طرح کسب و کار چیست؟

طرح کسب و کار چیست؟

معمولا طرح کسب و کار توسط کارفرمایانی مورد استفاده قرار می گیرد که به دنبال سرمایه گذار برای جذب سرمایه هستند.

  • 7 آبان 1396
  • 10835
طرح کسب و کار چیست؟

معمولا طرح کسب و کار توسط کارفرمایانی مورد استفاده قرار می گیرد که به دبنال سرمایه گذار برای جذب سرمایه هستند.

کسب و کارهایی که منابع مالی، انرژی و زمانی را صرف کرده و در انتظار دریافت سود می باشند باید طرح کسب و کار تهیه کنند.

معمولا طرح کسب و کار توسط کارفرمایانی مورد استفاده قرار می گیرد که به دنبال سرمایه گذار برای جذب سرمایه  هستند. طرح کسب و کار حتی توسط شرکت هایی که به دنبال جذب کارمندان و افرادی با تخصص خاص هستند نیز مورد استفاده قرار می گیرد تا بتوانند فرد مناسب برای مدیریت مجموعه خود را بیابند. به طور کلی طرح کسب و کار موجب:
•    شناسایی بازار، رقبا و شناخت کامل صنعت
•    شناسایی موقعیت در کسب و کار و تعیین اهداف
•    شناسایی چالش ها و نحوه مقابله با آنها
•    مدیریت سرمایه در گردش و تعیین نقطه سر به سر
•    زمانبندی مناسب برای دستیابی به هدف
•    متمرکز کردن فعالیت ها، افزایش منابع و سایر پارامترهای مهم در کسب و کار

می شود.

باید در نظر داشت که طرح کسب و کار به بروز رسانی احتیاج داشته چرا که با توجه به گذشت زمان و پیشرفت روزمره فناوری، امکان انجام کارهایی که در گذشته غیر ممکن بوده اند، میسر می شود.

اجزای تشکیل دهنده طرح کسب و کار
1.    تعریف کسب و کار: به معنای بررسی صنعت، بررسی اجزای کسب و کار، بررسی کالا و خدمات و برنامه ریزی می باشد.
2.    جایگاه کسب و کار: این بخش به بررسی و تحلیل پتانسیل بازار و مشتریان می پردازد. همچنین شناسایی رقبا و جایگاه کسب و کار (شرکت) فرد در بازار از جمله پارامترهایی است که در این بخش به آنها پرداخته می شود.
3.    بخش مالی: بخش مالی شامل درآمد و میزان گردش مالی، ترازنامه و ... است. تعیین عواملی مانند نقطه سر به سر توسط حسابداران و با بهره گیری از نرم افزارهای مناسب حسابداری انجام می شود.

در هر زمانی برای شروع، ادامه و یا توقف کار باید طرح کسب و کار متناسب با زمان تهیه شود.

سرفصل های متداول در طرح کسب و کار:
•    خلاصه مدیریتی
•    معرفی کسب و کار
•    استراتژی بازار
•    تحلیل رقبا
•    طرح توسعه
•    طرح مدیریت و اجرا
•    عناصر مالی

چه کسانی به طرح کسب و کار احتیاج دارند؟
•    به طور قطع می توان گفت تنها افرادی به طرح کسب و کار احتیاج ندارند که به فکر راه اندازی کسب و کاری نباشند. یا به عبارتی کسب و کارهایی که منابع مالی، انرژی و زمانی را صرف کرده و در انتظار دریافت سود می باشند باید طرح کسب و کار تهیه کنند.
•    استارتاپ ها: یکی از متداولترین افرادی که طرح کسب و کار احتیاج دارند، کارفرمایانی هستند که به دنبال جذب سرمایه می باشند. اما از سوی دیگر طرح های کسب و کار نیز می توانند از سوی کارخانه ها و شرکت های با سابقه نیز مورد استفاده قرار گیرند.


هدف از تهیه طرح کسب و کار
1.    جذب سرمایه: برای شروع هر نوع کسب و کاری ابتدا باید سرمایه جذب کرد. معمولا سرمایه گذاران به دنبال طرح ها و نقشه های قابل اجرایی هستند تا دید وسیعی از کسب و کار در اختیار آنها قرار دهد. اصل سرمایه گذاری بر مبنای دریافت سود و کسب درآمد می باشد پس باید در نظر داشت که طرح کسب و کار اطلاعات مهم و پتانسیل های کسب و کار  را به سرمایه گذاران نشان دهد.
2.    شناسایی مشکلات قبل از وقوع: می توان با یک طرح کسب و کار خوب؛ آینده، بازار و روندهای موثر در جریان کسب و کار را پیش بینی کرد. تهیه طرح کسب و کار به عارضه یابی مسائلی مانند حسابرسی، بازاریابی، مسائل حقوقی و ... کمک می کند تا از اتلاف پول، زمان و یا حتی زیر پا گذاشتن برخی مسائل قانونی که در آینده باعث بروز مشکلات می شوند جلوگیری شود.
3.    برنامه ریزی دقیق: طرح کسب و کار به معنی برنامه ریزی برای اجرای کار می باشد. تمام اهداف طبق نیاز های مشتریان و در راستای برطرف کردن آن نیازها تعیین می شوند. به عنوان مثال اگر فرض کنیم، در برنامه تبلیغات شرکت، میزان انتظارات از تبلیغات برای افزایش 10% فروش در سال است؛ در صورتی که شرکت به این مقدار فروش نرسد، می توان با بررسی جنبه های مختلف، اشتباهات در روند کار را پیدا کرد.
4.    مدیریت: طرح کسب و کار وظایف افراد و روند نحوه انجام کار را مشخص می کند.
5.    بودجه بندی و تامین مالی: همانطور که قبلا به آن اشاره شد، ابتدایی ترین نیاز برای شروع کسب و کار بودجه و تامین مالی می باشد. پس از دست دادن بودجه امری اجتناب ناپذیر است که هر کارفرمایی باید آن را در نظر داشته باشد. یک طرح کسب و کار این اختیار را به کارفرما و تیم اجرایی می دهد تا بتوانند بودجه خود را به بهترین نحو توزیع کرده تا از اتلاف بودجه در کارهای غیر ضروری جلوگیری کنند.
6.    شروع، ادامه و یا توقف پروژه: در این مرحله یک طرح کسب و کار می تواند با توجه به اطلاعات موجود این امکان را به سرمایه گذار یا کارفرما بدهد تا بتواند میزان موفقیت و یا عدم موفقیت در شروع، ادامه و یا توقف پروژه را تشخیص دهد.


زمان بروز رسانی طرح کسب و کار
1.    دوره های مالی جدید، که نیازمند بروز رسانی اطلاعات به صورت یک ساله و یا دوره ای (سه ماهه) می باشد.
2.    نیاز به تامین مالی، برای انجام این کار باید طرح ارائه شده به سرمایه گذار یا وام دهنده دارای بروزترین اطلاعات باشد.
3.    تغییر بازار که عواملی مانند تغییر سلیقه مردم، تغییرات آب و هوا و ... نیاز به بروز رسانی طرح کسب و کار را ایجاد می کند.
4.    توسعه محصول و خدمات: تمام تغییرات و تحولات از لحظه شروع تا زمان حال باید در طرح کسب و کار لحاظ شود.
5.    تغییرات در سیستم مدیریت: مدیران جدید به اطلاعات جدید و بروز مطابق با کسب و کار و اهداف شرکت نیاز دارند.
6.    ایجاد یک تحول عظیم در شرکت، مانند: عبور از مرز 1 میلیون دلار فروش و یا داشتن بیش از 100 نفر پرسنل و ...
7.    در زمانی که طرح کسب و کار موجود دارای نواقص است و یا مدت زمان زیادی از تهیه آن گذشته است.


نتیجه گیری:
طرح کسب و کار، خلاصه ای از اهداف و موقعیت هایی است که کارفرما و یا اشخاص اجرا کننده کار قصد دستیابی به آن را دارند. با تمرکز در تهیه یک طرح کسب و کار می توان آینده یک پروژه را تعیین کرد. باید در نظر داشت که طرح کسب و کار به بروز رسانی احتیاج داشته چرا که با توجه به گذشت زمان و پیشرفت روزمره فناوری، امکان انجام کارهایی که در گذشته غیر ممکن بوده اند، میسر می شود. بنابراین در هر زمانی برای شروع، ادامه و یا توقف کار باید طرح کسب و کار متناسب با زمان تهیه شود.

ترجمه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق
منبع:

www.practicalbusinessideas.com
www.entrepreneur.com

نظرتان را ثبت کنید

1 نظر

  • سیدامیرحسین احمدی 20 آبان 1397 - 6:48

    موضوع جالبی بود ممنونم