طرح توجیهی گردشگری سلامت

  • 4 دی 1397
  • 7322
طرح توجیهی گردشگری سلامت

کشور ایران می‌تواند با سرمایه‌گذاری هرچه بیشتر روی نقاط قوت خود و معرفی آن‌ها به عنوان توانمندی‌های منحصر به فرد خود در ارائه خدمات، نقش خویش را در بازار گردشگری سلامت پررنگ تر نماید

بر اساس تحقیقات انجام‌گرفته هر گردشگر سلامت در ایران سه برابر گردشگران عادی ارزآوری دارد. به‌طور دقیق تر هزینه‌هایی که بیماران خارجی در ایران دارند تنها 30% در بخش درمان است و بقیه صرف اقامت و گردشگری می‌شود.

طرح توجیهی گردشگری سلامت، به معنای مطالعات بر روی میزان پتانسیل جذب گردشگر سلامت یک مکان خاص در شهر و یا روستا و همچنین تعیین مکان احداث مرکز سلامت در منطقه مورد نظر را در برمیگیرد. لذا برنامه‌ریزی و تحقیق دقیق جهت ایجاد یک مرکز گردشگری سلامت باید در دستور کار قرار گیرد. طرح توجیهی گردشگری سلامت این امکان را به سرمایه گذاران می دهد تا بتوانند به خوبی میزان حجم سرمایه موردنیاز و اعتبار پروژه برآورد کنند.

گسترش صنعت گردشگري علاوه بر نقش و تأثیر آن در ابراز هويت ملي، موجب ارتقاي ابعاد وسيع اقتصادي از جمله ايجاد فرصت‌هاي شغلي، درآمدزايي، كاهش فقر و گسترش عدالت اجتماعي و رفاه در جامعه می‌شود.

تحقیقات نشان می‌دهد که در سال‌هاي اخير خاورميانه بیش‌ترین رشد را در زمينه گردشگري داشته است، لیکن جايگاه ايران در بازار بزرگ گردشگري جهانی كمتر از كشورهاي استوني، قبرس، اروگوئه و حتي كشور كوچك مانند بحرين بوده و تنها در كمتر از يك درصد از بازار گردشگري جهان سهیم می‌باشد.

بر اساس تحقیقات انجام‌گرفته هر گردشگر سلامت در ایران سه برابر گردشگران عادی ارزآوری دارد. به‌طور دقیق تر هزینه‌هایی که بیماران خارجی در ایران دارند تنها 30% در بخش درمان است و بقیه صرف اقامت و گردشگری می‌شود. با توجه به تعرفه‌های درمانی کشور و خدماتی که ارائه می‌شود پیش‌بینی می‌شود که به‌طور میانگین به ازای هر بیماری که وارد کشور شود حداقل 5 تا 7 هزار دلار ارزآوری ایجاد گردد.

بیش‌ترین آمار گردشگران سلامت در نیمه نخست سال 1394 مربوط به استان آذربایجان شرقی با 50 هزار گردشگر می‌باشد که بیش‌ترین گردشگران سلامت استان از کشورهای جمهوری آذربایجان، جمهوری خودمختار نخجوان، شرق ترکیه و شمال عراق هستند. در حال حاضر کشورمان در مجاورت 11 کشور با جمعیت بیش از 200 میلیون نفر است، کشور هایی که غالبا در زمینه های پزشکی ضعیف بوده و بازار بالقوه ای برای نظام سلامت ما محسوب می شوند. گردشگری سلامت و توریسم درمانی به عنوان یکی از حوزه های کارآمد مبحث گردشگری بوده که شامل دامنه بسیار وسیعی است، در ادامه گزارش،  کلیات به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

 نمونه  پروژه های بخش خدماتی و گردشگردی انجام شده در موسسه سپینود شرق را در بخش پروژه ها  مشاهده بفرمایید.

گردشگری سلامت در ایران

گردشگری سلامت هرگونه مسافرت برای ارتقای سلامت را دربر می‌گیرد و به عنوان یکی از ابعاد گردشگری، به توسعه پایدار و پویایی اقتصاد کشور کمک می‌نماید. همچنین گردشگری سلامت یک استراتژی ملی در راستای افزایش درآمد کشور و نیز یک بازوی امنیت ملی است. کشور ایران دارای نقاط قوت زیادی ازجمله پزشکان حاذق، تکنولوژی به روز و مناطق درمانی طبیعی برای جذب گردشگران سلامت است، اما با نقاط ضعف و چالش‌هایی نظیر هماهنگی نامناسب سازمان‌های مسئول گردشگری پزشکی و برنامه ریزی نامناسب نیز همراه است. کشور ایران می‌تواند با سرمایه‌گذاری هرچه بیشتر روی نقاط قوت خود و معرفی آن‌ها به عنوان توانمندی‌های منحصر به فرد خود در ارائه خدمات، نقش خویش را در این بازار پررنگ تر نماید. در زمینه نقاط قابل اصلاح نیز می‌توان بر حسب مورد از طریق تدوین برنامه‌های جامع، بازاریابی و اصلاح برخی از فرآیندها، نتیجه مورد نظر را حاصل نمود.

ایران می‌تواند بالقوه از خارج شدن ارز و نیروی انسانی به دیگر کشورها جلوگیری نماید. طی چند سال گذشته، به تعداد افرادی که به منظور استفاده از خدمات سلامت از کشورهایشان خارج شده‌اند، افزوده شده است. این افزایش تعداد گردشگران پزشکی با عواملی نظیر هزینه بالای خدمات سلامت در کشورهای صنعتی، افزایش سهولت مسافرت‌های بین‌المللی، نرخ مطلوب تبدیل ارز در اقتصاد جهانی، پیشرفت‌های سریع تکنولوژی پزشکی، بهبود استانداردهای مراقبت در بیشتر کشورها و دسترسی گردشگران به شبکه اینترنت ارتباط دارد. اکنون با ظهور استانداردها و قوانین جهانی که در نقاط مختلف دنیا به اجرا درمی‌آیند، مردم به دنبال با کیفیت‌ترین درمان‌ها با قیمت‌های پایین و رقابتی هستند. نتایج مطالعات نشان می‌دهد که افزایش هزینه‌های درمانی در ایالات‌متحده، انگلستان و کانادا باعث شده است که بسیاری از بیماران ایالات‌متحده و اروپا به منظور دریافت خدمات پزشکی به کشورهای در حال توسعه جنوب شرقی آسیا سفر کنند. اطلاعات دقیقی از تعداد بیمارانی که خدمات سلامت را در مقاصد گردشگری سلامت دریافت می‌کنند، وجود ندارد. مشکل اصلی در تعیین تعداد گردشگران سلامت مربوط به تعریف دقیقی از این گردشگران است. در واقع عدد گزارش شده شامل درمان خارجیان مقیم کشور مقصد، مسافران تجاری و گردشگران نیازمند خدمات سلامت در زمان اقامت می‌شود. علاوه بر این آمار، کسانی که از خدمات تندرستی نظیر یوگا، ماساژ و غیره استفاده می‌کنند، ممکن است به این آمار اضافه شوند.

در حال حاضر، با توجه به کم هزینه بودن و پردرآمد بودن این صنعت، بسیاری از کشورهای علاقه مند به توسعه گردشگری، توجه خود را بر این بخش از صنعت گردشگری متمرکز و برای آن برنامه ریزی می‌کنند.

برای اطلاعات بیشتر میتوانید مطلب طرح توجیهی گردشگری را مطالعه فرمایید .

 مطالعات بازار گردشگری سلامت

با توجه به مطالعات بازار انجام شده، یکی از عناصر اصلی برای رقابت بامراکز درمانی سنتی ارائه خدمات رفاهی و هتل است. ارائه این‌گونه خدمات برای انتخاب یک بیمارستان مزیت رقابتی بیشتری نسبت به خدمات کلینیکی ایجاد می‌کند و موجب افزایش تعداد بیماران و کاهش هزینه‌های بیمار می‌شود. از طرفی کیفیت ارائه خدمات پزشکی را افزایش می دهد که می تواند زمینه های مناسب را برای جذب گردشگران سلامت ایجاد کند.

احداث هتل بیمارستان در یک مجموعه نیازمند بررسي نيازهاي منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای و طراحی دقیق و مطابق با نيازهاي احصا شده است. در سال‌های اخیر نگرش به ارائه خدمات بیمارستانی تغییر کرده و مدیران بیمارستان‌ها، اصول بیمارداری و میهمان‌داری خود را به جهت افزایش رضایت خدمت گيرندگان توسعه داده‌اند.

در طراحی هتل بیمارستان؛ بیمارستان به منظور ایجاد فضایی آرام، امن و زیبا مانند هتل در نظر گرفته می‌شود. از عوامل انسانی، فیزیکی و عملکردهای ویژه در بیمارستان می‌توان به عنوان عناصر اصلی در تعیین کیفیت خدمات هتل بیمارستان‌ها نام برد. علاوه بر این عناصر، کارشناسان بر این باور هستند که عواملی نظیر شرایط اقتصادی، شرایط فرهنگی، امنیت، خدمات رفاهی عمومی، خدمات سلامت، راهنمایی بیمار و کارکنان بر خدمات هتل بیمارستان‌ها تأثیر دارند.

 

توانمندی‌های ایران برای گردشگری سلامت

  1. ارائه آخرین و جدیدترین طرح درمانی به بیماران
  2. درمان توسط بهترین و متخصص‌ترین پزشکان
  3. برخورداری از با کیفیت‌ترین تجهیزات و تأسیسات پزشکی
  4. انجام بهترین و پیشرفته‌ترین جراحی‌های دنیا
  5. عدم سردرگمی بیماران در هنگام ورود به ایران و طول درمان در ایران
  6. بهره‌مندی از جاذبه‌های تفریحی، طبیعی، تاریخی و زیارتی در طول اقامت درمانی
  7. برخورداری از بهترین اخلاق و منش و میهمان نوازی ایرانیان که پیام آور صلح و امنیت جهانیان است
  8. استفاده از تورهای سلامت که به صورت آب درمانی، ماساژ درمانی، لجن درمانی و سفر به شهرک‌های سلامت برگزار می‌شود

 

عوامل ایجادکننده مزیت رقابتي گردشگری سلامت درجهان

  1. برتری کیفیت
  2. برتری پاسخ‌گویی به مشتری
  3. هزینه پایین
  4. برتری کارایی
  5. برتری نوآوری 

 

عوامل ایجادکننده مزیت رقابتي در ایران

با استفاده از طرح توجیهی می توان مزیت های رقابتی گردشگری سلامت در ایران را به نسبت کشورهای دیگر شناسایی و ارزیابی کرد. مزیت های رقابتی در ایران عبارتند از:

  1. هزینه درمان و خدمات پزشکی ارزان (ارزش کمتر ریال نسبت به دلار)
  2. آزمایشگاه و ابزار ژنتیکی مجهز
  3. در اختیار داشتن جدیدترین تجهیزات تشخیصی، بهداشتی و درمانی مدرن
  4. وسایل دندانپزشکی بروز
  5. متخصصان با تجربه ملی و توانایی‌های بین‌المللی
  6. وجود مراکز درمانی متعدد تخصصی و فوق تخصصی در سطح بین‌المللی
  7. وجود 50 دانشکده پزشکی
  8. زیرساخت‌های فیزیکی (مراکز درمانی مجهز و مراکز تحقیقاتی و مکان‌های گردشگری)
  9. شهرت جهانی پزشکان ایرانی به ویژه در کشورهای منطقه
  10. دستیابی ایران به توفیقات جدید در عرصه پزشکی (سلول‌های بنیادی)
  11. محیط فرهنگی مذهبی مناسب برای کشورهای مسلمان

 نمونه پروژه های بخش خدماتی و گردشگردی انجام شده در موسسه سپینود شرق را در بخش پروژه ها  مشاهده بفرمایید.

عوامل تأثیرگذار در تعیین کیفیت خدمات مراکز درمانی

  1. عوامل فیزیکی
  2. عملکرد
  3. خدمات رفاهی عمومی
  4. امنیت
  5. عوامل فرهنگی
  6. عوامل انسانی
  7. هدایت و راهنمایی بیمار
  8. کارکنان
  9. خدمات درمانی
  10. خدمات رفاهی کلینیکی

 

امروزه توریسم درمانی به عنوان صنعتی پیشرو در توسعه اقتصادی کشورها مطرح می‌باشد با توجه به دگرگونی‌های صورت گرفته در جوامع و جهانی شدن میزان تمایل مردم نقاط مختلف جهان به گردشگری به‌طور روزافزونی افزایش یافته است، این بخش اقتصادی از بازار گردشگری شامل دو بخش می‌شود: بخش پزشکی و گردشگری. گردشگران ایالات‌متحده برای پیوند اعضاء، جراحی زیبایی و لقاح مصنوعی به آسیا سفر می‌کنند بیماران امریکای جنوبی، خاورمیانه و سایر بخش‌های آسیا برای دریافت خدماتی که درمراکز درمانی کشورشان ارائه نمی‌شود اقدام به مسافرت می‌نمایند اروپایی‌ها و کانادایی‌ها زمان‌های طولانی در لیست انتظار را با دریافت مراقبت‌های پزشکی در مکان‌های دیگر میانبر می‌زنند. آنچه امروزه در این نوع از گردشگری و خدمات رسانی پزشکی اهمیت ویژه‌ای یافته است تمایل بسیار زیاد کشورهای در حال توسعه به وارد شدن در این عرصه رقابتی پردرآمد می‌باشد. کشور ایران نیز در میان کشورهای در حال توسعه از جمله مقاصدی به شمار می رود که ظرفیت بالقوه ی بسیار بالایی را در این زمینه از گردشگری دارا می‌باشد.

با وجود اینکه، گردشگری سلامت حیطه‌ی پیچیده‌ای برای مطالعه است. بسیاری از دولت‌ها، آژانس‌ها و ارائه دهندگان خصوصی سلامت، گردشگری سلامت را به عنوان ابزار توسعه‌ی اقتصادی در نظر می‌گیرند که می‌تواند درمان رقابتی را برای مشکلات نظام سلامت جهانی فراهم کند.

هم اکنون کلان‌شهر تبریز با دارا بودن بیمارستان‌های دولتی و خصوصی به عنوان قطب درمانی استان‌های شمال غرب کشور محسوب می‌شود و همه روزه بیمارستان‌ها و مراکز درمانی این شهر میزبان بیمارانی از استان‌های مجاور و حتی کشورهای همجوار است. کارشناسان معتقدند در حوزه توریسم درمانی بخش خصوصی با توجه به اختیاراتی که دارد بهتر می‌تواند، فعالیت کند.

به طور کلی می توان گفت که صنعت گردشگری  صنعتی پیچیده است و نیاز شدید به شناخت مناسب از منطقه و شرایط اقتصادی و فرهنگی جامعه مورد نظر دارد. و گردشگری سلامت به مراتب دارای پیچیدگی ها و شناخت بیشتری از محیط دارد چرا که از حساسیت بیشتری برخوردار است. بی شک هرگونه اقدام بدون برنامه ریزی مناسب، مطمئنا باعث ایجاد صدمات مالی زیادی برای سرمایه گذاران در این بخش می شود. طرح توجیهی گردشگری سلامت گزینه های مناسب برای سرمایه گذاری با توجه به پتانسیل موجود در منطقه را بررسی میکند اما باید برنامه‌ریزی‌ها به شکلی باشند که منافع طرح به حداکثر و ریسک‌ها به حداقل برسند. هرچند که طرح توجیهی به‌تنهایی ضامن موفقیت سرمایه‌گذاری نیست ولی یکی از الزامات دستیابی به نتایج مطلوب به شمار می‌رود.

نمونه پروژه های انجام شده در حوزه گردشکری سلامت :

طرح توجیهی مقدماتی احداث دهکده سلامت با مرکزیت بیمارستان نیمه ساخته جنوب جزیره

طرح توجیهی مقدماتی احداث دهکده سلامت کیش

طرح توجیهی مقدماتی احداث دهکده سلامت انزلی

امکان‌سنجی - طرح توجیهی فنی اقتصادی هتل بیمارستان آستارا

تهیه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق
کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد.

 

برچسب ها :

نظرتان را ثبت کنید