تولید انرژی برق با استفاده از سوختهای فسیلی بسیار برای آینده زمین و محیط زیست زیان آوراست.
تولید انرژی برق با استفاده از سوختهای فسیلی بسیار برای آینده زمین و محیط زیست زیان آوراست. باتوجه به افزایش نرخ هزینه های سوختهای فسیلی کشورها به دنبال تولید برق از منابع تجدید پذیری نظیر انرژی خورشیدی انرژی باد و امواج دریا هستند. چرا که این منابع علاوه بر بی ضرربودن برای محیط زیست، ارزان و قابل دسترس میباشد.
کشور ایران نیز از این مسئله مثتثنی نمی باشد و در صدد استفاده از انرژی های تجدید پذیر می باشد. همان طور که واضح و مبرهن می باشد. کشور ایران به عنوان یکی از کشورهای پرجمعیت و پرمصرف در زمینه برق میباشد. از این رو استفاده از سوخت های فسیلی در آینده نه چندان دور باعث از بین رفتن منابع انرژی می شود.
هرچند که استفاده از انرژی تجدید پذیر باعث می شود بخش زیادی از سوخت مصرف شده در نیروگاهها به فروش و یا فرآوری در پتروشیمیها اختصاص مییابد.
در برنامهی چشم انداز 1404دستیابی به انرژی های نوین و استفاده از آن برای مصارف خانگی و صنعتی کشور بسیار مورد تاکید است.
کشور ایران از زمره کشورهایی در جهان می باشد که به دلیل میزان تابش بالا پتانسیل بسیاری در تولید انرژی به روش های نوین را دارد
مطابق آمار به دست آمده ، ایران حدود 300روز آفتابی در طول سال دارد که ظرفیت قابل توجهی برای نیروگاهای خورشیدی است علاوه براین مناطق بادخیز کشور نیز از گستردگی مطلوبی برای توربینهای بادی برخوردار هستند مرزهای آبی دریای خزر و خلیجفارس هم ظرفیتهای لازم را برای بهکارگیری نیروگاه های برقی فراهم آورده است. وجود سدهای فراوان در سطح کشور نیز بر این آمار میافزاید.
بدیهی است که باتوجه به معضلاتی که تامین انرژی به صورت سنتی برای کشوردارد و ظرفیتهای قابل توجه کشور برای تولید انرژی پاک یکی از اولویتهای مهم تغییر شیوههای تولید انرژی و استفاده از منابع طبیعی و سالم می باشد.
فرصتهای سرمایهگذاری در بخش انرژی تجدید پذیر به شرح ذیل می باشد.
• بالا بودن تعداد روزهای آفتابی.
• وسعت زمینهای کویر (تابش مستقیم وطولانی خورشید)
• مناطق بادخیز گسترده
• مرزهای آبی دریای خزر و خلیج فارس
مشوق های سرمایهگذاری در بخش انرژی تجدید پذیر
با توجه به اولویت این بخش برای دولت و وجود فرصتهای متنوع در ایران به منظور حمایت و تشویق بخش خصوصی برای ورود به این نوع سرمایهگذاری دولت ایران در قوانین و قراردادهای خود مشوقهایی را درنظر گرفته است از جمله این مشوقها شامل موارد زیر میشود.
• خرید تضمینی برق (به مدت 20سال)
• افزایش تعرفه خرید برق
• حذف مالیت واردات تجهیزات برقی
• ارائه تسهیلات مالی برای تجهیز و بهره برداری از نیروگاههای بادی وخورشید
• دسترسی رایگان به زمینهایی که در آنها میزان تابش بالاست.
طرح توجیهی احداث نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی
طرح توجیهی احداث نیروگاه بادی 50 مگاوات
نتیجه گیری و پیشنهاد
ایران به سبب ویژگیهای اقلیمی که دارد یکی از کشورهای مستعد برای تولید انرژی برق می باشد. هرچند که در این زمینه اقداماتی نیز صورت گرفته است. از جمله می توان به طرح توجیهی احداث نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی یا طرح توجیهی احداث نیروگاه بادی 50 مگاواتی اشاره کرد. وجود این طرح ها خود گواه آن می باشد که مطالعاتی برای این تغییرات آغاز شده است. از سوی دیگر اولویت حضور بخش خصوصی به دلیل اهمیت خصوصیسازی در این زمینه بسیار برای ایران مهم می باشد. به همین خاطر سعی شده است با فراهم آوردن تمهیداتی سبب تشویق و افزایش امنیت سرمایهگذاران خصوصی در این بخش شود. البته باید این نکته را در نظر داشت که علیرغم فرصتهای موجود در این زمینه گاهی با طرحهای شکست خورده و یا نهچندان موفق هم روبرو میشویم که باعث ضرر و یا سوددهی پایین طرح میشود. البته می توان با استفاده از مطالعات امکانسنجی(طرح توجیهی) و تهیه طرحهای سرمایهگذاری مطالعه شده میزان ریسکهای سرمایهگذاری خود را پایین آورده و با امنیت خاطر بیشتری به فعالیت بپردازیم.
منابع:
خبرگزای تسنیم
سایت وزارت نیرو
icese.ut.ac.ir
برق نیوز
تهیه شده در گروه تهیه محتوا سپینود شرق
محمد خانی 26 فروردین 1397 - 13:33
مطلب قابل استفاده ای است