بوتیل آکریلات (BA) یکی از مواد شیمیایی پرکاربرد در صنایع مختلف است. مهمترین کاربرد آن در سنتز هموپلیمرها و کوپلیمرها است که در تولید محصولاتی مانند رنگهای اکریلیکی، جوهر، چسب، پوششها، پارچه و منسوجات، پلاستیک، مواد شوینده، آنتیاکسیدانها، رزینهای پایه آب و الاستومرها استفاده میشود
معرفی محصول
بوتیل آکریلات (Butyl Acrylate) یک مایع شفاف و بیرنگ با بویی تند و خاصیت اشتعالپذیری بالا است. این ماده بهطور گسترده در صنایع مختلف بهعنوان ماده اولیه برای تولید پلی بوتیل آکریلات استفاده میشود. پلی بوتیل آکریلات نقش مهمی در ساخت محصولاتی مانند رنگها، مواد درزگیر، پوششها، چسبها، سوختها، منسوجات و پلاستیکها ایفا میکند.
همچون بسیاری از محصولات دیگر، بوتیل آکریلات نیز دارای خواص فیزیکی و شیمیایی میباشد که به شرح جدول ذیل است
بوتیل آکریلات (BA) یکی از مواد شیمیایی پرکاربرد در صنایع مختلف است. مهمترین کاربرد آن در سنتز هموپلیمرها و کوپلیمرها است که در تولید محصولاتی مانند رنگهای اکریلیکی، جوهر، چسب، پوششها، پارچه و منسوجات، پلاستیک، مواد شوینده، آنتیاکسیدانها، رزینهای پایه آب و الاستومرها استفاده میشود. این ماده به دلیل ویژگیهای شیمیایی خاص خود به عنوان یک جزء کلیدی در فرآیندهای تولیدی شناخته میشود.
مطالعات بازار در طرح توجیهی بوتیل آکریلات
بر اساس جدول مذکور ظرفیت اسمی تولید بوتیل آکریلات در داخل کشور حدود 700 تن میباشد که در مقابل میزان واردات این محصول عدد قابل توجهی نیست. همچنین با توجه به تحقیقات میدانی صورت گرفته، در حال حاضر هیچ کدام از واحدها تولیدی در این زمینه ندارد.
مطابق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران میزان واردات آنژیوکت طی سالهای 1400 و 1399 به شرح جدول ذیل میباشد.
در حال حاضر عمده نیاز کشور به این محصول از طریق کشورهای امارات، چین و ترکیه تأمین می گردد.
همانطور که در جدول فوق قابل مشاهده می باشد، تنها در سال 1399 به میزان 7 تن از استرهای اسید آکریلیک صادر شده است. البته با توجه به عدم تولید محصول مذکور در کشور، به نظر می رسد این میزان صادرات، مربوط به مازاد مصرف در داخل کشور بوده است. با توجه به وضع موجود کشور، در تولید و صادرات این محصول ضعف وجود دارد و میتوان با اتخاذ راهکارهای مناسب به بازارهای بینالمللی این محصول وارد شد.
مطالعات فنی در طرح توجیهی بوتیل آکریلات
دو فرآیند مورد استفاده برای تولید بوتیل آکریلات، استری کردن مستقیم و استری کردن انتقالی میباشد.
در زمینه شرکتهای صاحب دانش فنی تولید بوتیل آکریلات میتوان به شرکتهای ذیل اشاره نمود.
• Shokubai Nippun ژاپن
• BASF آلمان
• Mitsobishi ژاپن
• Repsol اسپانیا
• BP بین المللی
مطالعات مالی در طرح توجیهی بوتیل آکریلات
در بخش پایانی طرح توجیهی بوتیل آکریلات، مطالعات مالی را بررسی میشود.
ظرفیت اسمی این طرح تولید بیش 20 هزار تن بوتیل آکریلات میباشد.
حجم کل سرمایهگذاری این طرح بین 800 میلیارد تومان میباشد.
IRR این طرح عددی بین 25 الی 30 درصد میباشد که توجیهپذیری نسبتا خوبی دارد.
تهیه شده در گروه مطالعات سپینود شرق