امکانسنجی -طرح توجیهی فنی اقتصادی- احداث واحد ریختهگری سرب و مس از ضایعات
کارفرما: شرکت پارس مسین سرب
مقدمه طرح توجیهی
انسانها در طول تاریخ همواره مواد دور ریز را بازیافت نمودهاند. مثلاً از هزاران سال پیش ابزار آلات و سلاحهای فلزی ذوب شده و مجدداً مورد استفاده قرار گرفتهاند. در طول جنگ جهانی دوم نیز بازیافت فلزات، شیشه، ابریشم، كاغذ، البسه و چرم به طور موفقیت آمیزی در جامعه مورد توجه قرار گرفت و افراد خانه نشین مسؤولیتهایی برای اشتراك در كارهای جداسازی در مراكز تولید پذیرفتند و سهمی از كمك در جنگ را به خود اختصاص دادند.
اهميت استفاده از سرب در صنعت از يك سو و خطرات بالقوه بهداشتي و زيست محيطي آن از سوي ديگر، موجب توجه جامعه جهاني به چگونگي مديريت صحيح زيستمحيطي بازيافت باتريهاي سربي اسيدي شده است. مطالعات انجام شده نشان ميدهد امروزه حدود 40 درصد كل توليد سرب تصفيه شده از بازيافت قراضهها و سربارههاي باتريهاي فرسوده حاصل ميشود.
سکههایی که این روزها دردست مردمان سراسر جهان می چرخد گواهی بر ماندگاری هزاران ساله مس است. شیمیدانان می گویند مس دارای خاصیت بازیافت همیشگی و پایان ناپذیر است. معنای ساده این سخن این است که هر مقدار مس که بشر از آغاز تاکنون تولید کرده، همچنان وجود دارد. اهمیت این بحث در چند چیز است. اول اینکه نشان میدهد، انعطافپذیری مس باعث صرفهجویی در مصرف آن میشود و با این صرفهجویی نگرانی از نیازهای آتی برطرف و حقوق نسلهای آینده تامین میشود. دیگر اینکه سرعت تخریب طبیعت و محیط زیست به شدت کاهش مییابد و سوم اینکه هزینه تولید کمتر میشود. در واقع هر واحد مس که از معدن استخراج میشود به مادهای همیشگی تبدیل میشود و هزینهای که بابت تولید آن صرف شده، در صدها و هزاران سال آینده باید مستهلک شود نه اینکه ماند کالاهای تجدید ناپذیر، هزینهای گزاف برای مصرفی پایانپذیر باشد.
محصولات تولیدی طرح توجیهی این واحد صنعتی شامل تولید شمش سرب و مس از ضایعات است. سرب این طرح توجیهی فنی اقتصادی از باتریهای سربی اسیدی فرسوده بازیافت میگردد و برای تولید مس از کابلهای فرسوده و ترانسهای سوخته استفاده میشود.
تهیه شده در موسسه مطالعاتی سپینود شرق
لیست پروژه های طرح توجیهی انجام شده در حوزه فلزات و معادن