صندوق توسعه صنایع دریایی، یک شرکت دولتی وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران است.
صندوق توسعه صنایع دریایی، یک شرکت دولتی وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران است. صندوق توسعه صنایع دریایی جهت تسهیل بخشیدن به صنایع دریایی و بهبود فضای کسب و کار در این حوزه میباشد و برای ایجاد ارتباط موثر میان دولت و سازمان های غیر دولتی در حوزه صنایع دریایی این صندوق ایجاد شده است.
اهداف صندوق توسعه صنایع دریایی تحقق توسعه پایدار در بخش صنایع دریایی، تبیین، تنظیم و اعمال انواع حمایت از صنایع دریایی در حوزه های مختلف این صنعت مانند ساخت، تعمیر، توسعه زنجیره ی تامین و همچنین حوزه ی خدمات و تسهیل گری در رفع مشکلات و عوامل بازدارنده ی توسعه صنایع دریایی میباشد.
بدیهی است که برای دریافت هرگونه تسهیلات بانکی و یا تایید بانک جهت دریافت خدمات صندوق توسعه دریایی نیاز به ارائه طرح توجیهی مورد تایید بانک می باشد.
خدماتی که صندوق توسعه دریایی به متقاضیان سرمایه گذاری در صنعت دریایی ارائه میدهد:
1- صدور ضمانتنامه اعتباری: متقاضیان در صورت داشتن شرایط اعتباری مناسب و تایید بانک، میتوانند نسبت به دریافت ضمانتنامه صندوق جهت دریافت تسهیلات اقدام نمایند. مدارک مورد نیاز برای صدور ضمانتنامه اعتباری نامه درخواست ضمانتنامه، مستندات مربوط به رزومه متقاضی، گردش حساب بانکی متقاضی با ذکر میانگین مانده سالیانه، صورت های مالی حسابرسی شده 3 دوره مالی منتهی به تاریخ درخواست ضمانتنامه، تراز آزمایشی منتهی به تاریخ درخواست ضمانتنامه، تراز آزمایشی منتهی به تاریخ درخواست ضمانتنامه، کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل و اعضای هیات مدیره، اساسنامه، آگهی تاسیس و آگهی آخرین تغییرات شرکت(متقاضی و ضامنین)، لیست بیمه کارکنان در سه ماه منتهی به تاریخ درخواست، اسناد مربوط به دارایی ها و اعلام ارزش تقریبی آنها، گزارش کارشناسی ارزیابی ملک یا شناور(توسط کارشناس رسمی دادگستری)، مصوبه بانک، نامه بانک درخصوص سود تسهیلات، مبلغ اقساط و شاخص های طرح توجیهی شامل نرخ بازده، درآمد خالص طرح توجیهی و... ، اعلام آمادگی ضامنین و ارایه مدارک و مستندات مربوط به دارایی ها و گردش حساب، گواهی امضای متقاضی و ضامنین، گواهی ثبت نام در سامانه ثنا (متقاضی و ضامنین)، بیمه نامه تمام خطر شناور یا بیمه نامه کارخانه کشتی سازی، الحاقیه بیمه نامه شناور مبنی بر ذینفع شدن صندوق در دریافت خسارات احتمالی از بیمه و یا نامه اعلام آمادگی کارخانه کشتی سازی جهت پرداخت خسارات احتمالی دریافتی از شرکت بیمه به صندوق، سفته به میزان تعیین شده از سوی صندوق و چک بانکی معتبر میباشند.
2- تسهیلات کارمزد ضمانتنامه: صندوق توسعه صنایع دریایی برای حمایت از صنایع دریایی کشور در حوزه های ساخت و تعمیر توسعه زیرساخت های صنایع دریایی و صنایع فراساحل 50درصد کارمزد ضمانتنامه های بانکی را پرداخت میکند؛ انواع ضمانتنامه های مورد تایید صندوق، ضمانتنامه شرکت در مناقصه و مزایده ، حسن انجام تعهدات، پیش پرداخت، حسن انجام خرید، استرداد کسور وجه الضمان، گمرکی و تعهد پرداخت هستند.
3- تسهیلات ساخت شناور: صندوق توسعه دریایی پیرو وزارت صنعت، معدن و تجارت برای توسعه صنعت ساخت شناور تسهیلات به ساخت شناورهای پشتیبانی و خدماتی ارائه میدهند. متقاضیان باید فرم را تکمیل و مدارک را ارسال کنند تا پس از بررسی و تایید فرآیند تصویب تسهیلات در بانک صورت پذیرد.
4- تسهیلات تکمیل شناورهای نیمه ساخته: این صندوق برای حمایت از تکمیل شناورهای نیمه ساخته و یا در حال تغییر کاربری که بیش از 50درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشند؛ تسهیلتی به میزان حداکثر هشت میلیارد ریال اعطا مینماید. نرخ سود سالانه این تسهیلات با احتساب یارانه پرداختی 14درصد تا 15 درصد و دوره بازپرداخت بسته به نوع پروژه بین 24 الی 36 ماه میباشد. متقاضی تسهیلات بر اساس گواهی ثبت موقت بایستی یکی از سهام داران شناور باشد. ارائه رضایتنامه از کلیه سهامداران شناور جهت اخذ تسهیلات الزامی است؛ متقاضی دریافت تسهیلات بایستی فاقد هرگونه چک برگشتی و معوقه در سیستم بانکی باشد و هزینه اعتبارسنجی فنی و مالی و کارشناسی وثایق توسط بانک عامل از متقاضی اخذ خواهد شد که در صورت عدم تایید اعتبار فنی و مالی متقاضی این هزینه قابل عودت نخواهد بود. همچنین اطلاعات پرونده هر فقره از تسهیلات در گزارش صندوق منعکس میگردد.
5- تسهیلات توسعه کارگاه:
تولیدکنندگان کوچک و متوسط مرتبط با بخش دریا با توجه به نقش و سهم بسزایی که در رشد صنعت کشتیسازی به عنوان یکی از صنایع مادر دارند، از جایگاه ویژهای در مطالعات صنعتی به خصوص تقویت حلقه های ارتباطی فیمابین صنایع کوچک، متوسط و بزرگ کشور دارند. بطوریکه با نگاهی پویا به این موضوع میتوان روند تبدیل صنایع کوچک به متوسط و بزرگ را ایجاد و یا تقویت نمود تا هم از مزایای اشتغالزایی و هم از مزایای کمک به صنعت کشتیسازی مادر و افزایش توان صادراتی آنها بهره مند گردید. بدین منظور کلیه کارگاهها و تولیدکنندگان مرتبط با صنایع دریایی کشور میتوانند جهت اجرای طرحهای توجیهی توسعه ای تولید با رویکرد نوسازی، بازسازی و تامین سرمایه در گردش از تسهیلات و حمایت های صندوق توسعه صنایع دریایی استفاده نمایند.
6- تسهیلات تعمیرات شناور
شرایط اولیه متقاضی و طرح توجیهی:
• فعالیتهای قابل قبول
فعالیتهای قابل قبول عبارتند از ساخت و بهره برداری از شناورهای پشتیبانی و خدماتی (از جمله شناورهای حمل خدمه، پشتیبانی، کار در دریا، یدک کش و ...).
• کارخانههای مورد تایید
کارخانههای مورد تایید عبارتند از کارخانههایی که از صندوق توسعه صنایع دریایی گواهینامه صلاحیت فنی جهت ساخت شناور را دریافت نمودهاند.
• متقاضیان مجاز
متقاضیان زیر مجاز به استفاده از تسهیلات ساخت شناور میباشند:
الف) تمام اشخاص حقوقی خصوصی و تعاونی ثبت شده در ایران و بنگاههای اقتصادی وابسته به موسسات عمومی غیردولتی دارای اهلیت که مطابق اساسنامه خود فعالیت نموده و بر اساس مقررات بانک مرکزی منعی برای دریافت تسهیلات بانکی ندارند.
تبصره (۱) - پرداخت تسهیلات به موسسات و شرکتهایی مجاز است که حداقل هشتاد درصد (۸۰%) سهام یا سهمالشرکه آنها مستقیم و یا با واسطه اشخاص حقوقی متعلق به اشخاص حقیقی باشد.
تبصره (۲) - پرداخت تسهیلات به بنگاههای اقتصادی که صرفنظر از نوع مالکیت، بیش از بیست درصد (۲۰%) اعضاء هیأت مدیره آنها توسط مقامات دولتی تعیین میشوند ممنوع است.
تبصره (۳) - موسسات و شرکتهایی که اکثریت مطلق سهام آنها متعلق به موسسات عمومی و عامالمنفعه نظیر موقوفات، صندوقهای بیمهای و بازنشستگی و موسسات خیریه عمومی است، در حکم موسسات و شرکتهای وابسته به نهادهای عمومی غیردولتی هستند.
ب) موسسات و شرکتهایی که به صورت مشترک با سرمایهگذاران خارجی فعالیت مینمایند.
ج) استفاده مجدد از تسهیلات ساخت شناور منوط به بازپرداخت اقساط و تسویه کامل تسهیلات اعطایی قبلی میباشد.
• سود، وجه التزام
الف) نرخ سود موردانتظار تسهیلات اعطایی به اشخاص مجاز مطابق مقررات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
ب) وجه التزام طبق آخرین مقررات و آییننامههای ابلاغی از سوی بانک مرکزی خواهد بود.
• سهم آورده متقاضی
سهم آورده متقاضی درهر پروژه حداقل معادل بیست درصد (20%) کل هزینههای پروژه که حداقل معادل بیست درصد (20%) از پیشرفت فیزیکی طرح بر مبنای ارزیابی فنی، مالی و اقتصادی خواهد بود.
تبصره - سهم آورده متقاضی نمیتواند از محل منابع استقراضی وابسته به طرح باشد.
7- تسهیلات سرمایه درگردش
صندوق توسعه صنایع دریایی با رویکرد حمایت از صنایع دریایی و با تاکید بر رونق صنایع داخلی، به تولیدکنندگان، سازندگان و شرکتهای خدماتی فعال در این صنعت و مورد تایید صندوق، تسهیلات سرمایه در گردش اعطاء مینماید.
8- تسهیلات بهبود فضای کسب و کار
اعطای تسهیلات قرض الحسنه اشتغال به اشخاص حقیقی و حقوقی واجد شرایط معرفی شده از سوی صندوق توسعه صنایع دریایی، به منظور تامین منابع مورد نیاز جهت راه اندازی کسب و کار جدید و حمایت از توسعه کسب و کارهای بازار محور فعلی در مناطق ساحلی، نوسازی و بازسازی شناورها و همچنین اجرای طرحهای کار آفرینی دانش بنیان در حوزه دریایی و خدمات مرتبط با آن به شرح ذیل است:
• ارائه تسهیلات به کشتی های صیادی جهت خرید ابزار آلات صیادی
• ارائه تسهیلات به کشتی های خدماتی
• حمایت از توسعه و پایداری مشاغل کارگاههای ساخت ، تعمیر و تجهیزات دریایی
• تامین تسهیلات جهت تعمیر کشتی ها و قایق ها به منظور توسعه و پایداری مشاغل موجود
• حمایت از مشاغل ایجادی حاصل از طرحهای فن آورانه و دانش بنیان
• ارائه تسهیلات جهت ایجاد مراکز ارائه خدمات دریایی
• ارائه تسهیلات خود اشتغالی در حوزه صنایع دریایی
9- پرداخت یارانه تسهیلات
صندوق توسعه صنایع دریایی با رویکرد حمایت از صنایع دریایی در بخشهای ساخت شناور، تعمیرات، تجهیزات دریایی و زیرساختهای صنایع مذکور، اقدام به پرداخت یارانه به تسهیلات اخذ شده از سیستم بانکی کشور در این حوزهها مینماید. قابل ذکر است که مورد مصرف و هزینه کرد تسهیلات تامین شده از سیستم بانکی، میبایست در حوزه صنایع دریایی بوده باشد. میزان یارانه اعطایی به تسهیلات اخذ شده تا 15% و به سود تسهیلات مصوب تعلق میگیرد.
شرایط و مشخصات مربوط به تسهیلات پرداخت یارانه:
• تسهیلات اخذ و هزینه شده در راستای حوزه صنایع دریایی باشد
• تسهیلات اخذ شده در داخل کشور هزینه شده باشد
• حداقل 60 درصد هزینهکرد بابت تولیدات ساخت داخل بوده باشد
• احراز منبع تخصیص تسهیلات از منابع مستقیم و داخلی بانک باشد
وظایف صندوق توسعه صنایع دریایی:
• برنامهریزی به منظور توسعهی صنایع دریایی؛
• تأمین مالی هدفدار پروژههای صنایع دریایی؛
• پرداخت تعرفهی ترجیحی به سازندگان داخلی برندهی مناقصهی بینالمللی منوط به رعایت قانون حداکثر استفاده از توان فنی و مهندسی تولیدی و صنعتی و اجرایی کشور در اجرای پروژهها و ایجاد تسهیلات به منظور صدور خدمات؛
• مساعدت جهت تأمین ضمانتنامههای مورد نیاز شرکتهای مشمول و متقاضیان خرید شناور از سازندگان داخلی و متقاضیان احداث مجتمع یا کارگاههای تعمیر و ساخت کشتی در کشور جهت ارائه به بانکها و مؤسسات مالی و یا سایر مراجع ذیربط؛
• مساعدت به سازندگان داخلی جهت جبران بخشی از هزینههای ناشی از افزایش جهانی قیمت مواد و تجهیزات و ملزومات مورد نیاز پروژههای ساخت کشتی و سایر سازههای دریایی که در زمان انعقاد قرارداد غیرقابل پیشبینی بوده با رعایت قوانین و مقرارت مربوط؛
• تأمین منابع جهت جبران خسارات وارد شده به متقاضیان خرید کشتی از داخل به علت تأخیر در تکمیل و تحویل توسط سازندهی داخلی با رعایت قوانین و مقررات مربوط؛
• اعطای تسهیلات بلاعوض معادل مالیات بردرآمد پرداختی سالانهی مالکان ایرانی شناورهایی که با استانداردهای ملی یا جهانی در داخل کشور ساخته میشوند (به استناد مادهی 2 قانون توسعه و حمایت از صنایع دریایی)؛
• اعطای تسهیلات بلاعوض معادل مالیات بردرآمد پرداختی همان سال به مالکان شناورهای تحت پرچم جمهوری اسلامی ایران که دارای گواهینامهی معتبر از مؤسسات ردهبندی پذیرفته شده توسط سازمان بنادر و دریانوردی میباشند و توسط کارخانههای داخلی سازنده کشتی تعمیر دورهای میگردند (به استناد مادهی 3 قانون توسعه و حمایت از صنایع دریایی).
تهیه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق
کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد.