امکانسنجی -طرح توجیهی فنی اقتصادی- احداث نیروگاه خورشیدی با ظرفیت 10 مگاوات
کارفرما: شرکت سرمایه گذاری گروه توسعه ملی(سهامی عام)
معرفی محصول طرح توجیهی
پروژه حاضر، احداث نیروگاه خورشیدی با ظرفیت 10 مگاوات است. در این نیروگاه، نور تابیده شده به پنل های خورشیدی به صورت مستقیم به برق مستقیم تبدیل شده و توسط اینورتر به برق متناوب تبدیل می گردد. سپس برق تولید شده به شبکه سراسری تزریق شده و به مکان مورد نظر منتقل می گردد.
هدف از ارائه گزارش، بررسی احداث نیروگاه خورشیدی برای افزایش تولید برق در شبکه توزیع توسط بخش خصوصی است یکی از مزیت های این طرح واگذاری اراضی ملی جهت احداث نیروگاه های خورشیدی و خرید تضمینی برق می باشد نرخ خرید تضمینی انرژی الکتریکی تولیدی بسته به ظرفیت نیروگاه از 3200 تا 4900 ریال به ازای هر کیلووات ساعت و قرارداد خرید تضمینی بمدت 20 سال می باشد.
نیروگاه خورشیدی عبارت است از مجموعه فرآیندی که با استفاده از پانل ها، انرژی خورشید را دریافت و آن را به الکتریسیته تبدیل میکند تا برای مصارف تجاری و مسکونی قابل استفاده باشد. به سیستمی که با استفاده از پانل ها، انرژی خورشید را به جریان الکتریسیته تبدیل می کند پدیده فتوولتائیک می نامند.
ضرورتها و ملاحظات اجرایی در پروژههای خورشیدی
- تمام بخشهای مختلف صنایع مثل شرکتهای تولیدی، استخراج معادن، بخشهای ساختمانی، خدماتی و همچنین مصارف خانگی و ادارات وابسته به انرژی برق میباشد.
- کاهش ذخایر انرژیهای تجدیدناپذیر دولتها را به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر ملزم میکند.
- مشکل آلودگی هوا ناشی از استفاده بیش از حد از سوختهای فسیلی و ایجاد امراض مرتبط با این معضل و تلفات انسانی، ایجاب مینماید که دولت روی احداث نیروگاههای تجدیدپذیر تمرکز بیشتری داشته و برنامههای میان مدت و دراز مدتی را وضع نماید.
- در سالهای اخیر استفاده کنندگان از انرژی برق افزایش بالایی داشتهاند، بر عکس تولید و توسعه انرژی الکتریسته که رشد قابل توجهی نداشته است و بیشتر برق مورد نیاز استفاده کنندگان از طریق برق وارداتی از کشورهای همسایه تأمین شده است که این موضوع باعث بدتر شدن کسری بیلان تجاری نیز گردیده است.
توانايي و مزاياي انرژيهاي تجديدپذير
1. منبع انرژي قابل اطمينان
2. توليد برق با قيمت پايدار
3. تنوع بخشي به سبد انرژي كشور
4. منبع توليد برق پاك
5. رسيدن به اهداف برنامه پنجم توسعه
6. پتانسيل توسعه اقتصادي
7.ايجاد اشتغال
8. با توجه به امضای پیمان کیوتو، اگر به مقررات بین المللی نسبت به کاهش تولید کربن و گازهای گلخانه ای اقدام نکنیم ملزم به پرداخت جریمه های سنگین خواهیم بود.
معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی
كاربردهاي انرژيهاي تجديدپذير به 2 گروه اصلي تقسيم ميشود كه شامل كاربردهاي نيروگاهي براي توليد برق، كاربردهاي غير نيروگاهي به منظور توليد حرارت و سرمايش است.
بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی
شناخت انرژی خورشیدی واستفاده از آن برای منظورهای مختلف، به زمان ما قبل تاریخ باز می گردد شاید به دوران سفالگری، در آن هنگام روحانیون معابد به کمک جام های بزرگ طلائی صیقل داده شده و اشعه خورشید ،جهت روشن کردن آتشدان های محراب استفاده می کردند .
مهم ترین روایتی که در رابطه با استفاده از تابش خورشید بیان شده داستان ارشمیدس دانشمند و مخترع بزرگ یونان قدیم (سال های 212-287 ق-م) می باشد که ناوگان روم را با استفاده از انرژی حرارتی خورشید به آتش کشید . گفته می شود که ارشمیدس با نصب تعداد زیادی آئینه های کوچک مربعی شکل درکنار یکدیگر که روی یک پایه متحرک قرار داشته است اشعه خورشید را از راه دور روی کشتی های رومیان متمرکز ساخته و باین ترتیب آن ها را به آتش کشیده است. به همین علت از ارشمیدس بعنوان بنیانگذار استفاده از تابش خورشید نام می برند درحالی که منابع مصری قدیمی تر از آنست.
تجهیزات مورد نیاز براي تولید برق از انرژي خورشیدي
• آرایهي فتوولتاییک
• سیستمهاي دنبال کنندهي تابش خورشید
• اینورتر یا مبدل الکترونیک قدرت DC/AC
• ذخیرهساز
• دنبالکننده حداکثر توان
• سایر تجهیزات فتوولتاییک
در این میان به علت اتصال سیستم فتوولتاییک به شبکه، فقط نیاز به پنلهای فتوولتاییک، اینورتر و سایر تجهیزات مانند کابلها و... میباشد. لذا از پرداختن توضیحات به سایر تجهیزات خودداری میشود.
بازار هدف طرح توجیهی
بازار هدف طرح در ابتدا تامین نیاز داخل و سپس صادرات به کشورهای ارمنستان، پاکستان، ترکمنستان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، عراق و افغانستان میباشد.
تهیه شده در موسسه مطالعاتی سپینود شرق
طرح توجیهی فنی اقتصادی(امکانسنجی) بخش انرژی، نفت و گاز