلزات سخت (خصوصاً كربيد تنگستن) گرفته تا صنايع آسيا كاري فلزي كاربرد دارد. اين موارد را مي توان اجمالا ً به شكل زير دسته بندي نمود . فلزات سخت : شامل محفظه ها، ابزارها، مته ها، پوشش ها و قالب ها، حفاري، جوشكاري، وسايل ورزشي، وسايل پزشكي، هوا و فضا، كانتكت هاي الكتريكي، تجهيزات نوري، نظامي و ... .
فولاد و آلياژهاي خاص : فولادهاي ابزار، فولادهاي تندبر، سوپرآلياژها . محصولات شيميايي : كاتاليزورها، رنگدانه ها . عمليات سطحي : سطوح بسيار مقاوم به سايش، پاشش حرارتي، قالب هاي روزن راني . صنايع هواپيماي ، صنايع فضا پيمايي ، صنايع تجهيزات نظامي ، صنايع تكنولوژي ليزر ، صنايع كاتاليست ها ، صنايع رنگ سازي ، اشعه ايكس و پرتوافكني، تكنولوژي پزشكي ، صنايع لعاب سراميك ، ماشين آلات و ساختمان هاي موتوري .
بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی
مصرف تنگستن عمدتا به دو فاکتور صنعتی و جغرافیایی وابسته است. مصارف عمده که به استفاده نظامی، فولادهای دمای بالا، ازارهای برش، و صنایع نوری معطوف است و مناطق عمده ذخائر تنگستن که چین، اروپا و آمریکای شمالی متمرکزند. طبق بررسی ها میزان مصرف محصولات تنگستن در جهان 81200 تن در سال است ( به معنی 59800 تن تنگستن خالص) که تا سال 2012 این میزان به 109328 تن (به معنی 81996 تن تنگستن خالص) خواهد رسید. از دیگر کشورهای پرمصرف می توان به روسیه، کانادا و برخی کشورهای شرقی نظیر ویتنام اشاره نمود.
تحليل ضرورت اجراي پروژه طرح توجیهی
ز لحاظ استرتژيك اين كالا با نوعي تجمع عمده ذخائر در محدودهاي خاص، حائز معادلاتي خاص و ارزشي رواني علاوه بر منافع اقتصادي خود مي باشد. با نگاهي به مصارف آن به سرعت مشخص مي شود كه صنايع نظامي در كنار صنايع روشنايي (لامپ هاي رشته اي) و صنايع فولاد، عمده تغذيه شوندگان به وسيله اين ماده هستند كه همه از اهميت فوق العاده اي برخوردارند. وابستگي دوجانبه صنايع نظامي و تنگستن در حدي است كه در دهه90 با فروپاشي شوروي و پايان جنگ سرد، ناگهان مصرف اين فلز به شدت كاهش يافت و بسياري از كارخانه مشتري براي كالاي خود نمي يافتند. بدين ترتيب قيمت ها تا بيش از10 برابر كاهش يافت. هم اكنون نيز با توجه به سياست هاي ستيزه جويانه قدرت هاي جهان، احساس نياز به اين فلز قوت گرفته و قيمت آن براي مدتي است كه سير صعودي ثابتي را در پيش گرفته است. نگاهي اجمالي به نمودارهاي بخش عرضه و تقاضا نيز با هويدا ساختن شكاف تامين، به خوبي بر اهميت حياتي برخورداري از صنايع فراوري چنين ماده اي صحه مي گذارند .
مواد اولیه، کمکی و مصرفی این طرح توجیهی
ماده اولیه اصلی این محصول سنگ معدن با عیار 0.2% که ذخيره اي بالغ بر 8000 تن فلز تنگستن را داراست و مواد شيميايي ديگر را هم از توليد كنندگان داخلي بايد تهيه نمود .
روش تولید طرح توجیهی
در روش هاي كلاسيك شيليت تنها با گوارش اسيدي مورد فرايند قرار مي گرفت در حالي كه ولفراميت با غوطه وري در يك باز حل مي شد. تركيب مياني جامد و خالص مهم در هر دو مورد تنگستيك اسيد بود كه يا به صورت مستقيم و يا پس از چندين مرحله رسوب به دست ميآمد. تنگستيك اسيد به وسيله يك پروسه رسوبي ايجاد ميشود كه كمابيش پروسه اي آني است. يو ن هاي خارجي حاضر در محلول در حين رسوب دهي، به صورت جزيي و ناكامل يا به دام ميافتند و يا دچار همرسوبي ميشوند و تنگستيك اسيد را آلوده مي كنند.
در پروسه مدرن، تركيب مياني ايس . دآي ت كه درمقابل تنگستيك اسيد به وسيله تبلور به دست ميتبلور در قياس با رسوب دهي، پروسهاي بسيار اهسته تر است و از همين رو بخش ناچيزي از ناخالصيهاي موجود در محلول مادر در محصول متبلور شده حاضر خواهند شد . تفاوت مهم ميان تكنولوژي كلاسيك و مدرن در روشي است كه براي جداسازي مقادير عظيم يونهاي سديم مورد استفاده قرار ميگيرد. روش قديمي از يك رسوب دهي تنگستات كلسيم استفاده ميكرد و به دنبال آن يك مرحله اسيدكاري با اسيدهيدروكلريك براي رسيدن به آن منظور (جداسازي يونها)، در حالي كه در روش جديد استخراج انحلالي و يا تعويض يوني(lon exchange) ، يون سديم را به محلول آمونيوم آيزو پلي تنگستات تبديل مي كند.
بازار هدف طرح توجیهی
بازار هدف تولید این محصول بازار داخلی می باشد .
دانش فني پروژه طرح توجیهی
دانش فنی تولید محصول به 2 قسمت تکنولوژی کلاسیک و تکنولوژی مدرن تقسیم بندی می شود . در ایران تكنولوژي كافي جهت فرآوري كانه تنگستن وجود ندارد . ولی با توجه به اهمیت استراتژیکی این محصول باید تکنولوژی های تولید این محصول را به هنگام و کاراتر کرد .
محل های پیشنهادی اجرای طرح توجیهی
با توجه به شرایط خاص در این طرح توجیهی مكان قرار گرفتن معادن سنگ معدن اين فلز، به نظر مي رسد نواحي و شهرك هاي صنعتي اطراف ساوه بهترين ناحيه براي اين كار باشد. چرا كه چه به لحاظ نزديكي به معادن و هزينه هاي حمل و نقل و چه به لحاظ وجود امكانات مورد نياز براي اين كارخانه (برق، آب، سوخت، در دسترس بودن امكانات تاسيساتي و....) شرايطي مناسب فراهم خواهد شد. بنابراین محل پیشنهادی برای اجرای پروژه ی طرح توجیهی شهرك صنعتي ساوه می باشد .
نتیجه گیری طرح توجیهی و پیشنهاد
مطالعات انجام گرفته نشان دهنده آن است كه با گسترش توان نظامي و دفاعي كشور و نيز توسعه صنايع مختلف از جمله نوري و فولادي، ميزان مصرف اين ماده در حال افزايش است. همچنين مطالعات نشان دهنده سود دهي خوب اين واحدها هستند. مواد اوليه معدني و كانسنگ ورودي به كارخانه ازطريق معادن داخلي تأمين مي گردد، بنابراين اين طرح، جزء طرح هاي كوچك مقياس و زود بازده بوده و بدين جهت از حمايت هاي خاص دولتي و تسهيلات مناسب برخوردار است .
خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری
* درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.
منابع طرح توجیهی:
1ـ اداره كل اطلاعات و آمار وزارت صنايع و معادن.
2ـ مركز اطلاعات و آمار وزارت بازرگاني.
3ـ كتاب "مقررات صادرات و واردات سال 1386"، انتشارات شركت چاپ و نشر بازرگاني.
4ـ پايگاه اطلاع رساني مركز آمار ايران.
5ـ پايگاه اينترنتي www.itia.org.uk
6ـ سازمان صنايع كوچك و شهرك هاي صنعتي ايران.
7ـ سازمان توسعه و نوسازي صنايع معدني ايران
8ـ اتاق بازرگاني و صنايع و معادن تهران .
9ـ سازمان توسعه تجارت ايران .
10ـ شركت ملي پتروشيمي ايران .
11ـ نمايندگي شركت هاي توليدكنندگان ماشين آلات .
12ـ شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران.