به خشک شده برخی ارقام انگور از جمله سلطانی بی دانه (به رنگ روشن) و کورنت ( به رنگ تيره) که در معرض نور خورشيد يا با استفاده از خشک کنهای صنعتی تهيه می شود
این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.
معرفی محصول طرح توجیهی
به خشک شده برخی ارقام انگور از جمله سلطانی بی دانه (به رنگ روشن) و کورنت ( به رنگ تيره) که در معرض نور خورشيد يا با استفاده از خشک کنهای صنعتی تهيه می شود، کشمش گفته ميشود. کد آیسیک محصول 15131910 میباشد.
معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی
کشمش بسته بندی شده به عنوان کالای نهايي مصرفی در دسته خشکبار قرا گرفته و به عنوان تنقلات مصرف ميشود. البته بعضی انواع کشمش با عنوان " کشمش پلويي" مصارف غذايي نيز دارد.
بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی
با در نظر گرفتن ظرفيت واحدهای توليدی فعال و در دست احداث، همچنين ميزان صادرات اين محصول در فاصله زمانی مورد نظر، ميزان و روند مصرف کشمش از میزان 42.5 تن در سال 1379 به میزان 32 تن در سال 1382 کاهش یافته است.
تحليل ضرورت اجراي پروژه طرح توجیهی
از ويژگيهای خاص کشمش، اقتصادی بودن توليد آن است زيرا از انرژی خورشيد استفاده شده، مواد بسته بندی آن ساده است، محصول خشک شده حجم کمتری داشته و در شرايط انبار معمولی دارای عمر ماندگاری طولانی می باشد. ضمناً تجهيزات لازم برای تهيه کشمش بسيار ساده است.
مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی
انگور، البته همه ارقام انگور برای تهیه کشمش مناسب نیستند بیشترین ارقامی که امروزه برای تهیه کشمش استفاده می شود، ارقام بی دانه است. مهمترین آنها رقم کشمشی یا سلطانی و یا تامپسون سیدلس می باشد. روغن و گوگرد نیز به ترتیب برای جلا دادن و فومیگاسیون مورد استفاده قرار میگیرند.
بازار هدف طرح توجیهی
علاوه بر بازار داخلی، بررسی ميزان صادرات و روند آن طی سالهای گذشته، بيانگر افزايش ميزان صادرات ميباشد. بررسی سهم صادرات محصولات باغی از توليد آنها در سال 1382 نشان ميدهد که کشمش با اختصاص سهم 82 درصدی صادرات از کل توليد در رده اول قرار دارد.
دانش فني پروژه طرح توجیهی
روش های متعددی برای آماده سازی انگورها از جمله آفتاب، سایه خشک، استرالیایی و کالیفرنیایی وجود دارد. همچنین خشک کردن به دو روش آفتابی و صنعتی انجام میگیرد. در روش آفتابی روش های خشک کردن در طبق،طبقات طوری،داربستی و تاک مورد استفاده قرار میگیردهمچنین در روش صنعتی از انواع خشک کن های موجود نظیر کیلن، کابینی، خورشیدی،نواری متحرک و تونلی میتوان استفاده کرد.
خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی
خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی در جدول 1 آورده شدهاست.
روش تولید طرح توجیهی
بطور ساده مراحل مختلف تهیه کشمش را می توان به انتخاب نوع ماده اولیه، آماده سازی، خشک کردن، بسته بندی و نگهداری تقسیم نمود.
دیاگرام فرآیند تولید طرح توجیهی
محلهای پیشنهادی اجرای طرح
از بررسی واحدهای فعال و در دست احداث نتيجه ميگيريم استانهای قزوين، زنجان، مرکزی، فارس، خراسان، همدان، آذربايجان شرقی و آذربايجان غربی به عنوان محل اجرای طرح مناسبترند. استقرار واحد جديد در شهرکهای صنعتی فعال در اين استانها به دليل دسترسی به امکانات ارتباطی، تاسيسات زير بنايي و ... پيشنهاد ميشود.
نتیجه گیری طرح توجیهی و پیشنهاد
با توجه به فراوانی مواد اوليه و پتانسيل بالای کشور در توليد ارقام متنوع انگور و عدم پيچيدگی تکنولوژی مورد نياز در فرآوری، همچنين حمايتهای مالی دولت در جهت ايجاد طرحهای اشتغالزا و زودبازده، ايجاد چنين واحد صنعتی با توجه به روابط عرضه و تقاضا و امکان توسعه صادرات کاملا" توجيه پذير و اقتصادی است
مراجع
1. " شهين زمردی"؛ نگهداری، فرآوری و کنترل کيفيت انگور؛ ؛ وزارت جهاد کشاورزی؛ 1384
2. " امير نصيری"؛ بررسی و تعيين پارامترهای مهم طراحی در خشک کردن انگور؛ پروژه کارشناسی ارشد؛ دانشکده مهندسی شيمی دانشگاه صنعتی اميرکبير؛ 1379
3. وزارت بازرگانی؛ سالنامه آمار بازرگانی خارجی؛ واردات و صادرات سالهای 1383-1379
4. موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتی ايران، استانداردهای ملی.
5. وزارت صنايع؛ اطلاعات واحدهای صنعتی فعال و در دست احداث؛ 1385
6. وزارن نيرو؛ معاونت انرژی؛ ترازنانه انرژی سال 1384
7. وزارت جهاد کشاورزی؛ معاونت صنايع و امور زيربنايي؛ دفتر صنايع تبديلی و تکميلی بخش کشاورزی؛ آمار واحدهای فعال صنايع تبديلی کشاورزی
8. وزارت کشاورزی؛ آمارنامه کشاورزی، جلد اول 1384
کلمات کلیدی: کشمش، سورت، بسته بندی
خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری
* درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.
لیلا افشار 9 شهریور 1399 - 14:16
هدفم تولید کشمش میباشد