سهم بازار چیست؟

سهم بازار چیست؟

سهم بازار، درصد فروش یک شرکت در یک دوره زمانی مشخص در بازار است

  • 9 دی 1396
  • 18905
سهم بازار چیست؟

سهم بازار، درصد فروش یک شرکت در یک دوره زمانی مشخص در بازار است

سهم بازار با میزان فروش شرکت تقسیم بر میزان فروش کل محصولات در صنعت مورد نظر در همان بازده زمانی محاسبه می شود.شرکتی که سهم خود را در بازار حفظ می کند سریع تر و بیشتر از رقبا درآمد خواهد داشت.

سهم بازار، درصد فروش یک شرکت در یک دوره زمانی مشخص در بازار است. سهم بازار با میزان فروش شرکت تقسیم بر میزان فروش کل محصولات در صنعت مورد نظر در همان بازده زمانی محاسبه می شود. با توجه به این رابطه می توان اندازه شرکت نسبت به بازار و رقبا را تعیین کرد.

 

اهمیت سهم بازار


یکی از عوامل بسیار مهم از دیدگاه سرمایه گذاران تغییرات سهم بازار یک شرکت در زمینه تولید محصولات است. افزایش و کاهش سهم بازار توانایی یک شرکت در رقابت در بازار را تعیین می کنند. هرچه میزان تقاضا در بازار افزایش یابد شرکتی که سهم خود را در بازار ثابت نگه داشته است  نیز با افزایش سهم روبه رو خواهد شد. بنابراین می توان گفت شرکتی که سهم خود را در بازار حفظ می کند سریع تر و بیشتر از رقبا درآمد خواهد داشت.


افزایش سهم بازار این امکان را به شرکت ها می دهد تا مقدار سوددهی خود را افزایش دهند. از جمله عناصری که شرکت ها برای افزایش سهم بازار خود در کل بازار برای جذب مشتریان بیشتر انجام می دهند عبارتند از کاهش قیمت ها و تبلیغات گسترده. اندازه سهم بازار معمولا برای هر کشوری به صورت جداگانه محاسبه می شود. سرمایه گذاران نیز می توانند اطلاعات مورد نیاز خود را از سازمان ها و منابع مختلفی مانند گروه های تجاری، سازمان های قانون گذاری تجارتی و در خیلی از مواقع از شرکت های هم پایه خود این اطلاعات را بدست آورند.

 

محاسبه سهم بازار


1.    تعیین زمان؛ برای انجام محاسبه های دقیق و منطقی باید دوره زمانی میزان فروش ها را تعیین کرد. این دوره می تواند سه ماهه، یک ساله و یا چند ساله باشد.


2.    محاسبه درآمد کلی شرکت؛ تمامی شرکت ها گزارش های مالی سالانه دارند. این گزارش ها شامل میزان فروش شرکت، فروش برخی محصولات خاص، ارائه خدمات به همراه گزارشات مالی می باشد. برای ارزیابی شرکت هایی که محصولات تولیدی بسیار متنوعی دارند نمی توان به طور دقیق میزان درآمدها با همدیگر را محاسبه کرد و باید به دنبال اطلاعات برای نوع خاص از محصول بود.


3.    پیداکردن فروش کل در بازار؛ میزان فروش کل بازار می تواند از آمارهای ثبت شده در سازمان های معتبر تجارت و صنعت و یا به صورت گزارشهای عمومی بدست آید. برخی شرکت ها نیز در ازای دریافت مبلغی این اطلاعات را در اختیار متقاضیان قرار می دهند. اگر تعداد انگشت شماری از شرکت ها در صنعت مورد نظر تسلط داشته باشند، شرکتهای کوچکتر - مانند لوازم خانگی و ماشین های بزرگ – که فروش کمتری دارند می توانند با استفاده از کل فروش شرکت های فروش کل صنعت را حساب کنند.


4.    محاسبه سهم بازار ؛ محاسبه سهم بازار یک شرکت برابر است با حاصل تقسیم میزان فروش شرکت های مورد نظر به فروش کل شرکت بنابراین اگر شرکتی میزان 1میلیون دلار حاصل از فروش محصولات خود داشته باشد و تمامی شرکتهای فعال در صنعت نیز فروش کل برابر با 15 میلیون دلار را داشته باشند می توان با تقسیم این اعداد بر یکدیگر سهم بازار شرکت را تعیین کرد.

 

Market Share

درک نقش سهم بازار


1.    شناخت و درک استراتژی شرکت در بازار؛  تمامی شرکت ها بر این باورند که محصولات و خدماتشان منحصر به فرد بوده و به همین دلیل هر محصولی در بازار با اختلاف قیمت هایی مواجه می شود. هدف انجام این کار جذب مشتریانی است که به حداکثر رساندن مقدار سود شرکتشان کمک کند. داشتن سهم بازار بزرگ چه از لحاظ درآمد و یا فروش همیشه بیانگر سود زیاد نمی باشد. به عنوان مثال سهم بازار شرکت جنرال موتورز در سال 2011 19.4% که تقریبا 6 برابر سهام بازار بی ام و را شامل می شد چیزی برابرا 2.82% اما سود اعلام شده از سوی جنرال موتورز برابر با 9.2 میلیادر دلار اعلام شد در حالی که شرکت بی ام و سودی برابر با 5.3 میلیارد دلار داشت که مقایسه آنها نشان می دهد شرکت بی ام و درجه سود آوری بیشتری نسبت به جنرال موتورز داشته است.


2.    تعریف پارامترهای بازار؛ معمولا شرکت ها به دنبال جذب بیشترین سهم در بازار هستند. اما با توجه به سیسات بی ام و مبنی بر اینکه هر خریداری نمی تواند خریدار محصولات آنها باشد. به این دلیل که مشتریان خودروهای لوکس کمتر از ده درصد می باشند.  بنابراین در این زمینه شناسایی بازار و محصول خاص در اولویت قرار می گیرد. در غیر این صورت مقایسه و ارزش سهم بازار صحیح نخواهد بود.


3.    شناسایی سالانه تغییرات در سهم بازار؛ تغییرات در سهم بازار نشان دهنده تاثیر گذاری و یا عدم تاثیر گذاری استراتژی های شرکت در بازار می باشد.

 

درک و شناسایی محدودیت ها و نقاط قوت سهم بازار


1.    درک و شناسایی سهم بازار دید و شناخت وسیعی از کسب و کار را ارائه می کند. این عنصر (سهم بازار) تنها برای مقایسه شرکت هایی است که در یک صنعت مشابه فعالیت داشته و با یکدیگر به رقابت می پردازند و به عواملی که موجب شکست یک شرکت در رقابت می شود و میزان احتمال رشد کسب و کار را نشان میدهد.


2.    درک محدودیت ها؛ همانطور که قبلا گفته شد سهم بازار ابزاری است که برای توسعه یک شرکت مورد استفاده قرار می گیرد. اما در شرلایطی که برخی شرکت ها به عنوان مثال سهم زیادی از بازار را در اختیار دارند اما نسبت سود آنها به سهمشان کمتر می باشد، این فاکتور نمی توانند به صورت تاثیر گذار محاسبه شود. در این حالت سهم بازار بیشتر بازار مورد نظر را مورد ارزیابی قرار می دهد.


3.    شناسایی روند موفقیت و یا روند رو به کاهش یک شرکت در بازار از جمله عواملی است که می تواند به سرمایه گذاران به تصمیم گیری در سرمایه گذاری به روی طرح مورد نظر کمک کند.

 

منبع:investopedia

ترجمه شده در گروه تولید محتوای سپینود شرق

***فیلم آموزشی سهم بازار

نظرتان را ثبت کنید