پنج مشکل رایج در طرح های توجیهی فنی اقتصادی

پنج مشکل رایج در طرح های توجیهی فنی اقتصادی

پنج دلیل اصلی ناموفق بودن طرح های توجیهی و طرح های کسب و کار و راهکار های از پیش رو برداشتن این موانع

  • 26 بهمن 1394
  • 4557
پنج مشکل رایج در طرح های توجیهی فنی اقتصادی

دلایل ناموفق بودن طرح های اقتصادی و راهکارهای بهبود آن.راه اندازی کسب و کار مستلزم داشتن یک طرح کلی یا نقشه راه است.

بسیاری از پروژه ها با وجود داشتن باصطلاح طرح توجیهی بازهم در عمل با موفقیت روبرو نیستند. علت چیست؟در اینجا می خواهیم به پنج مشکل عمده اشاره کنیم که در طرح های توجیهی و طرح های کسب و کار وجود دارند و باعث میشوند در نهایت پروژه در مرحله اجرا به شکست منجر شود.

 دلایل ناموفق بودن طرح های اقتصادی و راهکارهای بهبود آن

بسیاری از پروژه ها با وجود داشتن باصطلاح طرح توجیهی بازهم در عمل با موفقیت روبرو نیستند. علت چیست؟در اینجا می خواهیم به پنج مشکل عمده اشاره کنیم که در طرح های توجیهی و طرح های کسب و کار وجود دارند و باعث میشوند در نهایت پروژه در مرحله اجرا به شکست منجر شود.


راه اندازی کسب و کار مستلزم داشتن یک طرح کلی یا نقشه راه است. این در واقع همان چیزی است که ما به آن "طرح توجیهی فنی – اقتصادی یا طرح امکان سنجی و بعضاً طرح کسب و کار (با لحاظ برخی تفاوت ها)" می گوییم. اهداف طرح توجیهی ممکن است متفاوت باشند. یک طرح ممکن است جهت ارائه مشاوره مدیریتی جهت بهبود راهبردها تنظیم شود یا به منظور ارائه به سرمایه گذار برای تامین مالی. به هر روی، این طرح مبنای تصمیمات آتی شما قرار می گیرد و از اهمیت آن نمی توان غافل شد. اما این طرح ها به رغم اهمیت فراوان، گاهی مشکلات جدی دارند. مثلا اینکه در دستیابی به اهدافشان ناتوانند یا اینکه تصویر درستی از کسب و کار به مخاطب ارائه نداده و درنهایت منافع تصمیم گیرندگان را به خطر می اندازند.
پنج دلیل اصلی ناموفق بودن طرح های توجیهی و طرح های کسب و کار و راهکار های از پیش رو برداشتن این موانع:

www.sepinud.org
1.    طرح توجیهی برای مخاطبین خاص یا پروژه ای خاص تدوین نمیگردد.

نتیجه استفاده از یک طرح اقتصادی برای چند نفر یا استفاده از طرح های آماده این است که طرحتان طرحی بی ربط به نظر می آید و نمیتواند برای مخاطبین اعم از سرمایه گذاران، شرکاء و ... متقاعد کننده باشد. برای هر پروژه یا شرکت باید طرحی جداگانه تدوین کرد. تنها در اینصورت است که می توان به نگرانی ها و سوالاتشان پاسخ داد.
نکته عملی: از آغاز باید بدانید که طرح را برای چه کسی می نویسید. سپس سوالات کلیدی مورد نظر ایشان را در طرحی کلی یادداشت کرده و با توجه به این سوالات، طرحتان را تنظیم کنید.


2.    بیش از حد وقت صرف می کنید تا کسب و کارتان را معرفی کنید.

هیچ کس  کسب و کار شما را بهتر از خودتان نمی شناسد. به عبارتی، وقتی سعی می کنید دانشتان را به رخ دیگران بکشید تا اینکه مطالب ارزشمند و تجزیه و تحلیل درست به مخاطب خود ارائه دهید، مخاطب را از خود رانده و از مسیر اصلی منحرف می سازید.
نکته عملی: به سوالات کلیدی به طور مختصر و مفید پاسخ دهید. با شناخت صحیح مخاطب، شما قادر خواهید بود تا بخش هایی را که باید در طرحتان بگنجانید، خودتان مشخص کنید. برای مثال اگر طرح برای تیم شما نوشته می شود، مجبور نخواهید بود در بخش محصول توضیحات مبسوط ارائه دهید چراکه آنها با این قسمت آشنایی دارند.
همواره طرحتان را بازخوانی و اصلاح کنید، تا لغات و عبارات زائد را که کمکی به خواننده نمی کنند، حذف کنید. بهتر است پیش از نهایی شدن، طرح را برای مطالعه به شخص دیگری ارجاع دهید.


3.    در بیان دقیق وضعیت بازار ناموفق هستید.

در بسیاری از طرح ها بخش بازار با کپی بسته میشود یا مطالبی را که از اینترنت بدست می آورند، جایگزین می کنند در حالیکه مشخص نیست این مطالب چقدر مرتبط هستند. به نظر من به عنوان یک سرمایه گذار مطالعه بازار با روش کپی پیستی بدترین کار برای تجزیه و تحلیل بازار به شمار می آید.سابقا این سخت ترین بخش کار بود، در حالیکه یک مطالعه بازار درست بطوری برجسته درنتایج پروژه نمود خواهد داشت. در اینجا باریک بینی و توجه به جزئیات، در عین حال موجز بودن است که اهمیت دارد.
نکته عملی: بخش بازار را به زیربخش های کوچکتر تقسیم کنید تا بتوانید مطالب مرتبط را دقیقا شناسایی کنید. برای مثال، در بخش فناوری و نرم افزار، اگر شرکت شما در حوزه داده های کلان فعالیت دارد، کلی گویی راجع به نرم افزارها بی فایده خواهد بود. به محلی که مشتری قرار است در آنجا فعالیت کند فکر کنید و ویژگی های بازار را در آن محل بطور دقیق توضیح دهید.

www.sepinud.org

4.    امور مالی را تبیین نمی کنید

بسیاری از طرح ها در بخش مالی طرح اقتصادی شاید بدلیل پیچیدگی و غرابت معمول در این بخش از استحکام لازم برخوردار نیستند. البته نیازی هم نیست که در این بخش زیاد سخت گیرانه عمل کرد. اما باید توجه کرد که عدد و رقم های ورودی درست باشند و همچنین آنالیز داده ها به درستی صورت گیرند.
نکته عملی: در بخش مالی مفروضات را به وضوح تبیین نمایید. برای مثال اگر شما فرض را بر رشد درآمدی ده درصدی و سود ناخالص شصت درصدی گذارده اید، مبنای این فرض چیست؟ هرگاه راجع به بخش مالی صحبت می کنید، اطمینان حاصل کنید که به استناد اعداد و ارقام و به زبان ساده توضیح می دهید. این روش از بیان صرفا مکانیکی اعداد بسیار سودمندتر است. وقتی به داده ها استناد می کنید قادر خواهید بود به نحوی ملموس با مخاطبتان گفتگو کنید.

 

www.sepinud.org
5.    گام بعدی را توضیح نمی دهید                                           

طرح های توجیهی غالبا با شتاب نوشته می شوند مانند چک باکس هایی که پشت سر هم تیک می خورند. مخاطب در این حالت نمی داند در مرحله بعد چه چیزی در انتظار اوست. همانطور که فراهم کردن شرایط برای شناسایی مخاطب در آغاز اهمیت دارد، ترسیم مقصد نهایی در کوتاه مدت و میان مدت هم به همان اندازه مهم است. طرح های اقتصادی بدون رعایت این نکته با شکست مواجه خواهند شد.
نکته عملی: برای استخراج نکات کلیدی از طرحی که نوشته اید وقت بگذارید تا نشان دهید مخاطب شما می خواهد با طرحی که سفارش داده چه کند. اگر طرف شما تیم شماست، باید راجع به راهبردی که می خواهید به بحث بگذارید ارائه نظر کنید. برای سرمایه گذار، نیازمندی های تامین مالی و نقاط عطف را به وضوح بیان کنید، و ساز و کارهای حرفه ای برای تعامل با آنها داشته باشید. نهایتاً همیشه راه را برای تغییرات در طرح باز بگذارید و بدانید که همواره یک طرح بهتر وجود دارد چرا که بازار دستخوش تغییر است و شما به تهدید ها و فرصت ها در بازار پاسخ می دهید. با این حال پیروی از نکات ماندگار بالا این اطمینان را به شما می هد که طرحتان بر مبانی محکم استوار گردیده و تصمیم گیری با اندیشه همراه شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مطلب مشخصه‌های طرح توجیهی مراجعه فرمایید.

ترجمه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق

کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. .

 

نظرتان را ثبت کنید