طرح توجیهی احداث واحد تولید کنسانتره میوه

طرح توجیهی احداث واحد تولید کنسانتره میوه

كنسانتره به معني آب ميوه طبيعي تغليظ شده است. علت تبديل آب ميوه به كنسانتره و مجدداً تبديل آن به آب ميوه‌هايي كه در دسترس مصرف كننده قرار مي‌گيرد.

 

این طرح صرفا به عنوان یک ایده سرمایه گذاری مطرح می شود .جداول و نمودارها تقریبی است و قابل استناد نیستند.

 

معرفی محصول طرح توجیهی

طرح توجیهی پیش رو درباره محصول كنسانتره، به معني آب ميوه طبيعي تغليظ شده است. در این طرح توجیهی سعی شده که علت تبديل آب ميوه به كنسانتره و مجدداً تبديل آن به آب ميوه هايي كه در دسترس مصرف كننده قرار مي گيرد، مورد تحقیقات امکان سنجی قرار گیرد. سهولت نگهداري كنسانتره به دليل حجم كمتر آن نسبت به آب ميوه است. مصرف عمده كنسانتره در صنايع آب ميوه و نوشابه سازي مي باشد. از جمله مشخصات كنسانتره مي توان شفافيت، نداشتن ناخالصي و وزن حجمي بيشتر آن نسبت به آبميوه را نام برد. کد آیسیک محصول این طرح توجیهی یعنی کنسانتره مرکبات 15491520 است.
 
 
معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی

كنسانتره تغليظ شده به عنوان يك فرآورده غذايي آماده جهت رفع تشنگي و تقويت بدن از طريق رساندن انواع ويتامين هاي لازم كاربرد دارد. مصرف انواع آب ميوه به عنوان يك نوشيدني كاربرد فراواني دارد مصرف آب ميوه ها بدليل دارا بودن انواع ويتامين ها براي بدن مفيد است زيرا هميشه امكان استفاده ازميوه هاي تازه وجود ندارد ولي آب ميوه ها در بسته بندي هاي مختلف در طول فعاليت روزانه قابل استفاده هستند. بعلاوه انواع شربت هاي ميوه نيز به عنوان يك نوشيدني متداول سرو مي شود. مصرف عمده كنسانتره در صنايع آب ميوه و نوشابه سازي است .
 
بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی

طبق نظر کارشناسان طرح توجیهی در صورتي كه ميانگين سهم كنسانتره در آبميوه هاي توليد شده واحدهاي توليدي کشور 20درصد باشد، همچنين سهم كنسانتره سيب و انگور مصرف شده نسبت به كل كنسانتره مصرفي، به ترتيب 10و 15 درصد باشد، با توجه به جمعيت كشور، هرساله حدود 7 ميليون ليتر كنسانتره سيب و 10.5ميليون ليتر كنسانتره انگور در كشور لازم است. باتوجه به رشد جمعيت (حدود 1.5 درصد) و افزايش تمايل افراد به آبميوه هاي آماده و بسته بندي شده، به نظر مي رسد نرخ رشد مصرف انواع آبميوه در سال هاي آتي بيش از 5 درصد باشد. بنابراين ميزان مصرف كنسانتره سيب و انگور در سال 1390، به ترتيب حدود 9 و 13.5 ميليون ليتر برآورد مي شود .
 
تحليل ضرورت اجراي پروژه طرح توجیهی

كنسانتره ميوه كه جهت ساخت آبميوه در این طرح توجیهی به كار مي رود به دليل حجم كمتر آن نسبت به آبميوه شرايط نگهداري مناسب تري دارد. كارشناسان تغذيه معتقدند كه هر نفر در سال بايد حداقل 5 ليتر آبميوه بنوشد. با توجه به اين نكته و ميزان جمعيت در كشور و تمايل مردم به خوردن آبميوه بازار خوبي را مي توان براي آن پيش بيني كرد. در خواص عمومي كنسانتره مي توان شفافيت، نداشتن ناخالصي و وزن مخصوص بيشتر آن نسبت به آبميوه را نام برد كه شفافيت و نداشتن ناخالصي آن سبب مي شود كه از كنسانتره به دست مي آيد باعث جلب رضايت بيشتر مشتري مي گردد .
 
مواد اولیه، کمکی و مصرفی طرح توجیهی

مواد اولیه محصول طرح توجیهی کنسانتره میوه است . اما در این پروژه ، سيب مورد نياز اين واحد توليدي عبارت است از سيب هاي زيردرختي و كلاً سيب هاي درجه 2 و درجه 3 ، سيب هاي درجه 1معمولاً جهت مصرف داخلي و يا صادرات استفاده مي شود و سيب هاي درجه 2و 3 جهت استفاده در كارخانجات كنسانتره استفاده مي شود.انگور مناسب جهت توليد كنسانتره انگور، انگورهاي رسيده و تا حد امكان انگورهاي بي دانه مي باشد . جهت تصفيه آب ميوه جات و گرفتن پكتين و مواد اضافي از آنزيم هاي مخصوص اين كار استفاده مي نمايند.
 
بازار هدف طرح توجیهی

بازار داخلی در ابتدا و اما در مورد بازار خارجی باید توجه داشت که آب ميوه جزء محصولات غذايي مي باشد که داراي استاندارهاي سخت خوراكي در اروپا و آمريكا بوده و رعايت كردن اينگونه استاندارها در بدو توليد دارای هزينه زيادي مي باشد، لذا پيشنهاد مي شود در ابتدايتوليد، صادرات به كشورهايي كه داراي تعرفه هاي گمركي آسان تري هستند، مدنظر قرار گيرد.
 
دانش فني پروژه طرح توجیهی

به نظر مي رسد تكنولوژي هاي مرسوم، داراي نقاط ضعف عديده اي هستند. اولين نقطه ضعف در مرحله خردكردن است. زيرا در اين مرحله خواه ناخواه، راندمان كار كاهش مي يابد. زيرا مقداري از آب ميوه به طور ناخواسته از آن جدا مي شود. از طرفي، چنانچه اندازه قطعات نيز به حد مطلوب نرسد، مجددا در مرحله بعد با كاهش راندمان مواجه خواهيم بود، زيرا آب ميوه به طور كامل گرفته نخواهد شد. لذا به نظر مي رسد، تكنولوژي هاي فعلي بايد بهينه شوند. دومين نقطه ضعف در خط توليد، پس از مرحله توليد و در قسمت آبگيري رخ مي دهد. آبگيري با روش پرس كردن از راندمان چندان بالايي برخوردار نیست. حال آنكه اين روش بهتر از ساير روش هايي از قبيل سانتريفيوژ است كه ممكن است هنوز در برخي كارخانجات استفاده شوند. سومين تقطه ضعف را مي توان در مرحله آنزيم زني دانست. زيرا به هرحال با تكنولوژي هاي موجود، بايد اين مواد را به عنوان مواد شيميايي و خارجي به توليدات اضافه نمود كه چندان مطلوب نیست. چهارمين نقطه ضعف مربوط به مرحله اول تغليظ مي باشد، زيرا درجه حرارت بالا سبب از بين رفتن ويتامين ميوه جات خواهد شد .
 

 خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی


طرح توجیهی احداث واحد تولید کنسانتره میوه
روش تولید طرح توجیهی

ميوه ورودي اعم از سيب يا انگور زماني كه در سيلو ذخيره مي شود، توسط آب به طور سطحي شسته مي شود. سپس توسط يك مارپيچ، از سيلو كه به صورت يك استخر ساخته شده است، به قسمت شستشو منتقل مي شود. خرد كردن به منظور ريز كردن سيب انجام مي شود تا بتوان درصد بيشتري از آب ميوه را جدا نمود . امروزه در جهان از روش هاي مختلفي جهت آبگيري از ميوه استفاده مي شود كه از جمله مهمترين آنها مي توان به آبگيري به طريقه سانتريفوژ و آبگيري به طريقه پرس كردن اشاره کرد. آب ميوه استحصال شده داراي مقداري مواد زائد ميوه و ساير ناخالصي ها بوده كه در صورت وجود احتمال دارد كه در ساير مراحل توليد ايجاد اختلال نمايد . اولين مرحله تغليظ آب ميوه آروماگيري مي باشد كه در طي آن آب ميوه حدود 7ـ8 درصد تغليظ مي شود . به منظور جداسازي بعضي مواد اضافي و مزاحم نظير پكتين، سلولز و ساير مواد مشابه درون آب ميوه، بايد موادي به آن اضافه نمود تا بتوان اين مواد اضافي را آز آب ميوه به آساني خارج نمود. فیلتراسیون که به منظور جدا كردن ذرات كلوئيدي به وجود آمده توسط آنزيم مي باشد . كنسانتره توليد شده به علت دماي زيادخواص تغذيه اي خود را از دست مي دهد. بنابراين بايد آن را به سرعت خنك كرد و در آخر بسته بندي مواد غذايي است .
 


دیاگرام فرایند تولید طرح توجیهی

1طرح توجیهی احداث واحد تولید کنسانتره میوه

 
محل های پیشنهادی اجرای محصول طرح توجیهی

استان های آذربايجان غربي، قزوين، اصفهان، آذربايجان شرقي، زنجان و خراسان .
 
نتیجه گیری طرح توجیهی و پیشنهاد

براي جمع بندي مطالعات امكانسنجي (طرح توجیهی) احداث واحد توليد كنسانتره بايد به مسائل و مواد متعددي نظير؛ وجود واحدهاي توليد مشابه، طرح هاي توليدي در دست اجراي مشابه، ميزان نياز كشور، توانايي صنايع غذايي كشور، قيمت تمام شده، سوددهي واحد توليدي، دوره بازگشت سرمايه، امكانات مورد نياز، دانش فني مورد نظر و ... توجه كرد . درصورتي كه طرح هاي در دست اجراي كنوني توليد كنسانتره سيب و انگور، تا پايان سال 1390 به بهره برداري برسد، مقدار توليد كنسانتره سيب بيش از نياز كشور و كنسانتره انگور تقريبا برابر نياز كشور خواهد شد. چنانچه متقاضي احداث واحدهاي جديد براي صادرات برنامه ريزي نكند، براي فروش محصولات به ويژه براي فروش كنسانتره سيب با مشكل مواجه مي شود. بنابراين برنامه ريزي در بخش صادرات اين محصول و يافتن بازارهاي جديد از نيازهاي مهم سرمايه گذاران در سال هاي آينده خواهد بود. پس از انجام مطالعات و بررسي هاي مختلف فني و اقتصادي در اين گزارش، مشخص گرديد كه واحد توليد كنسانتره سيب و انگور با ظرفيت 18 ميليون ليتر و حجم سرمايه حدود 224 ميليارد ريال، داراي شاخص هاي اقتصادي مناسب نظير قيمت تمام شده و مدت زمان بازگشت سرمايه (حدود 30 ماه) مي باشد ولي با مشكل فروش محصولات در بازارهاي داخل مواجه هست.

خلاصه برخی ایده های سرمایه گذاری


درصورت نیاز به تدوین طرح توجیهی می توانید با موسسه مطالعات راهبردی سپینود شرق تماس حاصل فرمایید.
 

نظرتان را ثبت کنید

1 نظر

  • علی صادقی 10 اردیبهشت 1399 - 10:38

    خوب بود