هدف از تحقیقات بازار جمع آوری سیستمی اطلاعات و تهیه گزارشی با شناخت کامل از بازار است ..
هدف از تحقیقات بازار جمع آوری سیستمی اطلاعات و تهیه گزارشی با شناخت کامل از بازار است که اطلاعات ضروری را در گزارشی خلاصه به سرمایه گذاران برای گرفتن تصمیمات درست در سرمایه گذاری، استراتژی های شرکت، فعالیت ها و خدمات مشتریان می دهد.
موارد حائز اهمیت در تحقیقات بازار، تغییرات صنعتی و نیاز مشتریان و احتیاجات آنها به یک محصول و نیز تغییرات در روند قانون گذاری است که از عوامل تاثیرگذار در تمرکز یک کسب کار به روی منابع و فعالیت های خود است.
تحقیقات بازار موجب رونق کسب وکار و رشد روند بازار می شوند.
انواع تحقیقات بازار
در تحقیقات بازار ابزارهای موثر زیادی وجود دارد، که بهترین آنان برای جمع آوری اطلاعات در تحقیقات به دو صورت اولیه و ثانویه می باشند:
• داده های اولیه، اطلاعاتی هستند که خود شما آنها را جمع آوری کرده اید و یا افرادی تحت نظارت شما در جمع آوری آنها به شما کمک کرده اند.
• اطلاعات ثانویه، شامل اطلاعات موجود در جامعه می باشند مثل اطلاعاتی که در مجله ها و روزنامهها و یا گزارشات گسترده ای که توسط دولت به صورت سالانه منتشر شده اند و شما می توانید آنها را با روشهای جدید تحقیقات بازار تحلیل کنید.
با توجه به نحوه استفاده از اطلاعات اولیه و ثانویه دو نوع روش مطالعه تحقیقاتی داریم:
• مطالعات اکتشافی (exploratory)
در تحقیقات بازار از این روش، اطلاعات بی انتهای زیادی در شناخت بهتر مسائل و شانسهای سرمایه گذاری در بازاراستفاده می شود. هدف از این کار جمع آوری نظرات و مشاهدات بر اساس مشکلات موجود میباشد که شما میتواند بر اساس آنها تصمیمات خود را اتخاذ کرده اما نکته اول این است که شما باید مسائل را از منظر بازار بررسی کنید.
• تحقیقات ویژه (specific)
زمانی که به شناخت کافی از مسائل و فرصت های بازار میرسید میتوانید از سوالات مناسب برای جمع آوری اطلاعات در زمینه تحقیقات بازار که منجر به تولید و عرضه یک محصول جدید می شود استفاده کنید. در تحقیقات بازار معمولا با استفاده از این روش میتوان بازخورد یک محصول را در مرحله تبلیغات نشان داد و اصلاحات لازم در برنامه تولید و فروش محصولات جدید انجام داد.
ابزارهای اولیه تحقیقات بازار
روش های اولیه تحقیقات بازار معمولا زمان بر و هزینه بر هستند ولی گاهی تنها راه برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز می باشند. که چند نمونه از آنها عبارتند از:
• نظر سنجی (Surveys)
سوال کردن از مردم راجع به تجربه استفاده از یک محصول و یا درک بهتر از احساس آنها از استفاده خدمات یک هتل دو نمونه از کاربردهای این روش هستند. که میتوان در تحقیقات بازار آنها را به روی تلفن همراه یا به صورت شخصی و یا به روی کاغذ چاپ کرد و یا به صورت فایل های نرمافزاری درآورد.
• تحلیلهای گروهی (Focus Groups)
در تحقیقات بازار با جمع آوری گروه های مختلفی از مردم در رده های سنی مختلف با عادات متفاوت کنارهم و با پرسیدن نکات خوب و بد یک محصول گروه های تحلیلی به وجود مب آیند. این گروه ها معمولا از ۸ تا ۱۲ نفر تشکیل میشوند که در باره یک موضوع با هم در گروه بحث میکنند. می توان گفت این روش، راه خوبی در جمع آوری بازخوردهای یک محصول جدید است.
• مشاهده (Observation)
این تکنیک به زمانی که تحلیل گر تنها با نظارت بر چگونگی تقابل مشتری با یک محصول را زیر نظر میگیرد گفته می شود. معمولا به هنگام مقایسه زمینه های مختلف انتظارات مردم از یک محصول از این روش استفاده می شود.
• مصاحبه های عمیق (In-depth interviews)
روش دیگر در تحقیقات بازار مصاحبه یک در یک است که به صورت انفرادی انجام می شود و میتوان با استفاده از سوالات در نظر گرفته شده میزان انتظارات شخص از محصول مورد نظر را دریافت.
منابع اطلاعات ثانویه
یکی از روش های متداول در زمینه تحقیقات بازار برای درک بهتر از روند و تغیییرات رایج در بازار روش استفاده از اطلاعات موجود است که برخی از منابع آن عبارتند از:
• کانون های صنعتی و گروههای تجاری- که شناخت کلی از بازار دارند.
• مجلات مخصوص صنایع.
• گزارشهای دولتی و دستاوردهای سالانه آنها.
• آمارهای منتشر شده توسط اعضای هیئت مدیره دانشگاها.
• از وبسایتهایی نظیر ویکی پدیا به دلیل عمومی بودن منابع نمی توان استفاده کرد.
• استفاده از وب سایتهای شرکت های رقیب که مطالب آنها برای متقاعد کردن مشتریان فراهم شده اند و میتوانند منابع خوبی برای استفاده از تحلیل ها و گزارش های آورده شده باشند.
• به طور کلی تحقیقات بازار با جمع آوری اطلاعات مناسب باعث پیشرفت و رونق کسب کار شما می شود.
برای مطالعه بیشتر می توانید به مطلب ضرورت و اهمیت تحقیقات بازاریابی مراجعه فرمایید.
منبع: creativs
ترجمه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق