فرصت های سرمایه گذاری در صنعت کشاورزی ایران

فرصت های سرمایه گذاری در صنعت کشاورزی ایران

از دلایل سرمایه گذاری در صنعت کشاورزی در ایران را علاوه بر وجود منابع فراوان و شرایط اقلیمی گوناگون برای کشت انواع محصولات کشاورزی می توان به نیاز بازار ایران (جمعیت 80 میلیون نفری) و همچنین نیاز کشورهای منطقه و سرتاسر دنیا به این محصولات اشاره کرد.

  • 26 شهریور 1396
  • 8760
فرصت های سرمایه گذاری در صنعت کشاورزی ایران

از دلایل سرمایه گذاری در صنعت کشاورزی در ایران را علاوه بر وجود منابع فراوان و شرایط اقلیمی گوناگون برای کشت انواع محصولات کشاورزی....

از دلایل سرمایه گذاری در صنعت کشاورزی در ایران را علاوه بر وجود منابع فراوان و شرایط اقلیمی گوناگون برای کشت انواع محصولات کشاورزی می توان به نیاز بازار ایران (جمعیت 80 میلیون نفری) و همچنین نیاز کشورهای منطقه و سرتاسر دنیا به این محصولات اشاره کرد.

ایران با داشتن مساحتی بالغ بر ۱٬۶۴۸٬۱۹۵ کیلومتر مربع و موقعیت استراتژیک خوب در منطقه (خاورمیانه) دارای پتانسیل بسیار بالا برای انجام فعالیت های کشاورزی است. باتوجه به اطلاعات به دست آمده  ایران در رده 7 کشور برتر در زمینه تولیدات محصولات کشاورزی در جهان قرار دارد. در بین محصولات کشاورزی از جمله  تولید میوه نیز ایران در بین 10 کشور برتر دنیا قرار داشته و به دلیل وجود شرایط جوی گوناگون و از لحاظ توپوگرافی تنوع فراوانی از میوه ها و محصولات کشاورزی را داراست به طوری که می توان انواع میوه های گرمسیری و سردسیری را در ایران به بهره برداری رساند. جدول زیر رتبه ایران در تولید محصولات کشاورزی مختلف در جهان را نشان می دهد.

 
رتبه محصولات
1 زعفران، پسته، زرشک، انار، میوه‌های توتی
2 خرما، زردآلو
3 هندوانه، گیلاس، طالبی، سیب، گردو، خیار
4 بادام، به
5 نخود، سبزیجات، رازیانه
6 آجیل، گوجه فرنگی
7 انگور، پیاز، آلبالو، کیوی
8 هلو، نارنگی، لیمو (زرد و سبز)، پرتقال،کدو، کدو تنبل
9 عدس
10 خرمالو، چای، عسل

ایران مابین 7 کشور برتر دنیا در زمینه صادرات محصولات کشاورزی قرار دارد و خاصه این امر می‌تواند سرمایه گذاران را به اجرای پروژه‌های جانبی همانند توسعه آبیاری نوین و مکانیزه و... تشویق نماید.

صادرات

با توجه به اینکه ایران به روی کمربند وسیع منابع نفت و گاز قرار دارد و رتبه نخست دنیا از لحاظ تنوع محصولات کشاورزی را دارا می باشد، در نتیجه سهم بسیاری در درآمدزایی اقتصاد کشور را برعهده دارد. 

به طوری که ایران رتبه اول صادرات پسته در جهان را به خود اختصاص داده؛ عمده کشورهای خریدار این محصول عبارتند از هنگ‌کنگ، امارات، روسیه، آلمان، عراق، ویتنام، قزاقستان، پاکستان، هند، لبنان، افغانستان، بلژیک و ترکیه. در جدول زیر سایر محصولات کشاورزی و ارزش صادرات آنان به کشورهای سرتاسر دنیا نشان داده شده است.

توسعه کشاورزی

با افزايش روزافزون جمعيت و نیاز بشر به غذا و محصولات بیشتر، صنعت کشاورزی نیازمند توسعه و ارتقا سیستم های مکانیزه سازگار با محیط زیست می باشد. در دهه های گذشته صرفا از دیدگاه اقتصادی به این صنعت توجه می شد که خود موجب بروز مشکلاتی نظیر ایجاد اختلاف طبقاتی زیاد بین مردم و از جمله تخریب محیط زیست از قبیل قطع درختان و نابود کردن مراتع جهت تاسیس زمین های کشاورزی و یا استفاده از سموم برای حفظ محصولات در برابر هرگونه آفت بوده است. در نتیجه چنین اقدامات مخربی که صورت گرفته است مبحث مطالعه و درمان خاک در برنامه توسعه صنعت کشاورزی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

  جدول محصولات صادراتی کشاورزی:

                                                                                   

ردیف محصول ارزش صادرات( میلیون دلار)
1 هندوانه 83.8
2 گوجه فرنگی 33.1
3 سیب 34.1
4 لبنیات 55
5 پیاز 22.4
6 سیب زمینی 15.3
7 کلم قرمز و کلم سفید 12.2
8 انواع خرما 55.4
9 خیار  16.6
10 خربزه 13.8
11 پسته 626
12 کیوی تازه 10.2

اهداف توسعه کشاورزی

•ایجاد امنیت غذایی در جامعه و رسیدن به خودکفایی در تولید

•ایجاد درآمد و اشتغال زایی در نواحی روستایی، از بین بردن فقر و کم کردن اختلاف طبقاتی

•حفاظت از محیط زیست

سرمایه گذاری

از دلایل سرمایه گذاری در صنعت کشاورزی در ایران را علاوه بر وجود منابع فراوان و شرایط اقلیمی گوناگون برای کشت انواع محصولات کشاورزی می توان به نیاز بازار ایران (جمعیت 80 میلیون نفری) و همچنین نیاز کشورهای منطقه و سرتاسر دنیا به این محصولات اشاره کرد.
طبیعی است که در هر صنعتی باید زمینه های مناسب سرمایه گذاری ایجاد شود تا سرمایه گذاران را جهت سرمایه گذاری برای توسعه کشاورزی، متقاعد سازند.

مشوق هاي سرمايه گذاري

• رتبه چهارم دنيا به لحاظ تنوع توليدات محصولات کشاورزي در جهان
•هجدهمين اقتصاد برتر دنيا
•تضمين جبران زيان ناشي از ممنوعيت و يا توقف اجراي موافقتنامه هاي مالي در سرمايه گذاريهاي خارجــي به روش ترتيبـــات قراردادي بر اثر وضع قانون و يا تصميمات دولت، (ماده 17 قانون و ماده 26 آئين نامه )
•امکــان تملـــک زميـن به نام شـــرکت (ثبت شده در ايران) در سرمايه گذاري هاي مشترک، (مــاده 34 آئين نامه)
•خرید تضمینی محصولات دامی از طریق شرکت پشتیبانی امور دام با اعلام قیمت.

1.توسعه آبیاری

با توجه به اهمیت کشاورزی بیشترین سهم مصرفی آب در کشور به این صنعت اختصاص دارد. با گذشت زمان و تغییر وضعیت آب و هوایی و فقدان سیستم های توزیع آب مناسب تنها ۱۲٪ (یک سوم) از وسعت اراضی ایران تحت عملیات کشاورزی قرار می گیرد و کمتر از یک سوم از زمین‌های کشاورزی، دارای سیستم آبیاری مناسب بوده و باقیمانده تحت کشاورزی خشک مورد استفاده قرار می گیرند.
با این وجود برای کاهش میزان مصرف آب، دولت به دنبال راه اندازی پروژه های آبیاری با راندمان بالا است. به نقل از معاون وزیر جهاد کشاورزی: "یکی از سیاست‌های وزارت کشاورزی استفاده از آب مجازی در کشور است که گیاهان پر مصرف را در برنامه واردات و گیاهان کم‌مصرف را در برنامه صادرات قرار می دهد. همچنین امسال دولت برای توسعه روش‌های نوین آبیاری حدود ۳۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی کرده است."

2.مشارکت در صنایع تبدیلی

یکی دیگر از برنامه های مهم برای توسعه کشاورزی، مشارکت در صنایع تبدیلی و بسته بندی است که موجب می شودکالاها نام و اعتبار خود را کسب کرده و از عرضه کالا توسط واسطه ها و دلالان محصولات کشاورزی در بازار جلوگیری شود. صنایع تبدیلی موجب اشتغال‌زایی در مناطق روستایی و افزایش ارزش افزوده محصولات صادراتی می شود که این امر موجبات افزایش سود بیشتر برای کشاورزان را فراهم کرده در نتیجه سود بیشتر برای کشاورزان برابر است با رونق و توسعه کشاورزی کشور.

توصیه سرمایه گذاری

با توجه به وجود منابع و اراضی فراوان کشاورزی در بخش تولیدات مواد غذایی و دامی و رونق این صنعت در استان های ایران، نیاز کشور به توسعه آبیاری و اجرای پروژه هایی به منظور اشتغال زایی و فقرزدایی به خوبی احساس می گردد. هرچند این مهم قابل تامل می باشد که ایران مابین 7 کشور برتر دنیا در زمینه صادرات محصولات کشاورزی قرار دارد و خاصه این امر می‌تواند سرمایه گذاران را به اجرای پروژه‌های جانبی همانند توسعه آبیاری نوین و مکانیزه و... تشویق نماید.
موسسه مطالعاتی سپینود شرق می تواند تجربیات خود را در این زمینه در اختیار سرمایه گذاران علاقمند به این صنعت قرار دهد.

منابع:

foodpress.ir

asemooni.com

isna.ir

www.mag-iran.com

Wikipedia

Fars news

mop.ir

investnkh.ir

گمرک ایران

وزارت امور خارجه

تهیه شده در گروه تولید محتوای موسسه سپینود شرق

نظرتان را ثبت کنید