با توجه به افزایش جمعیت و به دنبال افزایش میزان مصرف مواد، زباله ها ، پسماندها و مدیریت صحیح آنها به چالشی جدی برای کلان شهرها در دنیا تبدیل شده است .
با توجه به افزایش جمعیت و به دنبال افزایش میزان مصرف مواد، زباله ها ، پسماندها و مدیریت صحیح آنها به چالشی جدی برای کلان شهرها در دنیا تبدیل شده است .
ایران با جمعیتی بالغ بر 80 میلیون نفر و جمعیت 70 درصدی ساکن در شهرها و کلانشهرهایی با وسعت جغرافیایی کم نسبت به سرانه جمعیت نظیر تهران، مشهد، اصفهان، تبریز و شهر های شمالی از این چالش به دور نبوده مستثنی نمی باشد.
آمار مربوط به تولید زباله و پسماند در ایران به شرح ذیل می باشد:
تولید سالانه حدود 20ميليون تن زباله
متوسط سرانه توليد روزانه زباله درکشور براي هر نفر 700 گرم
سرانه زباله درمناطق شهري ايران 658 گرم در روز
سرانه زباله درمناطق روستايي بين 220 تا 340 گرم در روز
متوسط سرانه تولید زباله240 کيلوگرم درسال براي هرنفر
آمار وزنی تولید زباله در ایران حدود 45هزار تن در روز است.
در سالهای اخیر شهر های کلان با مسئله (زباله ها و مدیریت آنها) به صورت جدی روبرو بوده اند.
نفوذ شیرآبه های حاصل از زباله های تر به آبهای زیر زمینی و آبهای جاری و آلوده کردن آنها، متصاعد شدن گازهای سمی و بدبو در شعاع چند ده متری و تبعات ناشی از آن نظیر نامساعد کردن زندگی و... از جمله مضرراتی می باشد که می توان عنوان داشت.
باتوجه به مسائل ذکر شده راهکارها و روش هایی نظیر سوزاندن، دفن کرد و ایجاد مراکزی مسطح برای انباشت زباله اشاره کرد؛ هرچند که اثرات سوء این روشها برطبیعت و جامعه انسانی غیرقابل برگشت می باشد.
هزینه های هنگفت جمع آوری و حمل آنها وسپس دفع آنها به روشهای ذکر شده که خود در بلند مدت نیز هزینه های زیادی را برجای می گذارد همه و همه باعث شده است که نیاز به راهکارهایی سالم و کم هزینه تر نسبت به روشهای پیشین بیش از پیش احساس شود.
به همین خاطر طرح هایی نظیر تولید انرژی از سوزاندن زباله ها ، تفکیک و بازیافت آنها و همچنین فرآوری آنها به روشهای مختلف نظیر کمپوست و و یا تجزیه آنها درطبیعت بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
دراین خصوص طرحهای تفکیک از مبدا و یا روشهای کاهش حجم زباله در مبدا نظیر خشک کردن و ... مورد توجه قرارگرفته است. هرچند که باتوجه به تمرکز جمعیت و وسعت کشور این مهم در تمامی شهرها همه گیر نشده است.
علاوه براین هزینه بالای جمع آوری و دفع زباله ها باعث شده مسئولان درصدد درآمد زایی و جبران هزینه های صورت گرفته از طریقی مرتبط با خود زباله وپسماند ها برآیند. به همین خاطر طرح هایی نظیر بازیافت صحیح زباله ها به جای روشهای پیشین، استفاده از کوره های زباله سوز استاندارد و متناسب جهت تولید انرژی و یا فرآوری زباله های تر بسیار مورد توجه و استقبال قرارگرفته است.
فرصتهای سرمایه گذاری در بخش بازیافت
• حجم بالای تولید زباله به دلیل جمعیت زیاد در کلانشهرها
• خرید تضمینی برق تولید شده توسط دولت در این حوزه
• معافیت های مالیاتی واردات دستگاه های این مورد نیاز دراین صنعت
انگیزه های سرمایه گذاری
• جمعیت جوان تحصیلکرده
• قدرت خرید داخلی بالا
• پایدارترین کشور خاورمیانه
• نرخ سالانه رشد اقتصادی 8 درصد
• تضمین امنیت سرمایهگذاری
بهترین فرصت سرمایه گذاری در زمینه بازیافت
به دلیل مصرف بسیار زیاد و نیاز بالا به پلاستیک و ظروف پلاستیکی، این محصولات بیشترین سهم پسماند در جهان را دارند. اما به دلیل ویژگی های مناسب این محصولات برای بازیافت می توان از آنان محصولات دیگری مانند ساک دستی، روکش های صندلی، موارد مورد استفاده در صنایع خودرو سازی و ... تولید کرد. از فواید بازیافت مواد پلیمری می توان عدم نیاز به سرمایه زیاد و نرخ بالا در بازگشت سرمایه را نام برد.
همانطور که پیشتر در متن به آن اشاره شد سالانه حدود 20ميليون تن زباله در سطح کشور تولید می شود که تنها 9 درصد از پسماندهای پلاستیکی زباله ها بازیافت میشود.
صنعت بازیافت در ایران صنعتی نوپا بوده ولی از نظر اقتصادی و زیستی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که می توان با نوآوری در زمینه بازیافت و استفاده از تجهیزات مناسب زمینه را برای تولید محصولات بازیافتی با کیفیت بالا ایجاد کرده و این صنعت پرسود و مفید را در ایران گسترش داد. هرچند که این امر محقق نمی گردد مگر با حمایت بخش خصوصی و با جذب سرمایه گذار خارجی قدم در راه توسعه این صنعت گذاشت. لازم به ذکر است که صنعت بازیافت نیازمند دید علمی است.
مزایای بازیافت زباله
• کاهش پسماندهای موجود در سطح محیط زیست و زمین های زراعی
• حفظ منابع طبیعی مانند چوب، آب و مواد معدنی
• کاهش نیاز به جمع آوری مواد خام جدید
• ذخیره انرژی
• کاهش آلودگی های گازهای گلخانه ای
• حفظ محیط زیست برای نسل های آینده
• اشتغال زایی در صنعت ساخت و بازیافت
نتیجه گیری
با توجه به موارد ذکر شده و آمار موجود، بعلاوه با توجه به هزینه بالای استخراج و فرآوری و ساخت مجدد محصولات نظیرظروف، فلزی شیشه ، پلاستیک و... می توان با ایجاد فراینده های بازیافت برای تولید مجدد این مواد و محصولات از زباله ها و پسماند سود فراوان و بازاری مناسب برای این محصولات در نظر گرفت ضمن آنکه اطلاع رسانی و آموزش های شهروندان استقبال و بستر مناسبی را برای سرمایه گذاران این بخش را فراهم کرده تنها کافی است با کمک مطالعات امکان سنجی (طرح توجیهی) و انجام تحقیقات بازار ریسک سرمایه گذاری را کاهش داده و به سرمایه گذاری با سودآوری مطلوب دست یافت در نتیجه می توان اذعان داشت سرمایه گذاری در این بخش بسیار سود آور و مناسب می باشد.
تهیه شده در گروه تولید محتوا سپینود شرق
منصورطالبی 10 بهمن 1399 - 14:54
فرهنگ سازی. آموزش به هرصورت. تبلیغات توسط رسانه ها ونوشتاری دراماکن عمومی. کارخانجات حتما باید وی تولیداتشون شروع به فرهنگ سازی تبلیغات وجوایزوقرعه کشی بکنند میانبرترین راه