امکانسنجی- طرح توجیهی نیترات آمونیوم

امکانسنجی- طرح توجیهی نیترات آمونیوم

تاریخ پروژه : تابستان1403
کارفرما : شرکت پتروشیمی شیراز

معرفی محصول

نیترات آمونیوم، با فرمول شیمیایی NH4NO3 ، نمکی از آمونیاک و اسید نیتریک است که به طور گسترده در کودها و مواد منفجره مورد استفاده قرار می گیرد. حاوی حدود ۵/۳۳ درصد نیتروژن است، که همه به شکل هایی قابل استفاده توسط گیاهان است این رایج ترین ماده ازت کودهای مصنوعی است نیترات آمونیوم همچنین برای اصلاح میزان منفجر شدن سایر مواد منفجره مانند نیتروگلیسیرین در به اصطلاح دینامیک آمونیاک یا به عنوان یک عامل اکسید کننده در آمونیاها، که مخلوطی از نیترات آمونیوم و آلومینیوم پودر هستند، به کار می رود.


نیترات آمونیوم یکی از اولین و رایج‌ترین منابع نیتروژن جامد است که به عنوان کود در کشاورزی استفاده می‌شود. این ترکیب بی‌بو و کریستالی، به‌راحتی توسط گیاهان جذب شده و رشد آن‌ها را تقویت می‌کند. نیترات آمونیوم از واکنش آمونیاک با اسید نیتریک تولید می‌شود که گرمای زیادی ایجاد می‌کند. به‌منظور کاهش خاصیت فرار این ترکیب، آن را به شکل گرانول و معمولاً همراه با سولفات آمونیوم به کار می‌برند.


مهم‌ترین کاربرد نیترات آمونیوم، استفاده به‌عنوان کود شیمیایی در کشاورزی است. این ترکیب، منبع غنی و مؤثری از نیتروژن را برای گیاهان فراهم می‌کند که به رشد و بهبود محصولات زراعی کمک می‌کند. نیترات آمونیوم به دلیل ترکیب دو نوع نیتروژن (نیترات و آمونیوم) سریعاً جذب ریشه گیاهان می‌شود و یکی از پرکاربردترین و ارزان‌ترین کودهای نیتروژنی در کشاورزی محسوب می‌شود.


مطالعات بازار در طرح توجیهی نیترات آمونیوم

بر اساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت ظرفیت اسمی نیترات آمونیوم در ایران 215,520 تن در سال می‌باشد.
مطابق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران میزان واردات و صادرات نیترات آمونیوم طی سال‏های 1401 و 1402 به شرح جداول ذیل می‏باشد.
با توجه به اطلات بدست آمده ، روند صادرات نیترات آمونیوم طی سال های 1401 و 1402 صفر بوده است و همچنین طی سال های قبل روند منظمی نداشته است.

با توجه به جدول مذکور در سال های گذشته بیشترین واردات نیترات آمونیوم مربوط به کشورهای ازبکستان و قزاقستان بوده است.

 

مطالعات فنی در طرح توجیهی نیترات آمونیوم

نیترات آمونیوم از واکنش گاز آمونیاک (NH₃) با اسید نیتریک (HNO₃) تولید می‌شود. این واکنش شیمیایی بسیار گرماده است و نیترات آمونیوم به‌صورت جامد و کریستالی تشکیل می‌شود. این ترکیب سپس به شکل گرانول در می‌آید که برای استفاده در کودها مناسب باشد.

 

فرآیند تولید

• تهیه آمونیاک: تولید گاز آمونیاک (NH₃) از منابع نیتروژن.
• تهیه اسید نیتریک: تولید اسید نیتریک (HNO₃) از اکسیداسیون آمونیاک.
• واکنش شیمیایی: واکنش آمونیاک با اسید نیتریک برای تشکیل نیترات آمونیوم (NH₄NO₃).
• گرماده بودن واکنش: مدیریت و کنترل گرمای حاصل از واکنش.
• تبلور و گرانوله‌سازی: خنک‌سازی و تبدیل نیترات آمونیوم به شکل گرانول برای کاربرد آسان‌تر.
• بسته‌بندی و ذخیره‌سازی: بسته‌بندی گرانول‌ها و ذخیره‌سازی با رعایت اصول ایمنی.

 

 

تهیه شده در گروه مطالعات سپینود شرق

نظرتان را ثبت کنید