طرح توجیهی پیش رو درباره، زعفران با نام علمي از خانواده زنبقيان گياهي علفي، چند ساله، بدون ساقه و پيازدار است.
این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.
معرفی محصول طرح توجیهی
طرح توجیهی پیش رو درباره، زعفران با نام علمي از خانواده زنبقيان گياهي علفي، چند ساله، بدون ساقه و پيازدار است. پياز زعفران از نوع توپر و تقريبا كروي شكل با قطر 3 تا 5 سانتيمتر و پوششي قهوهاي رنگ ميباشد در كه زير خاك قرار ميگيرد. هر پياز 96 تا برگ باريك، نظير برگ علفهاي چمني توليد مينمايد. ريشههاي زعفران از نوع افشان هستند كه از قــاعده پيازها و از روي دايــره محيطي آن ميرويند. گل زعفران اولين اندامي است كه در اوايل پاييز ظاهر ميشود. در سال اول كشت، به علت ضعف پيازها و عدم استقرار كامل آنها در خاك و كشت عمقي، جوانههاي گل توان كافي براي رويش ندارند و حتي برگها در سال اول ديرتر از معمول ظاهر ميشوند. پوشش گل از سه كاسبرگ و سه گلبرگ همرنگ بنفش تشكيل ميشود، به طوريكه تشخيص كاسبرگها از گلبرگها مشكل است. تعداد پرچمها سه و طول ميله پرچم دو برابر بساك است. بساك زعفران زرد رنگ است. مادگي در مركز گل قرار گرفته و داراي يك تخمدان است و از قسمت تخمدان خامه باريكي خارج ميگردد. خامه طويل و كشيده بوده به رنگ زرد كمرنگ است كه به يك كلاله شفاف قرمز نارنجي سه شاخهاي به طول 2-3 سانتي متر ختم ميشود سه كلاله همراه باخامه پس از خشك كردن، زعفران تجارتي را تشكيل ميدهند. ما در طرح توجیهی این محصول میکوشیم تا احداث واحد تولید پودر زعفران در کپسول را مورد امکان سنجی قرار دهیم. کدآیسیک محصول این طرح توجیهی 15492424 است.
معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی
طبق تحقیقات متخصصان ما در تهیه طرح توجیهی، مهمترين خواص زعفران كه از قديم الايام بوده درمان افسردگي است. زغفران خاصيت كاهش چربي و كلسترول خون و افزايش نفوذ اكسيژن در پلاسما دارد. در طب عوام نقاط مختلف جهان، زعفران به عنـوان آرامبخش، ضد اسپاسم، اشتهاآور و مقوي معده استفاده ميشود. در كشور آلمان زعفـران بـه عنـوان آرامبخش، درمان درد معده و شكم و آسم مصرف ميشود. داراي بوي قوي و طعم تلخ است. خونساز است و گردش خون را آسان ميكند. باعث تحريك اعصاب ميشود. كبد را تصفيه و قوي ميسازد.
بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی
توليد زعفران كشور حدود 200 تن در سال است كه 185 تن از آن به صادرات اختصاص دارد و باقيمانده آن در داخل مصرف ميشود. با توجه به آمار صادرات چند سال اخير ميزان مصرف زعفران كشور بين 35 الي 55 تن در سال است كه مصرف آن به صورت پودر داخل كپسول بسيار محدود و در حد صفر است. چراكه در حال حاضر واحد توليد و بسته بندي زعفران در كپسول در كشور فعاليت نميكند و اين محصول در بازار موجود نيست. پيشنهاد این طرح توجیهی براي سال 1390 این است که، حداقل 10 درصد مصرف زعفران كشور، معادل 5,3 تا 5,5 تن (ميانگين 4 تن در سال) به صورت كپسول تهيه و در اختيار مصرف كنندگان قرار گيرد.
تحليل ضرورت اجراي پروژه طرح توجیهی
زعفران به جهت طعم، بو و رنگ زرد خاصی که دارد به وفور در غذا و به ویژه همراه با برنج، صنایع شیرینیسازی، داروسازی و صنایع دیگر به مصرف میرسد. براساس تحقیقات انجام شده؛ زعفران خواص ضد سرطانی داشته و به عنوان یکی از مفیدترین داروهای ضد تومور و جمعکننده رادیکالهای آزاد عمل میکند. زعفران ماده شادیبخش، آرامکننده، تقویتحافظه، افزایشدهنده تمرکز و ضد افسردگی است. همچنین زعفران در درمان آلزایمر، پارکینسون، کمخوابی، سرفه و آسم بسیار کمک کننده است.
مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی
گياه زعفران به عنوان عمدهترين ماده اوليه محسوب ميشود.
بازار هدف طرح توجیهی
کارشناسان طرح توجیهی ابراز داشتند علاوه بر بازار داخلی در مورد بازار خارجی، پس از بررسي و مطالعه مقررات واردات و صادرات، شرايط خاصي براي صادرات زعفران يافت نشد و آيين و مقرارات متداول در اين خصوص استفاده ميشود كشور ما به سبب برخورداري از شرايط اقليمي مناسب و متنوع، وجود ذخاير عظيم و نيروي كار ارزان و موقعيت ترانزيتي عالي، از موقعيتي خاص در بخش صادرات غيرنفتي به ويژه صنايع غذايي برخوردار است. ولي به علت عدم وجود صنايع تبديلي مناسب، به نحوه مطلوبي از آن بهرهبرداري نميشود. در خصوص زعفران با برنامهريزي اصولي ميتوان گامهاي اساسي در جهت ايجاد ارزش افزوده بسيار بالاتر از وضع حاضر برداشت تا كشور و بهويژه كشاورزان زعفرانكار بيشتر از گذشته از حاصل دسترنج خود بهره برند.
دانش فني پروژه طرح توجیهی
توجه به بستهبندي مدرن و شايسته و در خور اين محصول با ارزش در كشورمان، تشويق و ترغيب كشاورزان براي توليد با كيفيت و بالاي اين محصول براي جلوگيري از كاهش سهم توليد زعفران ايران و جلوگيري از افزايش بيرويه قيمت اين محصول براي ممانعت از رويآوردن كشورهاي خريدار به ساير كشورهاي توليدكننده و از همه مهمتر شناسنامهدار كردن زعفران ايراني مواردي است كه اكثريت متخصصان و كارشناسان طرح توجیهی به آن تاكيد دارند. پس لازم است با توجه جدي به اين موارد اين اين طلاي ارزشمند را براي كشورمان حفظ و نگهداري كنيم.
خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی
روش تولید طرح توجیهی
زعفران پس از دريافت در قرنطينه آزمايشگاه قرار ميگيرد و تا حصول نتايج محموله بايد در قرنطينه آزمايشگاه بماند. سپس نمونهبرداري از تمام نقاط محموله (بالا، پايين، وسط، كنارهاي كيسه) توسط مسئول كنترل كيفيت انجام ميشود. بعد از نمونهبرداري آزمايشات فيزيكي،شيميايي و ميكروبي بر روي نمونه انجام ميشود.آزمايشاتي كه انجام ميگيرد شامل: قدرت رنگي زعفران، سافرانال، پيكروكروسين (تلخي،رطوبت ورنگ مصنوعي) است. در اوايل فصل زعفران آزمايشات ميكروبي هم صورت ميگيرد چون ميزان آلودگي زعفران در اوايل فصل بالاست. بعد از اين آزمايشات و تائيد زعفران به بخش توليد اجازه داده ميشود از آن زعفران استفاده شود.سپس ايستگاه بازرسي وجود دارد كه در آن زعفران دستچين شده و ضايعات آن را برميدارند و هم وزن آن زعفران جايگزين ميكنند. بعد از طي اين مرحله زعفران براي بستهبندي به ماشينهاي كپسوله انتقال داده ميشود. اين ماشينها زعفران را بر اساس وزن تعيين شده كپسوله ميكنند.
دیاگرام فرایند تولید طرح توجیهی
محلهای پیشنهادی طرح توجیهی برای اجرای طرح
بر اساس مطالعات صورت گرفته طرح توجیهی استانهای خراسان، فارس، يزد، كرمان، سمنان، مركزي و اصفهان مناسب برای احداث واحد تولید پودر زعفران در کپسول است.
نتیجهگیری طرح توجیهی و پیشنهاد
در حال حاضر، زعفران ايران به عنوان يك محصول مهم، استثنايي و انحصاري كشور، به رغم حمايتهاي قابل توجه مستقيم و غيرمستقيم دولت، با مشكلات روبـهرو اسـت و بهـرهگيـري از مزيـتهـاي موجـود در راستاي كاهش مشكلات و خطرهاي پيشروي آن يك ضرورت محسوب ميشود و در اين خصوص شايسته است وزارت جهادكشاورزي اهتمام بيشتري نسبت به افزايش شـاخصهـاي بهـرهوري محـصول زعفـران بـه خصوص شاخص عملكرد آن نشان دهد. همچنين پيـشنهاد مـيشـود وزارت صـنايع نـسبت بـه سـاماندهي واحدهاي بستهبندي زعفران اقدام لازم را انجام دهد و نسبت به اطلاعرسـاني و تـشويق توليـدكننـدگان بـه استفاده از واحدهاي مدرن فرآوري و بستهبندي، سیاستهاي منعطفي را در پيشگيرد.
خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری
* درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.