مروری بر کارآفرینی، اهمیت و انواع کارآفرینی

  • 19 مرداد 1399
  • 1689
مروری بر کارآفرینی، اهمیت و انواع کارآفرینی

به طور کلی ایده‌پردازی، توسعه، راه اندازی و اداره یک کسب و کار در کنار پذیرش ریسک‌های مالی آن، کارآفرینی نامیده می‌شود، اما کارآفرینی در همین تعریف ساده خلاصه نمی‌شود و انواع گوناگونی دارد.

هر کسی تجارتش را بر اساس شخصیت ، مهارت‌ها و ویژگی‌های خود اداره می‌کند. برخی فکر می‌کنند با سخت‌کوشی می‌توانند موفقیت کسب کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است از سرمایه برای دستیابی به آن استفاده کنند. حتی برای بعضی از کارآفرینان، تأمین یک کالای اجتماعی بسیار مهم‌تر از کسب سود است.

راه اندازی کسب و کار شخصی دشوار به نظر می‌رسد، این آمار که سالیانه حدود 90% از استارتاپ‌ها شکست می‌خورند به خودی خود گواه این امر به شمار می‌آید. با این حال ، هنوز هم بیشتر افراد ترجیح می‌دهند تا شغل مستقل خود را داشته باشند. طبق یک آمار جهانی از هر سه نفر دو نفر، کارآفرینی را انتخاب مناسبی می‌دانند.


به طور کلی ایده‌پردازی، توسعه، راه اندازی و اداره یک کسب و کار در کنار پذیرش ریسک‌های مالی آن، کارآفرینی نامیده می‌شود، اما کارآفرینی در همین تعریف ساده خلاصه نمی‌شود و انواع گوناگونی دارد. افراد برای نوع کسب و کاری که می‌خواهند ایجاد کنند اهداف و دیدگاه‌های مختلفی دارند. هر کسی تجارتش را بر اساس شخصیت ، مهارت‌ها و ویژگی‌های خود اداره می‌کند. برخی فکر می‌کنند با سخت‌کوشی می‌توانند موفقیت کسب کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است از سرمایه برای دستیابی به آن استفاده کنند. حتی برای بعضی از کارآفرینان، تأمین یک کالای اجتماعی بسیار مهم‌تر از کسب سود است.

از این رو قصد داریم تا انواع کارآفرینی را در این مقاله بررسی کنیم. بر اساس یک دسته‌بندی کلی کارآفرینی را می‌توان در 9 عنوان زیر طبقه‌بندی کرد:


• کارآفرینی کسب و کارهای کوچک
• کارآفرینی شرکت‌های بزرگ
• کارآفرینی استارتاپ‌های مقیاس‌پذیر
• کارآفرینی اجتماعی
• کارآفرینی نوآورانه
• کارآفرینی جسورانه
• کارآفرینی تقلیدی
• کارآفرینی پژوهش‌محور
• کارآفرینی خریدار

 

کارآفرینی کسب و کارهای کوچک

اکثر کسب و کارها در مقیاس کوچک هستند. افرادی که به کارآفرینی در کسب و کارهای کوچک علاقه دارند، به احتمال زیاد سود مناسبی به دست می‌آورند که برای آن‌ها یک سبک زندگی متوسط را به دنبال خواهد داشت. آن‌ها به دنبال سودهای بزرگ یا سرمایه گذاری کلان نیستند. کارآفرینی در مشاغل کوچک غالباً به این صورت است که خود شخص علاوه بر کارآفرین بودن مالکیت را نیز بر عهده دارد. آن‌ها معمولاً کارمندان محلی و اعضای خانواده را استخدام می‌کنند. فروشگاه‌های مواد غذایی محلی، آرایشگاه‌ها، بوتیک‌های کوچک و مشاوران نمونه‌هایی از این نوع کارآفرینی هستند.

 

کارآفرینی شرکت‌های بزرگ

کارآفرینی شرکت‌های بزرگ برای شرکت‌هایی است که دارای چرخه عمر محدود باشد. این نوع از کارآفرینی نیازمند افراد حرفه‌ای و باتجربه است که می‌دانند چگونه نوآوری را حفظ کند. شرکت‌های بزرگ معمولاً خدمات و محصولات جدیدی را بر اساس اولویت‌های مصرف‌کننده و برای تأمین نیاز بازار ایجاد می‌کنند. زمانی که سرعت رشد شرکت بالا باشد، کارآفرینی کسب و کارهای کوچک می‌تواند به کارآفرینی شرکت‌های بزرگ تبدیل شود. این اتفاق همچنین می‌تواند در شرایطی که یک شرکت بزرگ آن‌ها را به دست آورد، رخ دهد. شرکت‌هایی مانند مایکروسافت، گوگل و دیزنی نمونه‌هایی از این نوع کارآفرینی هستند.


کارآفرینی استارتاپ‌های مقیاس‌پذیر

این نوع کارآفرینی در شرایطی است که کارآفرینان معتقدند شرکت آن‌ها می‌تواند دنیا را تغییر دهد. آن‌ها غالباً بودجه‌ای را از سرمایه‌داران دریافت می‌کنند و کارمندان متخصص را استخدام می‌کنند. استارتاپ‌های مقیاس‌پذیر به دنبال نیازهای پاسخ داده نشده در بازار هستند و برای آن‌ها راه حل ارائه می‌کنند. هدف اصلی این نوع از کارآفرینی گسترش سریع و بازده سود کلان و تمرکز آن‌ها بر حوزه فناوری است. از نمونه‌های استارتاپ‌های مقیاس‌پذیر می‌توان به فیس‌بوک، اینستاگرام و اوبر اشاره کرد.


کارآفرینی اجتماعی
کارآفرینی که می‌خواهد با محصولات و خدمات خود مشکلات اجتماعی را حل کند ، در این دسته از کارآفرینی قرار دارد. هدف اصلی آن‌ها این است که جهان را به مکانی بهتر تبدیل کنند. کسب سود از اهداف اصلی این نوع از کارآفرینی نیست، در عوض، این نوع کارآفرینان تمایل به راه‌اندازی شرکت‌های غیر‌انتفاعی و یا شرکت‌هایی در راستای منافع عمومی دارند.


کارآفرینی نوآورانه

کارآفرینان نوآور افرادی باانگیزه و پرشور هستند که دائماً با ایده‌ها و اختراعات جدید سروکار دارند. تخصص آن‌ها در تجاری‌سازی این ایده‌ها است. هدف اصلی این کارآفرینان تغییر شیوه زندگی مردم به سبکی بهتر است. آنها به دنبال راه‌هایی برای متمایز کردن محصولات و خدمات خود از سایر موارد موجود در بازار هستند. استیو جابز و بیل گیتس نمونه‌هایی از کارآفرینان نوآور به شمار می‌آیند.

 

ویژگی های کارآفرین چیست؟


کارآفرینی جسورانه

افرادی که مایل به کار سخت و تلاش مداوم هستند، کارآفرینان جسور قلمداد می‌شوند. شروع آن‌ها معمولا در مقیاس کوچک است و برای رشد و تبدیل شدن به کسب و کاری بزرگ‌تر به جای استفاده از سرمایه، سخت کار می‌کنند. آرمان‌های آن‌ها همان چیزی است که باعث ایجاد انگیزه در آن‌ها می‌شود و برای رسیدن به اهدافشان هر آنچه که لازم است انجام می‌دهند. این کارآفرینان به راحتی تسلیم نمی‌شوند و حاضرند چالش‌های بسیاری را برای رسیدن به آنچه می‌خواهند تجربه کنند.


کارآفرینی تقلیدی

تقلیدگرها کارآفرینانی هستند که از ایده‌های تجاری دیگران الهام گرفته و برای بهبود آن‌ها تلاش می‌کنند. آن‌ها به دنبال ایجاد محصولات و خدمات بهتر و سودآورتر هستند. کارآفرینی تقلیدی به گونه ای، تلفیقی از نوآورانه و جسورانه است. آن‌ها مایلند به ایده‌های جدید فکر و سخت کار کنند و این کار را با کپی کردن از دیگران شروع می‌کنند. تقلیدگرها اعتماد به نفس و عزم زیادی دارند و می‌توانند برای راه‌اندازی کسب و کار خود از اشتباهات دیگران درس بگیرند.


کارآفرینی پژوهش‌محور

یک کارآفرین پژوهش‌محور از تمامی جنبه‌های کسب و کار خود اطلاع دقیق و درک عمیقی از آنچه می‌خواهد انجام دهد دارد. آن‌ها قبل از شروع کارآفرینی به اندازه کافی زمان صرف تحقیقات در مورد ارائه محصول یا خدمت مورد نظر خود می‌کنند تا از شانس بالاتری برای موفقیت برخوردار باشند. پایه و اساس کارآفرینی پژوهش‌محور بر واقعیت، داده و منطق استوار است. داشتن یک بیزنس پلن دقیق در این نوع از کارآفرینی ضروری است و احتمال شکست را تا حد ممکن کاهش می‌دهد.

 

کارآفرینی خریدار یا سرمایه گذار(Buyer entrepreneur)

خریدار نوعی کارآفرین است که از سرمایه خود برای تامین منابع کسب و کار خود استفاده می‌کند. تخصص آن‌ها شناسایی کسب و کارهایی با آینده روشن و خریداری آن‌ها است. پس از تملک هرگونه تغییر مدیریتی یا ساختاری که از نظر کارآفرین ضرورت داشته باشد صورت می‌گیرد. هدف این نوع از کارآفرینی رشد کسب و کارهای خریداری شده و گسترش سود آن‌ها است. کارآفرینی خریدار از ریسک کمتری برخوردار است زیرا شرکت‌هایی برای تملک انتخاب می‌شوند که از قبل تثبیت شده باشند.

 

 

 

 

تهیه  شده در موسسه سپینود شرق

کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد.

نظرتان را ثبت کنید