فرصتهای سرمایه گذاری در صنعت آب

با توجه به نقش آب در روند توسعه اقتصادی، افزايش توليدات كشاورزی و امنيت غذايی،سرمایه گذاری در صنعت آب بسیار مهم است.

  • 11 مهر 1396
  • 5082
فرصتهای سرمایه گذاری در صنعت آب

رشد جمعیت ، موجب شده است تا دولت برای جلوگیری از مهاجرت مردم روستاها به شهرها جهت بهسازی کشاورزی، به تامین آب روستاهای منطقه بیش از پیش توجه کند.

ایران با جذب بیش از 11 میلیارد دلار سرمایه خارجی در سال گذشته توانست رتبه دوم کشور سرمایه پذیر در منطقه را از آن خود کند.

کشور ایران در بخش نیم کره خشک زمین قرار گرفته و با توجه به وجود دو رشته کوه البرز و زاگرس که مانع ورود ابرهای باران زا به سایر نقاط کشور می شوند، در برخی نقاط با بحران کم آبی و بی آبی روبرو است.
با توجه به نقش آب در روند توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی كشور، افزايش توليدات كشاورزی و امنيت غذايی، توسعه مراكز جمعيت شهری و روستايی و بهبود و ارتقای كيفيت زندگی، سرمايه‌گذاري در این بخش اهمیت بسیار زیادی داشته و در اولویت اول قرار دارد. صنعت آب، خود یک فرآیند مستقل و پیچیده می باشد که در بسیاری موارد شرکت ها تنها به بخشی از این صنعت وارد می شوند. وجود مشکلاتی مانند آلاینده ها و یا نیاز به تصفیه آب و پساب باعث شده تا نیاز کشور به ورود تجهیزات فنی نوین افزایش پیدا کند.
رشد جمعیت ، موجب شده است تا دولت برای جلوگیری از مهاجرت مردم روستاها به شهرها جهت بهسازی کشاورزی، به تامین آب روستاهای منطقه بیش از پیش توجه کند. به همین جهت، پروژه های احداث مخازن آب بتنی، حفرچاه های جدید، اجرای خطوط انتقال و شبکه توزیع آب در مناطق روستایی را راه اندازی کرده و فرصت های سرمایه گذاری خصوصی (داخلی و خارجی) در طرحهای عمرانی را به وجود آورده است؛ از جمله شهرستانهای مناسب برای سرمایه گذاری در بخش آب می توان از استان گلستان نام برد.
حجم آبی که به دلایل مختلف از اجزای سیستم از لوله ها ، شیرهای قطع و وصل، اتصالات، ایستگاه های پمپاژ، لوازم اندازه گیری و تاسیسات و ... از شبکه های سیستم توزیع خارج می گردد را آب بدون در آمد می گویند.


پیشنهادهای سرمایه گذاری در صنعت آب
•    آبرسانی به شهرها و روستاها
•    زهکشی اراضی
•    گردشگری سد
•    ساخت ساختمان شبکه آبیاری و زهکشی
•    احداث کانال انتقال سیلاب

انگیزه سرمایه گذاری
-    امکان صادرات آب بسته بندی به کشورهای مجاور
-    نیاز 100 درصد بازار داخل
-    ایجاد صنایع پایین دستی
-    اجرای استانداردهای IWA
-    رشد بالای اقتصادی کشور
چالش های بی آبی در ایران
-    جمعیت و مصرف (همواره در حال افزایش)
-    محدودیت ذاتی آب (کمبود منابع آب شرب در جهان)
-    عدم توازن در بارندگی (در سطح کشور)
-    کاهش کیفیت آب
-    خشکسالی

آب بدون درآمد
حجم آبی که به دلایل مختلف از اجزای سیستم از لوله ها ، شیرهای قطع و وصل، اتصالات، ایستگاه های پمپاژ، لوازم اندازه گیری و تاسیسات و ... از شبکه های سیستم توزیع خارج می گردد را آب بدون در آمد می گویند. نشتهای ناشناخته از شبکه توزیع آب مانند لوله ها و سایر اتصالات که عمدتاً به دلیل فرسودگی می باشد از جمله دلایل اصلی در این زمینه به شمار می روند.
بیش از 1100 شهر در ایران برای جلوگیری از این امر تحت عنوان، پروژه های آب بدون درآمد مورد بررسی قرار گرفته اند، این بررسی ها با هدف کاهش مقدار آب بدون درآمد در شهرها به وجود آمده که طی گزارشات ارائه شده این مقدار از 33 درصد در سال های گذشته به 24 درصد کاهش یافته و پیش بینی می شود در سال های آتی این مقدار به 20 درصد نیز کاهش پیدا کند؛ که از لحاظ استانداردهای IWA یک موفقیت به حساب می آید. اجرای اینگونه پروژه ها در راس برنامه های وزارت نیرو قرار گرفته و دولت حمایت های خود از سرمایه گذاران در این بخش را اعلام کرده است.
در حال حاضر ۱۲۱ پروژه آب رسانی در کشور در حال راه اندازی و احداث می باشد که نیاز به 240 هزار میلیارد تومان اعتبار دارد همچنین به نقل از مدیرکل دفتر تنظیم مقررات بازار آب و برق و خصوصی‌سازی وزارت نیرو صنعت آب در ایران به بیش از 300 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری جدید برای رسیدن به سند چشم انداز 1404 نیاز دارد؛ که با توجه به وضعیت کنونی کشور این امر با جذب سرمایه گذاری خصوصی داخلی و خارجی میسر است.

فعالیت های مورد نیاز برای کاهش آب بدون درآمد
نشت یابی و رفع نشت، رفع حوادث و اتفاقات شبکه، رفع حوادث و اتفاقات انشعابات، رفع حوادث واتفاقات خط انتقال، اصلاح و بازسازی شبکه، بازرسی دیداری شبکه، تعویض کنتور خراب مشترکین، تبدیل انشعاب غیر مجاز به مجاز، نصب کنتور بر روی منابع تامین، نشت یابی مخازن، رفع سرریز مخازن، مدیریت مصرف، نصب شیرآلات کم مصرف در سایر اماکن، استقرار GIS.

نتیجه گیری
ایران با جذب بیش از 11 میلیارد دلار سرمایه خارجی در سال گذشته توانست رتبه دوم کشور سرمایه پذیر در منطقه را از آن خود کند. لازم به ذکر است که در زمینه سرمایه گذاری امنیت اهمیت بالای برای سرمایه گذار دارد که هردو امنیت سرمایه گذار و امنیت کشور دارای رابطه مشترک با یکدیگر بوده و می توان با افزایش سرمایه گذار نیز امنیت را در هر دو زمینه بالاتر برد؛ با حضور بیشتر بخش خصوصی در پروژه های کشور و رفع تحریم ها، بستر مناسب برای سرمایه گذاری بخش خصوصی خارجی در ایران رو به بهبودی است. معرفی زمینه های مختلف سرمایه گذاری از سوی دولت و اتاق های مشترک بازرگانی بین ایران و سایر کشورها و همچنین نیاز ایران به تجهیزات پیشرفته در برخی صنایع مانند صنعت آب؛ زمینه مناسب برای سرمایه گذاری در این صنعت را به وجود آورده است همانطور که در متن اشاره شد، پتانسیل سرمایه گذاری 300 میلیارد دلاری، وجود بازار 80 میلیونی و نیاز 100 درصد بازار داخلی در صنعت آب کشور می تواند ایران را به مقصد مناسبی برای سرمایه گذاران خارجی تبدیل کند.

منابع:
Irna
Farsnews
Eghtesadonline
osmahab.com
gsrw.ir
nironews.ir
nanoindustry.ir
sabainfo.ir
mehrnews

تهیه شده در گروه تولید محتوا سپینود شرق

نظرتان را ثبت کنید