سرمایه گذاری در نیروگاه های برق آبی

سرمایه گذاری در نیروگاه های برق آبی

ایران کشوری نیمه‌خشک است اما با این حال دارای رودخانه‌های بزرگ و پر‌آبی است این رودخانه‌ها اغلب در مناطق کوهستانی زاگرس جریان دارند و این ترتیب توپوگرافی مناسب احداث سد به خصوص در مناطق غربی و جنوب غربی کشور فراهم است.

  • 25 اردیبهشت 1395
  • 7259
سرمایه گذاری در نیروگاه های برق آبی

ایران کشوری نیمه‌خشک است اما با این حال دارای رودخانه‌های بزرگ و پر‌آبی است این رودخانه‌ها اغلب در مناطق کوهستانی زاگرس جریان دارند و این ترتیب توپوگرافی مناسب احداث سد به خصوص در مناطق غربی و جنوب غربی کشور فراهم است.

 

ایران کشوری نیمه‌خشک است اما با این حال دارای رودخانه‌های بزرگ و پر‌آبی است این رودخانه‌ها اغلب در مناطق کوهستانی زاگرس جریان دارند و به این ترتیب توپوگرافی مناسب احداث سد به خصوص در مناطق غربی و جنوب غربی کشور فراهم است. از این رو ظرفیت بالقوه مناسبی برای احداث نیروگاه‌های بزرگ برق آبی در کشور وجود دارد. تا‌کنون بیش از 4600 مگاوات از این ظرفیت به بهره‌برداری رسیده است. در کنار نیروگاه‌های بزرگ و متوسط برق آبی، سرزمین ایران از امکان مناسبی برای احداث نیروگاه‌های کوچک، برخوردار است تا کنون بیش از 550 مگاوات از این گونه نیروگاه‌ها در کشور ساخته شده‌اند و هم اکنون نزدیک به 60 مگاوات دیگر در دست اجرا است‌. در حال حاضر سهم نیروگاه‌های برق آبی از ظرفیت نیروگاهی کشور 2/15 درصد است. با توجه به عدم آلایندگی این نوع نیروگاه‌ها و عدم مصرف سوخت فسیلی یکی از برنامه‌های کشور در حوزه‌ی انرژی، افزایش سهم این نوع نیروگاه‌ها در تولید برق کشور است. بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه کشور نیروگاه‌های آبی کوچک جزو نیروگاه‌های تجدیدپذیر تلقی شده‌اند و از حمایت‌های قانونی و حمایت‌های نیروگاه‌های تجدید‌پذیر بهره‌مند می‌شوند.

فرصت‌های سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در نیروگاه‌های برق آبی بر اساس مطالعات انجام شده ایران دارای پتانسیل ظرفیت تولید انرژی برق آبی در حدود 25 هزار مگاوات است. این در حالی است که هم اکنون ظرفیت کسب شده برق آبی کشور کمی بیشتر از 11 هزار مگاوات است. از مجموع ظرفیت بالقوه و توان نیروی برق آبی در ابعاد نیروگاه‌های بزرگ 4600 مگاوات نیروگاه در مراحل مختلف مطالعه است. در این بخش مطالعه حدود 40 طرح و پروژه برق آبی بزرگ متعارف با مجموع ظرفیت نیروگاهی حدود 8 هزار مگاوات و مجموع ظرفیت مخزن 20 میلیارد متر‌مکعب انجام شده است. در کنار این نیروگاه‌ها، مطالعات نیروگاه‌های تلمبه ذخیره‌ای نیز در سه مرحله اصلی، پتانسیل‌یابی و مرحله اول و دوم برنامه‌ریزی شده است. این مطالعات در حدود 25 هزار مگاوات در فاز پتانسیل‌یابی و 1400 مگاوات در فاز 1 در دست انجام است. در پایان این مرحله از مطالعات، مجموعا 34 ساختگاه شناسایی خواهد شد که نهایتاً در هر منطقه یک یا دو یا ساختگاه جهت انجام مطالعات مرحله اول انتخاب می‌شود. از میان پروژه‌های مطالعاتی حدود 10 پروژه با مجموع ظرفیت 3 هزار مگاوات آماده سرمایه‌گذاری است.

hydroelectric-power-plant2

نیروگاه‌های متوسط و کوچک، نیز فرصت مناسبی برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به‌شمار می‌روند. این نوع از نیروگاه‌ها با سرمایه‌ی کمتری قابلیت اجرا را دارند و بازگشت سرمایه آن ها سریع‌تر است. با توجه به پراکنش این نیروگاه‌ها در سراسر کشور امکان سرمایه‌گذاری در مناطق مختلف کشور موجود است. در ایران بیش از 2500 منطقه جهت احداث این نوع نیروگاه شناسایی شده و 944 نقطه با ظرفیت تولید سالانه 4/1 میلیون کیلووات ساعت مناسب تشخیص داده شده است. از این میان مطالعات پایه نزدیک به 100 نیروگاه با مجموع ظرفیت 800 مگاوات انجام شده و در سه اولویت، آماده ارائه به سرمایه گذاران است.

قوانین و مشوق‌های سرمایه‌گذاری 

سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی برق‌آبی در سیاست‌های کلی نظام در خصوص انرژی، ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری مصوب سال 1384 صراحتا مورد تأکید قرارگرفته است. در ماده 1 بند ب این قانون ایجاد تنوع در منابع انرژی کشور و استفاده از آن با رعایت مسائل زیست‌محیطی و تلاش برای افزایش سهم انرژی‌های تجدیدپذیر با اولویت انرژی‌های آبی مطرح شده است. در همین راستا مشوق‌هایی نیز برای سرمایه‌گذاران در انرژی‌های برق آبی در نظر گرفته شده است.

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مطلب چگونه برای سرمایه گذاری در یک پروژه تصمیم بگیریم ؟ مراجعه فرمایید.

تهیه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق

 

کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. .

نظرتان را ثبت کنید