منظور از انواع تحقیقات بازار نحوه جمع آوری داده ها نیست بلکه روش و متدولوژی تحلیل داده های جمع آوری شده است.
تحقیقات بازار دارای انواع گوناگونی است و به صاحبین کسب و کار این امکان را می دهد بتوانند با سلیقه مشتریان خود بیشتر آشنا شوند. برای دستیابی به اطلاعات دقیق و مورد استفاده باید از روش مناسب تحقیقات بازار استفاده کرد.
روش های متداول تحقیقات بازار
منظور از انواع تحقیقات بازار نحوه جمع آوری داده ها نیست بلکه روش و متدولوژی تحلیل داده های جمع آوری شده است. این روش ها شامل بخش بندی بازار، آزمایش محصول، آزمایش روش های تبلیغات، عناصر کلیدی موثر در رضایت و وفاداری مشتری، آزمایش کاربرد محصول، کاربرد تحقیقات و قیمت گذاری (با استفاده از روش های تجزیه و تحلیل مشترک) است.
بخش بندی بازار
با استفاده از پرسشنامه ها می توان نیازها، ارزش ها، رفتار و نگرش بازار را شناسایی کرد.
برخی شرکت ها (شرکت های B2B) نیز اطلاعاتی مانند اندازه شرکت، درآمد، طبقه بندی محصول و اطلاعات مربوط به صنعت را بررسی می کنند.
اگر تحقیقات بازار به صورت میدانی اجرا نشده است، با تقسیم بندی بازار (بازار هدف) می توان روش ها و تاکتیک های بازاریابی موثر را انجام داد. تحقیقات بازار به صاحبین کسب و کار این امکان را می دهد تا بتوانند حداکثر جامعه هدف خود را بدست آورند.
آزمایش محصول
شناخت کامل از محصول به بازاریابی و توسعه محصول در تامین نیازهای مشتریان و بازار کمک می کند به همین جهت از این روش صرفا جهت مطالعه محصول و عمر مفید آن استفاده می شود. از مزایای این روش می توان به صرفه جویی در هزینه ها، زمان و کار اضافی برای تولید محصول اشاره کرد.
• مطالعه و بررسی عناصر جایگزین و رقابتی در زمان تولید محصولات و خدمات جدید
• تعیین مزایای رقابتی محصولات و خدمات
• شناسایی پتانسیل حداکثر درآمد محصول
• تعیین تغییرات و اعمال آنها قبل از توزیع محصول در بازار
• تعیین ویژگی های مهم محصول متناسب با مخاطبین هدف
• توسعه بازاریابی محصول
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مطلب زیر مراجعه فرمایید.
تحقیقات بازار(Market research ) یا مطالعه بازار چیست؟
تحقیقات بازار با روش کیفی، نهفتههای ذهن افراد را پیدا کنید
تحقیقات بازاریابی و روش کمی تحقیق، چگونه فرصت های بازار را شکار کنیم؟
آزمایش روش های تبلیغات
آزمایش روش های تبلیغات مانند آزمایش محصول می تواند در کاهش هزینه ها و صرفه جویی در زمان موثر باشد. با بررسی و مطالعه کمپین های بازاریابی و تبلیغات می توان نیاز مشتریان را شناسایی و به روی عناصر موثر در تبلیغات از آنها استفاده کرد.
عناصر کلیدی موثر در رضایت و وفاداری مشتری
رضایت مشتریان از محصولات و خدمات لزوما تضمینی برای وفاداری آنان به محصولات نیست. اما می توان با ارزیابی رضایت مشتریان به نگهداری و ابقاء مشتریان کمک کرد. شناسایی عناصر کلیدی موثر در رضایت و وفاداری مشتریان می تواند فروش مستمر محصولات را تضمین کند.
• تعیین فاکتورهای موثر در وفاداری، امکان خرید مجدد محصول، نگرش بازار به محصول، عملکرد شرکت، خدمات مشتریان، قیمت و غیره.
• نظارت بر میزان رضایت جمعی، توصیه ها و تحریب های احتمالی در گذر زمان
• تعیین و شناسایی گپ های بازار (در زمینه عملکرد محصولات، خدمات مشتریان و غیره)
• شناسایی تغییرات و توسعه محصول
• هدایت راه های توسعه و تعیین زمان برای اعمال تغییرات
شناخت نام تجاری
با استفاده از پرسشنامه های مرتبط برای شناسایی جایگاه محصول در بازار می توان شهرت و جایگاه محصول در بین مشتریان و جامعه هدف را تعیین و کمپین های بازاریابی را ارزیابی کرد.
کاربرد پرسشنامه ها:
• یادآوری نام تجاری: یادآوری نام تجاری یا نام تجاری رقبا توسط مشتریان
• رسمیت شناختن نام تجاری: شناسایی نام تجاری به عنوان یکی از نام های معتبر بین سایر رقبا
• هویت نام تجاری: هویت برند توسط تیم بازاریابی به وجود می آید پس باید در تعیین نام تجاری دقت بسیار کرد.
• تصویر نام تجاری: تصویر نام تجاری بعد از هویت سازی تشکیل می شود. شناسایی تفاوت ها بین هویت و تصویر نام تجاری می تواند شکاف ها و اختلافات در روش های بازاریابی شرکت را شناسایی کند.
• اعتماد و اعتبار نام تجاری: اعتماد و اعتبار نام تجاری در بازار می تواند نقص محصولات در بازار را تحت پوشش خود قرار دهد. عدم اعتبار نام تجاری در بازار برابر است با عدم موفقیت در حفظ مشتری.
• وفاداری به نام تجاری: میزان وفاداری به نام تجاری شرکت از جمله عناصری است که باید در بازه های زمان ارزیابی شود تا بتوان سطح وفاداری مشتریان نسبت به محصول را ارزیابی کرد.
• مشخصات مشتریان: تغییرات مشتریان و جامعه خریدار محصولات نیز از جمله عناصری است که موردبررسی قرارمی گیرند تا بتوان به کمک آنها تغییرات لازم جهت توسعه محصول و بازاریابی آن ایجاد کرد.
قیمت گذاری
استفاده از پرسشنامه ها جهت مقایسه محصولات متفاوت و تجزیه و تحلیل مشترک آنها در شناسایی ویژگی های مهم از نظر مخاطبین و نیاز آنها نقش بسیار مهمی دارد. به همین جهت می توان با ارزیابی سیستم قیمت گذاری بهترین و مناسب ترین قیمت را برای محصولات در نظر گرفت. قیمت گذاری یکی از عناصر اصلی در افزایش توان رقابت در بازار است.
روش مناسب تحقیقات بازار
انتخاب بهترین روش برای انجام تحقیقات بازار و جمع آوری داده ها بستگی به نوع کسب و کار و چالش های موجود آن دارد.
آگاهی: شامل تبلیغات و شناساندن محصول در بازار و جامعه هدف است.
هدف گذاری: دستیابی به اهداف با حداکثر سود
مالکیت: بهینه سازی بازاریابی، پیشنهادات ویژه، قیمت فروش
نگهداری و ابقاء: تعیین استراتژی های جدید برای ایجاد خرید مجدد توسط مشتریان موجود
نمودار زیر که در اصطلاح به آن "چرخ وابسته" گفته می شود زمان مناسب جهت اجرای مناسب روش های بازاریابی مختلف را نشان می دهد. و از آن برای تعیین روش مطالعه مناسب استفاده می کنند.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مطلب زیر مراجعه فرمایید.
تحقیقات بازار(Market research ) یا مطالعه بازار چیست؟
تحقیقات بازار با روش کیفی، نهفتههای ذهن افراد را پیدا کنید
تحقیقات بازاریابی و روش کمی تحقیق، چگونه فرصت های بازار را شکار کنیم؟
جمع آوری داده و روش های تحلیل
بین روش های جمع آوری داده و تحقیقات بازار بر اساس رویکرد تحلیلی تفاوت وجود دارد. روش های جمع آوری داده با توجه به مطالعات کمی و کیفی متفاوت هستند.
تحقیقات کیفی، اساسا تحقیقات اکتشافی هستند و معمولا از گروه های کانونی سه گانه و مصاحبه های عمیق، نظارت های بدون وقفه، اعلانات، تحقیقات قوم نگاری استفاده می کنند.
تحقیقات کمی، از این تحقیقات برای مقدار سنجی مشکلات در کار استفاده می کنند. داده های بدست آمده در این روش معمولا از طریق پرسشنامه ها (آنلاین، تلفنی، پرسشنامه های کاغذی)، بازرسی، میزان فروش و کلیک استریم بدست می آیند.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به مطالب زیرمراجعه فرمایید.
انتخاب روش مناسب
برای انتخاب بهترین و مناسب ترین روش، باید مشکلات و چالش های احتمالی در کار را شناسایی کرد. به کمک نمودار چرخ وابسته، تحقیقات بازار مناسب را برای اجرای تحقیقات انجام داد.
منبع:
www.surveygizmo.com
ترجمه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق
کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد.