امکان سنجی - طرح توجیهی فنی اقتصادی احداث واحد تولید و بسته بندی قیر- پاییز 97
کارفرما: شرکت بازل
قیر سنگینترین برش نفتی نفت خام است که یا مستقیما از ته مانده برج تقطیر در خلاء در پالایشگاهها و در مواردی هم پس از انجام عملیات هوادهی به دست میآید. از نظر شیمیایی دارای ترکیبی شامل مواد روغنی، رزین و اسفالتینها میباشد. از خواص فیزیکی عمده آن میتوان به خاصیت چسبندگی و ضد رطوبتی آن اشاره نمود. قیر انواع گوناگونی دارد که هر یک از انواع آن، دارای کاربرد خاصی است. با روشهای مختلف، منجمله هوادهی، میتوان قیرهای با نقطه نرمی بالاتر نیز تولید نمود. درصد قیری که از نفت خام به دست میآید بستگی به عوامل مختلفی از جمله نوع نفت خام دارد که معمولاً در کشور ما 4 تا 5 درصد نفت خام به قیر تبدیل میشود. هرچند بشر از هزاران سال پیش قیرهایی را که به صورت طبیعی وجود داشته جهت نیازهای خاص خود مورد استفاده قرار میداده است ولی بعد از ساخت پالایشگاهها، قیرهای حاصل از پالایش نفت خام در راهسازی و به عنوان مناسبترین عایق رطوبت در زندگی مردم نقش پیدا کرده است. در کشور ما نیز احداث پالایشگاهها، همواره یکی از فرآوردههای نفتی تولیدی، قیر بوده است.
قیر جسمی هیدروکربنی است به رنگ سیاه تا قهوهای تیره که در سولفید کربن و تتراکلرید کربن کاملاً حل میشود. قیر در دمای محیط، جامد است. اما با افزایش دما، به حالت خمیری درمیآید و پس از آن مایع میشود. کاربرد مهم قیر به علت وجود دو خاصیت مهم این ماده است؛ غیرقابل نفوذ بودن در برابر آب و چسبنده بودن.
قیر معمولاً در دو حوزه راهسازی و عایقکاری به کار میرود. حدودا ۹۰ درصد از قیر تولیدی، در حوزه راهسازی مورد استفاده قرار میگیرد و مصارف عایقکاری، تنها ۱۰ درصد از مصرف قیر را به خود اختصاص میدهد.
طرح حاضر متعلق به شرکت بازل برای احداث کارخانه تولید قیر در استان هرمزگان با ظرفیت 50 هزار تن در سال میباشد.