4 نکته مهم قبل از ورود به بازار بین المللی

4 نکته مهم قبل از ورود به بازار بین المللی

قبل از افزایش تولیدات و راه اندازی کسب و کارهای متفاوت و ورود به بازار مسائل گوناگونی هستند که باید در نظر گرفته شود.

  • 22 خرداد 1396
  • 5444
4 نکته مهم  قبل از ورود به بازار بین المللی

قبل از افزایش تولیدات و راه اندازی کسب و کارهای متفاوت و ورود به بازار مسائل گوناگونی هستند که باید در نظر گرفته شود.

در مرحله اول باید انگیزه خود از ورود به بازار بین المللی را مورد بررسی قرار دهیم. انگیزه ها می توانند بر دو قسم باشند: 1. محافظتی و واکنشی انگیزه های محافظتی شامل فرصت های بیشتر در بازار های خارجی، جذب سود بیشتر، مالیات های کمتر و ارتباطات مدیریتی هستند. انگیزه های واکنشی: می توان به نزدیک بودن مشتریان بین المللی (از لحاظ روان شناسی و شخصیتی) و یا به میزان کوچک بودن بازار داخلی اشاره کرد.

قبل از افزایش تولیدات و راه اندازی کسب و کارهای متفاوت و ورود به بازار مسائل گوناگونی باید در نظر گرفته شود.
در جمع آوری اطلاعات باید در نظر داشت که میزان دسترسی به اطلاعات بی مصرف و زیاد به میزان کم بون اطلاعات می تواند مخرب باشد. به همین خاطر می بایستی قبل از ورود به بازار بین المللی، برنامه ریزی کرد.
در مرحله اول باید انگیزه خود از ورود به بازار بین المللی را مورد بررسی قرار دهیم. انگیزه ها می توانند بر دو قسم باشند: 1. محافظتی و واکنشی
انگیزه های محافظتی شامل فرصت های بیشتر در بازار های خارجی، جذب سود بیشتر، مالیات های کمتر و ارتباطات مدیریتی هستند.
انگیزه های واکنشی: می توان به نزدیک بودن مشتریان بین المللی (از لحاظ روان شناسی و شخصیتی) و یا به میزان کوچک بودن بازار داخلی اشاره کرد.
یکی از اشتباهات رایج در میان صاحبان کسب و کار در نظر نگرفتن فرصت های کاری (فروش و یا افزایش تولید) در بازار خود قبل از ورود به بازار بین المللی است. انجام تحقیقات بازار و مطالعات قبل از ورود به بازارهای بین المللی  در جهت کاهش هزینه های تولید ، بسیار با ارزش است. در زیر به بررسی چند نکته مهم قبل از ورود به بازارهای بین المللی میپردازیم.

1.    موانع تجارت: محافظت در برابر برخی محصولات به دلیل تاثیرات آنها به روی رشد و توسعه اقتصاد اغلب با انتقاد مواجه می شود. مکان های مهم تجارت آزاد عبارتند از NAFTA, SAFTA, EU  و یا سازمان تجارت ازاد اروپا و یا اتحادیه شرکای غرب و شریک های خلیجی. از چین نیز می توان به عنوان کشوری که دارای محدودیت های تجاری بسیاری است نام برد این محدودیت ها بیشتر در زمینه: آهن، مواد شیمیایی، فولاد، لباس و پارچه های ابریشمی است.

2.    نحوه زندگی کردن مردم در بازار هدف: یکی از مسائل مهم در تجارت بین الملی شناخت آداب و عادات مرسوم مردم در بازار هدف است. اختلاف فرهنگی نیز مورد دیگری است که باید در نظر گرفت. به نقل از جان هوکر: در هیج زمینه ای جز تجارت نمیتوان فرهنگ را بررسی کرد. نحوه تجارت در سراسر جهان بسته به نوع کار، روابط، اطمینان، اعتقادات، زمان و مکان متفاوت است و چون تجارت مشترک بر نحوه ارتباطات پایدار این موضوع از اهمیت بیشتری برخوردار است. مهم ترین نکته در فهم اختلافات فرهنگی، درک عمق ارتباطات اجتماعی است.
به عنوان مثال: فرانسوی ها و دانمارکی ها. در جلسه های کاری، فرانسوی ها از ابتدا تا انتها به تحلیل اهداف و تقاضای طرف مقابل خود میپردازند همچنین افکار خود و تقاضای خود از آنها را به خوبی ارائه می کنند. جلسه های فرانسوی معمولا طولانی است، فرانسوی ها عادت دارند تا با لباس های کاملا رسمی در جلسات شرکت کنند و از نامیده شدن با اسم کوچک بیزار هستند. معمولا به کارهایی با افق بلند فکر میکنند و سعی می کنند تا در جلسات منطقی به نظر برسند. اما در سور دیگر دانمارکی ها معمولا جلساتشان توام با شوخی و خنده است، ساعات کاری کوتاه و پروپوزال های مختصری رابرای ارائه در جلسات آماده می کنند. برای دانمارکی ها سود در تجارت حرف اول را میزند در صورتی خود آنها سعی بر این دارند تا طوری رفتار کنند که این موضوع برای آنها در اولویت دوم قرار دارد.

3.    بررسی واکنش کارکنان: بررسی واکنش کارکنان شرکت ازین جهت که آنها بیشتر با کار درگیر هستند و شناخت بهتری نسبت به محصول و توان فروش دارند از اهمیت بالایی برخوردار است. اهمیت این موضوع بخصوص در زمان انجام تجارت های بین المللی به مراتب بالاتر هم میرود.  این کار باعث می شود تا بدانید چه درصدی از کارکنان شما، اعتقاد دارند که میتوان میزان تولیدات را افزایش داد. حال اینکه در صورت گرفتن پاسخ های مثبت بیشتر میتوان گفت که قابلیت توسعه تولید در کارخانه امکان پذیر و سودمند خواهد بود و همین اثرات در کارکنان خارجی نیز به وجود خواهد آمد که می توان گفت برند محصول از لحاظ بین المللی قدرتمند بوده و شرکت توانایی در توسعه تولید را دارد. در سوی دیگر اگر میزان پاسخ های دریافتی مبنی بر توسعه تولید منفی باشد، موضوع ازین باب که چرا کارکنان شرکت بر این باورند کارخانه توانایی توسعه تولید ندارد باید مورد بررسی قرار بگیرد.

برای مطالعه بیشتر می توانید به مطلب تحقیقات بازار بین المللی (International Market Research) مراجعه فرمایید.

4.    بازاریابی سفارشی: تولید یک محصول خواص برای مشتریان خاص. این نوع تجارت معمولا برای شرکت ها و کارخانه هایی اجراییست که محصولات بسیار گران و یا خیلی منحصر به فرد تولید می کنند. این روش از بازاریابی آخرین حالت بازاریابی می باشد و همانطور که محصول خود را با بازار وفق داده، برنامه های بازاریابی نیز با درجه های فوق العاده بالاتری نیز طراحی میشوند. به عنوان مثال می توان در این مورد از شرکت استارباکس (Starbucks) نام برد.

منبع: مارکتینگ 91

ترجمه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق

کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. .

 

برچسب ها :

نظرتان را ثبت کنید