انرژی‌های نو

انرژی‌های نو

  • 30 فروردین 1395
  • 3587
انرژی‌های نو

امروزه کمبود سوخت‌های فسیلی و آلودگی‌های زیست‌محیطی ناشی از مصرف آن، یکی از بزرگترین معضلات جوامع بشری است.

افزايش قيمت سوخت‌هاي فسيلي و بحث‌هاي زيست محيطي، از ديگر عوامل رويكرد جديد به سوي انرژي‌هاي تجديد‌پذير بوده است. به‌علاوه، توسعه و گسترش فن‌آوري انرژي‌هاي نو، باعث كاهش قيمت و افزایش تقاضا گردیده است.


امروزه کمبود سوخت‌های فسیلی و آلودگی‌های زیست‌محیطی ناشی از مصرف آن، یکی از بزرگترین معضلات جوامع بشری است. در عین حال با پیشرفت روز افزون تکنولوژی‌، استفاده از انرژی‌های خورشیدی و بادی به عنوان سرآمد انرژی‌های موجود، در اختیار بشر قرار گرفته است چرا که دسترسی به آن آسان و مقدار آن نیز نامحدود است ضمن آنکه استفاده از این انرژی‌ها، هیچ‌گونه آلودگی برای محیط‌زیست ندارد و به این دلیل به نام انرژی پاک یا انرژی سبز نام گرفته است که همان انرژی‌های نو و میراث با ارزشی برای نسل‌های آینده است.

افزايش قيمت سوخت‌هاي فسيلي و بحث‌هاي زيست محيطي، از ديگر عوامل رويكرد جديد به سوي انرژي‌هاي تجديد‌پذير بوده است. به‌علاوه، توسعه و گسترش فن‌آوري انرژي‌هاي نو، باعث كاهش قيمت و افزایش تقاضا گردیده است.

ضرورت بکارگیری انرژی‌های تجدیدپذیر (انرژی خورشیدی)

۱ - محدودیت منابع انرژی: منابع انرژی که مصرف می‌کنیم به ویژه انرژی فسیلی نامحدود نیست.

۲ - آلودگی زیست - محیطی منابع انرژی: مشکلات محیط‌زیست جهان که در دهه ۹۰ میلادی به صورت بحران‌های جهانی و اجتناب ناپذیر مطرح شد، نهایتا به انرژی وابسته است. بخصوص گرم شدن کره زمین ناشی از افزایش غلظت گازهای گلخانه‌ای دی اکسید کربن و متان و تاثیرات آن بر روی کاهش محصولات کشاورزی و تغییرات آب و هوایی و باران‌های اسیدی ناشی از اکسیدهای نیتروژن و اکسیدهای سولفور و غیره حاصل از احتراق سوخت‌های فسیلی که موجب آسیب به جنگل‌ها، دریاچه‌ها، مرداب‌ها و غیره می‌شوند. در میان گازهای گلخانه‌ای که موجب گرم شدن کره زمین می‌شوند، دی اکسید کربن بیشترین سهم را داراست.‌

ایران به دلیل شرایط خاص جغرافیایی، ظرفیت‌های زیادی برای استفاده از انرژی‌های برق آبی، بادی، خورشیدی، زمین گرمایی و زیست توده دارد و در صورت سرمایه‌گذاری‌های تازه می‌توان از این نعمت خدادادی به بهترین شکل بهره‌مند شد.

 
کشورمان در منطقه‌ای واقع شده که با داشتن حدود ٣٠٠ روز آفتابی از نظر دریافت انرژی خورشیدی در میان نقاط مختلف جهان در بالا‌ترین رده‌ها قرار دارد؛ لذا استفاده از انرژی‌های خورشیدی و بادی به دلایل مختلفی مانند دسترسی آسان و سهولت تبدیل شدن به انرژی الکتریکی، سازگاری با محیط زیست و تجدید‌پذیری، از مطلوبیت زیادی برخوردار است.‌

نبود تخصیص اعتبارات کافی، مهم‌ترین محدودیت توسعه انرژی‌های پاک در کشور

در ایران طی سال‌های اخیر ضرورت جای دادن انرژی‌های پاک در سبد انرژی کشور، مورد توجه قرار گرفته است، اما نبود تخصیص اعتبارات کافی اجازه نداده تا نیروگاه‌های بزرگی احداث شود و این در حالی است که به اعتقاد صاحب‌نظران این حوزه، تمام نیاز برق ایران از طریق انرژی خورشیدی قابل تامین است.

در نهایت افزایش تقاضا برای انرژی از یک سو و توجه به مسایل محیط‌ زیست از سوی دیگر تقاضای بازار را برای تولید و سرمایه‌گذاری در انرژی‌های نو و تجدید شونده بالا برده است. همچنین افزایش قیمت انرژی در سال‌های اخیر و ارزان شدن تکنولوژی تولید انرژی‌های نو راه را برای سرمایه‌گذاری در این صنعت هموار کرده است. کشور ایران با داشتن پتانسیل‌های فراوان در تولید انرژی‌های تجدید‌پذیر و پایدار با سرمایه‌گذاری در این بخش می‌تواند علاوه بر کاهش آمار بیکاری از مزایای محیط‌ زیستی این برنامه هم منتفع شود.

 طبق ماده (۱۳۹) قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، در جهت ایجاد زیر‌ساخت‌های تولید تجهیزات نیرو‌گاه‌های بادی و خورشیدی و افزایش تولید انرژی‌های تجدید‌پذیر‌، دولت مجاز است با حمایت از بخش‌های خصوصی و تعاونی از طریق وجوه اداره شده و یارانه سود تسهیلات، زمینه تولید تا پنج هزار مگاوات انرژی پاک را فراهم سازد.

نرخ خرید تضمینی برق از نیرو‌گاه‌های تجدید‌پذیر در سال ۱۳۹۳ حدود ۴۶۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت است. که بمدت ۵ سال قرارداد تضمینی منعقد خواهد شد. با این قیمت‌، نرخ بازگشت سرمایه در بخش نیروگاه‌های تجدید‌پذیر در برخی موارد همچون انرژی زیست توده حدود دو سال است و در نیرو‌گاه‌های خورشیدی ۵ سال برآورد می‌شود.

مسئله دیگر در این باره اکثر مناطق کشور که پتانسیل تولید انرژی‌های تجدید‌پذیر را دارند جزو مناطق محروم بوده و سرمایه‌گذاری در این مناطق علاوه بر فقر‌زدایی و ایجاد اشتغال از هزینه‌های غیر‌مستقیم مهاجرت به شهرهای بزرگ می‌کاهد. ناگفته نماند هزینه نیروی انسانی هم در این مناطق پایین‌تر است که مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرد.

طرح توجیهی احداث نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی

تهیه شده در موسسه سپینود شرق

کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. . 

نظرتان را ثبت کنید