مناطق آزاد و ویژه اقتصادی عمان و شرایط عمومی آن

  • 31 فروردین 1402
  • 1752
مناطق آزاد و ویژه اقتصادی عمان و شرایط عمومی آن

مناطق آزاد تجاری با اعتقاد به این امر که سرمایه، موتور رشد و توسعه اقتصادی یک کشور باشد، شکل گرفته است. این مناطق ناحیه‌ای از قلمرو یک کشور است که خارج از محدوده فیزیکی، قانونی و اداری و تاسیسات گمرکی قرار دارد

توسعه مناطق آزاد تجاری (FTZ) یکی از محورهای برنامه کشور عمان برای تنوع بخشیدن به اقتصاد بدون نفت از طریق توسعه رشد ارزش افزوده صنایع متمرکز بر صادرات مانند تولید، کشتیرانی و لجستیک است مناطق آزاد عمدتا در اختیار شرکت‌های وارداتی و صادراتی است که فقط به یک دفتر در عمان نیاز دارند

 

 

 

مناطق آزاد تجاری با اعتقاد به این امر که سرمایه، موتور رشد و توسعه اقتصادی یک کشور باشد، شکل گرفته است. این مناطق ناحیه‌ای از قلمرو یک کشور است که خارج از محدوده فیزیکی، قانونی و اداری و تاسیسات گمرکی قرار دارد. ورود و خروج سرمایه، سود، جابه جایی نیروی کار در مواردی که منع قانونی نداشته باشد، با سهولت صورت می‌پذیرد، و به نحوی در حوزه فعالیت این مناطق می‌باشد. مناطق آزاد به طور کلی شامل مناطق آزاد تجاری، منطقه پردازش صادرات، منطقه ویژه اقتصادی، منطقه آزاد توریستی، منطقه آزاد شرکت ها می‌باشد. هدف از ایجاد این مناطق ایجاد اشتغال، توسعه صادرات، جذب و تشویق سرمایه گذاری خارجی، ایجاد درآمد ارزی، انتقال تکنولوژی، توسعه منطقه ای و برپایی نمایشگاه‌ها است.

 


سلطان‌نشین عمان دومین کشور بزرگ در شورای همکاری خلیج فارس (GCC) است. عمان یکی از آزادترین بازارها در منطقه است که سرمایه‌گذاری زیادی روی تنوع‌بخشی اقتصادی انجام داده است. توسعه مناطق آزاد تجاری (FTZ) در سرتاسر عمان یکی از محورهای برنامه این کشور سلطان‌نشین برای تنوع بخشیدن به اقتصاد بدون نفت از طریق توسعه رشد ارزش افزوده صنایع متمرکز بر صادرات مانند تولید، کشتیرانی و لجستیک بوده است. FTZ با فراهم کردن زیرساخت‌ها (مانند جاده‌ها، بنادر)، چهارچوب نظارتی و مشوق‌های مالی (مانند معافیت‌های مالیات بر درآمد و عوارض گمرکی) که شرکت‌های خارجی و داخلی رده بالا را به راه‌اندازی عملیاتی تشویق می‌کند، در نقش کاتالیزور این رشد عمل می‌کند.

 

الزمات تاسیس شرکت در عمان


چهار منطقه آزاد تجاری در عمان با ویژگی‌ها و امکانات منحصر به فرد وجود دارد که مشوق‌هایی مانند عدم نیاز به سرمایه پرداخت شده، مالکیت 100٪ توسط سرمایه گذاران خارجی، معافیت از حقوق گمرکی مواد خام و محصولات نهایی، رویه‌های گمرکی انعطاف‌پذیر، مالیات بر درآمد صفر، بدون محدودیت در انتقال و بازگرداندن درآمد را ارائه می‌دهد.
مناطق آزاد عمان برای شرکت‌های خارجی که قصد استفاده از این کشور را به عنوان پایگاه تولید و توزیع منطقه‌ای خود دارند مناسب است. مناطق آزاد عمدتا در اختیار شرکت‌های وارداتی و صادراتی است که فقط به یک دفتر در عمان نیاز دارند.

 

 

مزایای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی عمان

- مالکیت 100 درصد خارجی شرکت ها در هر دو منطقه آزاد و ویژه اقتصادی
- عدم نیاز به حداقل سرمایه اولیه در مناطق آزاد عمان
- معافیت مالیاتی شرکت های بزرگ و دارای شخصیت حقوقی
- عدم اعمال عوارض گمرکی بر کالاهای وارده و صادره از مناطق آزاد
- شرکت های سرمایه گذار در مناطق آزاد مجاز هستند بدون نیاز به عامل و کارگزار داخلی در خاک عمان تجارت نمایند و در این قبیل موارد فقط 5 درصد عوارض اخذ می‌گردد.
- برگشت بدون محدودیت سرمایه به کشور مبدا

معایب مناطق آزاد و ویژه اقتصادی عمان

اجاره دفتر به صورت فیزیکی در منطقه آزاد الزامی می‌باشد.
- حداقل 10 درصد کارکنان شرکت های موجود در منطقه آزاد باید عمانی باشند.
- حضور در مزرعه دانش مسقط مستلزم پرداخت سهم 52هزار دلار سرمایه اولیه می‌باشد.
- مجوز و پروانه‌های صادره با توجه به تغییر قوانین حاکم توسط مقامات، دچار تغییر می‌گردد.
- برخی از مناطق عمان همچون صحار کماکان در دست ساخت و تجهیز می‌باشند.

 

 

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی عمان


- منطقه آزاد صحار
- منطقه آزاد صلاله
- منطقه آزاد المزیونه
- منطقه ویژه اقتصادی الدقم
- منطقه اقتصادی مزرعه دانش مسقط

 

 

 

 

 

 

تهیه شده در گروه مطالعات راهبردی سپینود شرق

نظرتان را ثبت کنید