طرح توجیهی، مهمترین قدم در اجرای یک پروژه است، زیرا پایه ای برای هر اقدام دیگری از قبیل طراحی، توسعه و مدیریت پروژه، محسوب می شود
طرح توجیهی، مهمترین قدم در اجرای یک پروژه است، زیرا پایه ای برای هر اقدام دیگری از قبیل طراحی، توسعه و مدیریت پروژه، محسوب می شود. هر گونه خطا و اشتباه در این مرحله، می تواند موفقیت پروژه را به خطر بیاندازد و موجب شکست آن شود. یک طرح توجیهی، فقط به این سوال پاسخ نمی دهد که آیا این پروژه امکان پذیر است؟ بلکه به شناسایی دقیق بازار هدف، موقعیت در بازار، طراحی و سایر ویژگی های لازم برای دستیابی به حداکثر موفقیت در اجرای پروژه می پردازد.
منطقه یا ناحیه بازار
گام نخست در تهیه طرح توجیهی، تعریف و بررسی منطقه بازار برای ارزیابی رقابت مستقیم و غیر مستقیم و تعیین ویژگی های جمعیت شناختی ساکنان و گردشگران است که شامل اقدامات ذیل می شود:
• تعریف یک منطقه بازار واحد به جای تعریف منطقه بازار اولیه و ثانویه
• تعریف مناطق بازار بر اساس بازار منطقه ای، فاصله مسافت ساکنان با پروژه مورد نظر، مانند 5 تا 10 مایل، به جای تعریف منطقه بر اساس مدت زمان رانندگی تا رسیدن به پروژه و سایر موارد. به عنوان مثال، ساکنانی که دورتر از یک پروژه زندگی می کنند، میزان نفوذ در بازار آنان کمتر است زیرا ترجیح می دهند که از کسب و کارهایی که به مکان زندگی آنان نزدیک تر است، استفاده کنند.
تعریف مناطق بازار، هم علم است و هم هنر و نیاز به سالها تجربه و دانش دارد. اگر مناطق بازار به درستی تعریف نشده باشند، تمامی تحلیل ها و تصمیمات آتی در پروژه نیز اشتباه خواهند بود.
نفوذ در بازار
در فرآیند تعیین نرخ نفوذ، باید دقیقا همان جایی که ساکنین (یا ادارات و هتل ها) در منطقه بازار قرار دارند، بررسی شود. این کار با استفاده از نقشه های تراکمی نقطه ای انجام می شود. اگر اکثریت ساکنان در نزدیکی محدوده بازار اولیه و مکان پروژه قرار داشته باشند، نرخ نفوذ در بازار افزایش می یابد. این موضوع، یکی از مسائلی است که قبل از انتخاب مکان پروژه باید مورد ارزیابی قرار بگیرد. به عنوان مثال، نرخ نفوذ در بازار در منطقه اصلی یا اولیه بازار، بیشتر از منطقه ثانویه است.
موقعیت مکانی پروژه
تهیه طرح توجیهی، بدون تجزیه و تحلیل موقعیت مکانی پروژه، امکان پذیر نیست. این تجزیه و تحلیل بر اندازه بازار و میزان نفوذ در بازار تأثیر می گذارد. ویژگی هایی موقعیت مکانی که باید مورد بررسی قرار بگیرند، عبارتند از: قابلیت دیده شدن کسب و کار توسط مردم (میدان دید)، سهولت دسترسی و کسب و کارهای مجاور.
عوامل جمعیت شناختی، اجتماعی، اقتصادی و سبک زندگی
ویژگی های جمعیت شناختی، اجتماعی، اقتصادی و سبک زندگی ساکنان و گردشگران باید تحلیل شود. به عنوان مثال، محدوده سنی، تحصیلات، میزان درآمد خانوار، از جمله عواملی هستند که باید مورد ارزیابی قرار بگیرند. به عنوان مثال این تجزیه و تحلیل به شما کمک می کند تا بدانید که چه رده سنی از افراد را و با چه میزان درآمدی را باید هدف خود قرار دهید.
بدون داشتن درک واضح و روشن از مشتریانی که می خواهید آنها را جذب کنید، نمی توانید یک برند را مطابق با سلیقه، نیازها و ارزشهای آنها ایجاد کنید. در بازار رقابتی امروز، مطابقت برند با احساس و عقاید مشتری، یک امر ضروری برای موفقیت است.
همچنین از این تجزیه و تحلیل می توان برای تقسیم بندی کارکنان در منطقه و انتخاب بهترین نیروی کار نیز استفاده کرد.
بررسی داده های حاصل از تجزیه و تحلیل (استخراج مفاهیم)
استخراج مفاهیم از تحلیل مذکور، باید به درستی انجام شود، زیرا در غیر اینصورت، ممکن است منجر به ایجاد یک کسب و کاری شود که مغایر و ناسازگار با پتانسیل بازار باشد.
استخراج مفاهیم و نتیجه گیری، صرفا به معنای نگاه کردن به آمار جمعیت شناختی و انتخاب بزرگترین بخش نیست. بلکه نیاز به بررسی نرخ مشارکت افراد و تمایل آنها به هزینه کردن دارد. به عنوان مثال، افراد با درآمد بالا تمایل بیشتری به استفاده از خدمات و محصولات دارند.
شایان ذکر است که ارزش ها و سلیقه های افراد مدام در حال تغییر و تکامل هست. همه این پارامترها باید در تعریف بازار، استخراج مفاهیم، طراحی برند و اجرای پروژه مورد توجه قرار گیرند.
اندازه مناسب
مکان کسب و کار باید دارای اندازه مناسب باشد و این امر بستگی به نوع فعالیت کسب و کار دارد. به عنوان مثال ممکن است روزهای شنبه، اوج فعالیت کسب و کار و یا حضور مشتریان یا ارباب رجوع در محل باشد. بنابراین با توجه به تعداد ارباب رجوع یا مشتریان، باید اندازه مناسبی را برای مکان کسب و کار طراحی کرد. اندازه نامناسب یا خیلی کوچک، مانع توسعه کسب و کار می شود و ممکن است فرد محل را برای رفتن به کسب و کار رقبا ترک نماید.
همچنین به عنوان مثال، تجهیزاتی مانند صندلی برای نشستن، پارکینگ یا دستگاه های خنک کننده که مورد استفاده مشتریان یا ارباب رجوع هست نیز باید به اندازه کافی در محل کار وجود داشته باشد.
طرح اولیه یا مقدماتی
در این مرحله، باید طرح اولیه یا شماتیک (floor plan) تهیه شود. تهیه طرح اولیه یکی از عناصر ضروری برای ارزیابی دقیق هزینه ساخت و ساز و تهیه تجهیزات است. بدون طرح اولیه نمی توان مناسب بودن همه ابعاد پروژه را تشخیص داد. طرح اولیه باید منعکس کننده الزاماتی از قبیل فضای سبز، عقب نشینی، پایداری در برابر بدی آب و هوا، دسترسی به آتش نشانی و غیره باشد.
برآورد هزینه ساخت و ساز
برآورد هزینه ساخت و ساز باید توسط یک پیمانکار عمومی با تجربه در حوزه مورد نظر انجام شود. فقط یک پیمانکار با تجربه و کسانی که از نیازهای محلی آن منطقه از شهر آگاهی دارند، می توانند یک تخمین واقعی از هزینه ساخت و ساز ارائه دهند. هزینه ساخت و ساز می تواند بسته به اندازه پروژه، نوع ساخت و ساز و منطقه شهری، متفاوت باشد.
برآورد سایر هزینه ها
سایر هزینه های که باید برآورد شوند عبارتند از: سیستم های کارت اعتباری و POS، نرم افزار های مورد نیاز، سیستم های امنیتی، مجوزها، مالیات، حمل و نقل و انبار، هزینه های مالی و حسابداری، طراحی، مشاوره، هزینه های حقوقی، بازاریابی و توسعه وبسایت و هزینه های عملیاتی. این برآورد نیز باید توسط یک فرد با تجربه انجام شود.
پس از برآورد هزینه اگر هزینه پروژه بیشتر از بودجه باشد، می توان:
• از سرمایه گذاران و بانکداران، سرمایه یا وام اخذ نمود
• به اجرای پروژه خاتمه داد
• یا ترکیبی از هر دو مورد بالا
تطابق بودجه و تجهیزات با گروه های هدف
بودجه ای که برای ساخت و ساز و فراهم کردن تجهیزات در یک پروژه در نظر گرفته می شود باید واقع بینانه و متناسب با ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و سبک زندگی گروه های هدف باشد. انتظارات هر گروه هدف، از تجهیزات پروژه، متفاوت است. بنابراین برای جذب هر گروه هدف، باید تجهیزات متناسب با آنها و به تبع بودجه واقع بینانه ای در نظر گرفت.
هزینه ها و درآمد سرانه
پیش بینی های مالی حرفه ای نمی توانند به طور مستقیم میزان درآمد را تخمین بزنند. برای تخمین درآمد، یک فرایند گام به گام باید انجام شود. عواملی که در تخمین درآمد سرانه باید مورد ارزیابی قرار بگیرند عبارتند از: بازار هدف، عملکرد پروژه های مشابه، ویژگی های جمعیت شناختی، اقتصادی، اجتماعی و سبک زندگی، میزان تجاری بودن منطقه پروژه در مقایسه با سایر پروژه های مشابه، موقعیت رقابتی و مکان آن در منطقه بازار، قیمت ارائه محصولات و خدمات، عوامل مربوط به آب و هوا و فاکتورهای فصلی و غیره. همچنین از آنجایی که هزینه کالاهای فروخته شده (COGS) یا خدمات ارائه شده برای هر گروه از مشتریان متفاوت خواهد بود، باید هزینه های سرانه برای هر گروه در پیش بینی ها به صورت جداگانه محاسبه شود.
تهیه صورت های مالی پیش بینی شده / پیش بینی های مالی Pro Forma
علاوه بر درآمد، آیتم های دیگری نیز باید در پیش بینی های مالی مورد ارزیابی قرار بگیرند، شامل هزینه کالاهای فروخته شده، هزینه های نیروی کار، خدمات پس از فروش و سایر هزینه های عملیاتی و هزینه های جایگزینی تجهیزات فرسوده.
همچنین درآمد قبل از سود، مالیات، استهلاک، نقدینگی لازم برای پرداخت بدهی ها و مسائلی مانند بازگشت سرمایه و نسبت پوشش بدهی نیز باید مورد توجه قرار بگیرند.
طرح توجیهی پایه ای برای موفقیت یک پروژه است. هر گونه اشتباه و یا نادیده گرفتن هر بخش از طرح توجیهی، می تواند به طور جدی پروژه را با شکست مواجه نماید.
تهیه شده درگروه تولید محتوای سپینود شرق
کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. .