طرح توجیهی احداث واحد تولید شیره خرما

طرح توجیهی احداث واحد تولید شیره خرما

شیره خرما یک ماده غذایی بسیار غنی از کربوهیدراته می‌باشد. که بعنوان یک ماده غذایی انرژی‌ساز به راحتی قابل هضم و جذب می‌باشد

 

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.


معرفی محصول طرح توجیهی
شیره خرما یک ماده غذایی بسیار غنی از کربوهیدراته می‌باشد. که بعنوان یک ماده غذایی انرژی‌ساز به راحتی قابل هضم و جذب می‌باشد. کد آیسیک محصول طرح توجیهی 15131924 می‌باشد.
 
 معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی

شيره تصفيه شده خرما داراي مصارف زير مي‌باشد :
1-    تهیه نوشابه‌ها
2-    تهیه سس خرما
3-    تهیه ترشی خرما
4-    مصرف شيره بصورت مستقيم در خانواده‌ها
5-    مصرف به عنوان شيرين كننده
•    تهيه بستني‌هاي ميوه‌اي
•    تهيه شيريني‌هاي آردي
•    تولید مربا‌ها
•    آبمیوه‌ها
6-    توليد سركه


 بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی


       توليد و عرضه شيره خرما در كشور‌، آنچنان از رونق خوب برخوردار نمي‌باشد كه علت اين مسئله نبود واحد هاي صنعتي و مدرن توليد كننده مي باشد كه بدين ترتيب شيره در واحد هاي سنتي با مرغوبيت پائين توليد و عرضه مي گردد كه بواسطه آن بازار علاقه زيادي به خريد شيره خرما ندارد. ولي هدف طرح حاضر توليد شيره خرما با كيفيت خوب و بازار پسند مي باشد . بنابراين پيش بيني بازار مناسب براي آن مي گردد .

تحليل ضرورت اجراي پروژه طرح توجیهی


در سال‌هاي اخير با توسعه صنعت خرما، چندين واحد صنعتي در توليد شيره خرماي بهداشتي و تصفيه شده فعاليت مي‌نمايند ولي ظرفيت توليد و توان بازاريابي اين شركت‌ها پايين بوده و بدين ترتيب سهم بازار بسيار جزئي را در اختيار گرفته‌اند. بنابراين مي‌توانيم بگوئيم كه هنوز در كشور ما مصرف شيره صنعتي و تصفيه شده خرما عموميت پيدا نكرده‌است و تغيير الگوي مصرف نياز به عرضه محصول بهداشتي و مرغوب و تبليغات و فرهنگ سازي قوي دارد.
 طرح توجیهی احداث واحد تولید شیره خرما

 مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی


مواد اوليه مورد نياز براي توليد شيره خرما طرح توجیهی مزبور‌، خرما است مقدار مورد نياز مواد اوليه براي توليد ساليانه شيره خرما يا در نظر گرفتن 30% ضايعات تهيه مي‌گردد.
 

بازار هدف طرح توجیهی


با توجه به کاربرد‌های بسیار شیره خرما با تولید بهداشتی آن می‌توان سهم عمده‌ای از بازار داخلی را کسب کرد. همچنین صادرات این محصول در آینده نیز امکان پذیر می‌باشد.


دانش فني پروژه طرح توجیهی
الف) فرآوري خرماي خوراكي
    تكنولوژي فرآوري و بسته بندي خرماهاي خشك و نيمه خشك در كشور موجود است و برخي ماشين سازان داخلي توان ساخت خط توليد آن را دارا مي‌باشند.
ليكن در مورد تكنولوژي فرآوري خرماي مرطوب قابل ذكر است كه اين تكنولوژي مراحل آزمايشگاهي خود را طي كرده‌است و در اين طرح برنامه‌ها برآن قرارداده شده‌است كه با انتخاب شركت‌هاي طراحي و مهندسي ، نسبت به اجرايي كردن تكنولوژي فوق و ارائه اطلاعات مهندسي به ماشين سازان مجرب در اين زمينه اقدام کرد
    ب) شيره خرما
     تكنولوژي توليد شيره خرما دركشورمان موجود است ولي بخشي از ماشين آلات مورد نياز از داخل كشور قابل تأمين نمي‌باشد. از اينرو مي‌توان بصورت تركيبي بخش قابل تأمين از ماشين‌آلات را از داخل و مابقي را از كشورهاي خارجي خريداري‌كرد .
    ج) خوراک دام
        تكنولوژي توليد و ماشين‌آلات اين بخش بطور كامل در داخل كشور موجود‌است . 
نكته‌اي كه در مورد انتقال تكنولوژي محصولات طرح لازم بذكر آن هستيم اين است كه هر چند اين دانش فني درداخل كشور موجود است ولي دسترسي به آن مستلزم صرف هزينه خواهد‌بود يعني اينكه خريد تكنولوژي از داخل كشور صورت خواهدگرفت كه اين خريد بصورت استفاده از خدمات مهندسي مشاور صنعتي و طراحي و مهندسي عملي خواهدگرديد.
خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی
2طرح توجیهی احداث واحد تولید شیره خرما

 روش تولید طرح توجیهی
فرايند توليد شيره خرما در مقياس صنعتي و توليد انبوه از سه مرحله اصلي بشرح زير تشكيل يافته است.
1-    مرحله شستشو ، ضدعفوني و هسته گيري خرما 
   خرماي رسيده از مزرعه داراي گردو خاك ، حشرات ، بقاياي علف ها و آلودگيهاي ديگر است . كه لازم است قبل از هر كاري ، خرما كاملاً شسته شده و موارد آلودگي كاملاً برطرف گردد .
2-    مرحله عصاره گيري
    خلال هاي برش خورده خرما در مخازن مخصوص ريخته شده و ميزان 5/1 برابر وزن آن آب 90 درجه سانتيگراد اضافه مي گردد و بدين ترتيب درجه حرارت مخلوط به Co 60 كاهش پيدا مي كند. مخلوط حاصل به مدت 30 تا 90 دقيقه در دماي فوق نگهداشته ميشود كه در اين مدت قند و مواد معدني موجود خرما در فاز آبي وارد مي گردد و در نهايت تفاله را از مايع جدا مي كنند .
3-    تصفيه شيره
   شيره بدست آمده از مرحله عصاره گيري داراي مزه گس و رنگ بسيار كدر و ناخوشايند است . بنابراين به منظور خوش طعم و خوش رنگ كردن شيره و از بين بردن مزه گس و رنگ تيره آن لازم است فرايند تصفيه روي شيره صورت گيرد.
4-    تغلیظ شیره
    نگهداري هر ماده غذايي مستلزم كاهش ميزان رطوبت آن است شربت توليد شده در اينجا نيز داراي غلظت 20-15 درصد است . بنابراين براي ايجاد قابليت نگهداري آن و جلوگيري از فساد لازم است حداقل تا غلظت 75 تغليط گردد
5-    پاستوريزاسيون
    به منظور ارائه زمان ماندگاري بالا به اين بسته ها لازم است عمليات پاستوريزاسيون را در مورد آنها انجام داد . پاستوريزاسيون بصورت پيوسته و قبل از پر كردن شربت در بطريها صورت خواهد گرفت .   
6-    بسته بندی
   بخش عمده محصول توليدي به منظور صادرات به خارج از كشور ، در پلاستيكهاي مخصوص 220 ليتري  بسته بندي خواهند گرديد.
   آن قسمت از توليد نيز كه براي توزيع داخل انتخاب شده است در بطريهاي 500 و 300 PET گرمي  (با فرض50% - 50%) پر میشود

دیاگرام فرآیند تولید طرح توجیهی


فرایند تولید شیره خرما
 محل‌های پیشنهادی اجرای طرح
   - در صورت معيار قرار دادن توليد خرماي خوراكي منطقه بم در الويت قرار دارد.
   - در صورت معيار قرار دادن توليد محصولات جانبي خرما‌، منطقه جيرفت و كهنوج در الويت قرار خواهد داشت.
نتیجه گیری طرح توجیهی و پیشنهاد
علی رقم وجود چندین واحد صنعتي که در توليد شيره خرماي بهداشتي و تصفيه شده فعاليت مي‌نمايند ولي ظرفيت توليد و توان بازاريابي اين شركت‌ها پايين است. در صورت فرهنگسازی و بازاریابی مناسب این طرح کاملاً توجیه پذیر و اقتصادی است.
کلمات کلیدی: خرما، شیره خرما، داخلی، خارجی

خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری

 

* درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.

نظرتان را ثبت کنید