طرح توجیهی مقدماتی تولید ژلاتین از استخوان

طرح توجیهی مقدماتی تولید ژلاتین از استخوان

تاریخ پروژه : بهار و تابستان 1395
کارفرما : سازمان برنامه و بودجه استان لرستان

طرح توجیهی مقدماتی تولید ژلاتین از استخوان

 

معرفی محصول طرح توجیهی

محصول تولیدی پس از اجرای طرح، پودر ژلاتین می باشد. کد آیسیکISIC مرتبط با محصول طرح در سامانه خدمات و اطلاعات وزارت صنعت، معدن و تجارت در زیر گروه ساخت سایر محصولات غذایی که در جای دیگر طبقه بندی نشده با کد 1549 قرار می گیرد و واحد سنجش آن تن می باشد. 

معرفي كاربردهاي محصول طرح توجیهی

ژلاتين در صنايع مختلف کاربردهاي وسيعي دارد به‌طور کلی مصارف عمده ژلاتین به شرح ذیل می‌باشد:

مصارف غذايي:

از كاربردهاي عمده ژلاتين استفاده در تهيه شيريني، آبنبات، مارمالاد، دسرهاي آماده و.. . می باشد، همچنين در محصولات لبني و فرآورده هاي گوشتي و غذاهاي منجمد به‌عنوان كلوئيد محافظ عمل مي كند. در دسرها حدود 8 تا 10 درصد وزن خشک دسر را ژلاتین تشکیل می‌دهد. 3/0 تا 5/0 درصد از ماست، 2 تا 3 درصد از شیرین‌ها را نیز ژلاتین تشکیل می‌دهد. 

مصارف داروئي:

از ژلاتين براي تهيه كپسول‌هاي ژلاتيني نرم و سخت به‌عنوان روكش و بايندر به‌عنوان حامل شياف‌ها به‌صورت فيلم ژلاتين قابل جذب، ژلاتين اسفنجي قابل جذب، پودر ژلاتين قابل جذب در قطره چشمي ژلاتين و همچنين به‌عنوان كمك پروتئين غذايي در سوء تغذيه‌ها استفاده می‌گردد. دلیل استفاده از ژلاتین در صنایع دارویی این است که ژلاتین یکی از خالص‌ترین و کامل‌ترین پروتئین‌های موجود می‌باشد. همچنین خیلی سریع جذب بدن می‌گردد. اکثر آمینو اسیدهای مورد نیاز سلول‌های بدن در ژلاتین موجود است و تنها آمینو اسیدهای حاوی سولفور در ژلاتین وجود ندارند. در کل در ژلاتین 18 نوع آمینو اسید وجود دارد. یعنی از 10 آمینو اسید مورد نیاز بدن 9 عدد آن در ژلاتین موجود است. 

 مصارف صنعتي:

ژلاتين در صنايعي نظير چسب سازي، صنايع نظامي، ساخت كاغذ اسكناس، رطوبت گير و غيره كاربرد دارد.

از چسب‌های حیوانی با پایه ژلاتین برای چسباندن دو قطعه ارگانیک مانند میوه و سبزی به هم استفاده می‌شود. 

همچنین در صنایع نساجی از ژلاتین به‌عنوان یک ماده جهت آهار زنی، کوتینگ، تکمیل پنبه، چرم، ابریشم و پشم استفاده می‌شود. در صنایع کاغذسازی از ژلاتین جهت تولید کاغذهای خود کاربن استفاده می گردد. بدین ترتیب که یک لایه نازک از ژلاتین بر پشت کاغذ زده می شود، این ژلاتین به‌صورت کپسول‌های بسیار ریزی می‌باشد که هنگامی که بر روی کاغذ فشار آورده شود این کپسول‌ها شکسته شده و اثر ژلاتین بر روی کاغذ بعد می‌افتد که این حالت مانند این است که از کاغذ رویی، کپی گرفته شده است.

در صنعت عکاسی از ژلاتین جهت تولید کاغذ عکس (رنگی و سیاه سفید ) و همچنین تولید فیلم ( فیلم‌های 35 میلی متری، APS، فیلم برداری، رادیو لوژی و.. .) استفاده می‌گردد.

 

بررسي سابقه مصرف محصول طرح توجیهی

از آنجائي‌كه ژلاتين به‌عنوان يك كالاي واسطه‌اي قابل جايگزين در صنعت مي‌باشد. ژلاتین محصولی است که کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارد، ولی در اکثر موارد، استفاده ژلاتین در این صنایع مشخص و محسوس نمی‌‌باشد. از ابتداي برنامه توسعه اول اقتصادي به‌علت ارزبري بالاي آن تا حد امكان با توسط كالاي ديگر جايگزين گرديده‌است و يا اينكه از فرمول توليدات حذف گرديده‌است. شرکت " فرآوری داروئی ژلاتین حلال" در سال 78 در ایران به منظور تولید ژلاتین حلال از استخوان گاوی که ذبح اسلامی شده راه اندازی شده‌است و در سال 1386 در سال كارخانه ژلاتين آريا اقدام به تولید ژلاتین در کشور نموده اند که مشکلات ناشی از واردات بی رویه ژلاتین و کمبود مواد اولیه، منجر به تعطیلی این واحد شده است. از این رو بخش عمده مصرف داخلی توسط واردات تامین می‌شود. واردات در کشور از سال 1388 الی 1394 245% داشته است که نشان از افزایش مصرف این محصول دارد. عمده موارد استفاده خوراکی آن در تولید انواع دسر، آبمیوه‌های پاکتی، محصولات لبنی، شیرینی‌ها، غذاهای کنسرو شده، غذاهای رژیمی و نوشابه سازی‌ها می‌باشد. افزایش گرایش مردم به غذاهای آماده، نوشابه ها و دسرها باعث افزایش مصرف ژلاتین در کشور شده‌است.

 

مواد اولیه، کمکی و مصرفی در تولید محصول این طرح توجیهی 

مواد اولیه در این طرح شامل استخوان گاو، زغال فعال، الومینیوم سولفات، هیدروکسید سدیم آلومینیم، پالپ سلولز، اسید کلریدریک، آب اکسیژن، سدیم کلرید، آهک، سدیم هیدروکسید و بسته‌بندی می‌باشد.

 

بازار هدف طرح توجیهی

بازار هدف طرح در ابتدا تامین نیاز داخل در بخش و سپس در صورت تولید مازاد مصرف داخل به کشور عراق و همسایه‌های شرقی ایران صادر خواهدشد.

خلاصه بررسی مالی طرح توجیهی

طرح توجیهی احداث واحد تولید ژلاتین از استخوان

دیاگرام فرایند تولید محصول طرح توجیهی

 jelatine

دانش فنی پروژه 

در روند تولید محصول در این طرح از دانش فنی پیچیده‌ای استفاده می شود و پس از بررسي‌هاي لازم مناسب‌ترين دانش فنی با توجه به خوراک ورودی، از کمپانی‌های تولیدکننده خریداری می شود. شرکت‌های تولیدکننده ماشین‌آلات تمامی اطلاعات لازم را در اختیار متقاضی قرار می‌دهند. ماشین‌آلات درنظر گرفته شده برای طرح از جدیدترین و پیشرفته‌ترین تکنولوژی روز دنیا بهره‌مند می‌باشد که با توجه به توانایی و دقت بالای این ماشین‌آلات در تولید از نظر تناسب دانش‌فنی با بازار هدف محصولات تولیدی طرح در آینده نیز مشکلی ایجاد نخواهدشد.

 

تهیه شده در موسسه مطالعاتی سپینود شرق

آرشیو خلاصه طرح توجیهی

طرح توجیهی فنی اقتصادی (امکان سنجی)بخش غذایی، کشاورزی و صنایع تبدیلی

بسته های سرمایه گذاری

نظرتان را ثبت کنید