طرح توجیهی بازار به شناسایی رقبا، پتانسیل و تحلیل بازار می پردازد.

طرح توجیهی بازار(Market Feasibility Study)

  • 26 فروردین 1397
  • 2791
طرح توجیهی بازار(Market Feasibility Study)

طرح توجیهی بازار به شناسایی رقبا، پتانسیل و تحلیل بازار می پردازد.

پیش بینی و میزان انتظارات فروش بر اساس زمان و حجم سرمایه گذاری پروژه محاسبه می شود. یکی از مشکلات کسب و کارهای جدید عدم وجود اطلاعات کافی برای مقایسه میزان رشد کسب و کار و آمار کالاهای پرفروش است. به همین جهت است که طرح توجیهی بازار برای کسب و کار انجام می شود و به کمک آن می توان محل فروش و یا ارائه خدمات و همینطور نوع محصول را نیز تعیین کرد.

تفاوت طرح توجیهی بازار و طرح بازاریابی
طرح توجیهی نحوه انجام کارها، محصولات، ایده و فرآیند انجام کار را مورد بررسی قرار می دهد و یک ابزار برای ارزیابی کسب و کار به حساب می آید؛ به همین منظور تمامی نکات موثر طرح و سناریوهای مختلف را تحلیل و بررسی می کند.
اما طرح بازاریابی، طرحی است که در آن ایده، استراتژی و کمپین های اجرایی مختلف برای بازاریابی بر اساس طرح توجیهی طراحی و اجرا می شوند.
به عبارتی می توان گفت طرح توجیهی هنر علم شناسایی نحوه تولید و توزیع محصول است و طرح بازاریابی به عنوان یک طرح اجرایی به همراه جزئیات و نحوه بازاریابی است.


محتوای طرح توجیهی
عوامل تشکیل دهنده محتوای یک طرح توجیهی عبارتند از:
• تعریف صنعت
• تحلیل روند بازار
• تحلیل رقبا
• تخمین پتانسیل بازار
• پتانسیل مشتریان و میزان فروش محصول
• مقدار فروش مورد انتظار


تعریف صنعت
در این بخش اهمیت پروژه برای جذب سرمایه گذار و دریافت کمک های مالی مطرح می شود و معمولا دو پاراگراف به آن اختصاص داده می شود.
تحلیل روند بازار
تحلیل روند بازار جریان فعلی بازار را بررسی می کند. در صورتی که ایده کسب و کار یک طرح جدید باشد می توان برای تهیه اطلاعات مورد نظر صنعت از منابع اینترنتی و یا از پرسشنامه های گروهی استفاده کرد. معمولا از آمارهای شرکت های دولتی و وزارت خانه ها در راستای نشان دادن میزان تغییرات استفاده می شود؛ به عنوان مثال تغییرات در روند اشتغال زایی با توجه به طرح بررسی می شوند.

تحلیل رقبا
در کسب و کارهایی که بازار هدف کوچک (بومی) دارند توصیه می شود تا شعاع 80 کیلومتری، شناسایی رقبا و بازار انجام شود و کسب و کارهای مشابه تا شعاع 25 کیلومتری را به خوبی مورد بررسی قرار داد. برای انجام این کار باید یک لیست از مکان و فاصله فروشگاه و کسب و کار موردنظر تا مکان تعیین شده برای اجرای پروژه تهیه کرد.
مکان و محل استقرار رقبا، ساعات کاری و سابقه کاری (سال) از جمله نکاتی است که می تواند میزان موفقیت راه اندازی یک پروژه مشابه را تعیین کند.
باید در نظر داشت که تنها با بررسی رقبا و کسب و کارهای مشابه در بازار نمی توان اطلاعات کافی بدست آورد، بلکه باید کسب و کارهای شکست خورده را نیز مورد مطالعه قرار داد تا علت شکست آنها را شناسایی کرد. بررسی این شرکت ها می تواند میزان پتانسیل بازار هدف و سایر مشکلات و چالش های پیش روی صنعت را روشن کند.

تخمین پتانسیل بازار
این بخش شامل پیش بینی، نمایش روند به کمک جداول و گراف های آماری است. باید در نظر داشت که پیش بینی بازار به طور کامل امکان پذیر نیست اما می توان با توجه به روند بازار (گذشته و حال)، پیش بینی های منطقی انجام داد. لازم به ذکر است که برای تخمین پتانسیل بازار باید از اطلاعات کاملا معتبر و واقعی استفاده کرد.
پتانسیل مشتریان و مقدار فروش
برای تخمین و شناسایی پتانسیل مشتریان و مقدار فروش باید به 4 نکته توجه کرد.
1. تهیه لیست مشتریان، قراردادها، پتانسیل جذب مشتریان و عقد قراردادهای جدید
2. شناسایی مقدار فروش برای به وجود آوردن بازار جدید
3. شناسایی و تهیه لیستی از شرکت ها و سازمان های طرف قرارداد با دولت و نحوه ارتباط آنان با کسب و کار و صنعت مورد نظر
4. تهیه لیستی از بازارها و جامعه های هدف
با توجه به ماهیت کسب و کارها امکان تخمین دقیق درآمد وجود ندارد، اما می توان درصد تقریبی حجم کل فروش را با توجه به منابع تخمین زد.

مقدار فروش مورد انتظار
پیش بینی و میزان انتظارات فروش بر اساس زمان و حجم سرمایه گذاری پروژه محاسبه می شود. یکی از مشکلات کسب و کارهای جدید عدم وجود اطلاعات کافی برای مقایسه میزان رشد کسب و کار و آمار کالاهای پرفروش است. به همین جهت است که طرح توجیهی بازار برای کسب و کار انجام می شود و به کمک آن می توان محل فروش و یا ارائه خدمات و همینطور نوع محصول را نیز تعیین کرد.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و فراگیر شدن اینترنت در سراسر جهان، تجارت بدون استفاده از اینترنت به دور از تصور است و همین امر موجب شده تا اکثر کسب و کارها از اینترنت برای رونق کسب و کار خود استفاده کنند تا بتوانند فرصت های فروش محصولات خود را افزایش دهند.
به همین جهت در کسب و کارهای اینترنت پایه نیز باید اصول ابتدایی را در نظر گرفت، که عبارتند از: تخمین کلی میزان بازدیدهای سایت، پیش بینی حجم ترافیک (بازدید از سایت) در یک بازه زمانی مشخص، استفاده از تخمین ترافیک برای پیش بینی میزان فروش به ازای هر 10 هزار بازدید و محاسبه متوسط حجم فروش. مهارت های سئو و سایت نیز از جمله نکات تاثیر گذار در کسب و کارهای اینترنتی هستند.

مطلب نهایی
راه اندازی یک کسب و کار جدید امری بسیار دشوار است که اگر بدون برنامه ریزی و تفکر انجام شود ممکن است پیامدها و خسارات جبران ناپذیری را به بار بیاورد.به همین دلیل بررسی و تحلیل طرح توجیهی به طور کلی برای تایید امکان پذیر بودن اجرای پروژه از لحاظ حقوقی، اقتصادی و فنی انجام می شود و به سرمایه گذار ارائه می شود.


منبع: www.thebalance.com

 

تهیه شده در موسسه سپینود شرق

کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. 

نظرتان را ثبت کنید