طرح توجیهی مقدماتی اقتصادی احداث مجتمع سورتینگ و بسته بندی و فراوری میوه

طرح توجیهی مقدماتی اقتصادی احداث مجتمع سورتینگ و بسته بندی و فراوری میوه

تاریخ پروژه : زمستان 97
کارفرما : دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد

طرح توجیهی مقدماتی اقتصادی احداث مجتمع سورتینگ و بسته بندی و فراوری میوه

کارفرما: دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد

محل پروژه: منطقه آزاد ارس

زمستان 97

کارفرما:سازمان مناطق آزاد

چکیده طرح مقدماتی

یکی از مهمترین و اولین ویژگی¬هایی که موجب ترغیب مصرف کننده به خرید محصول می‌شود بسته¬بندی است. توجه روز افزون مصرف کنندگان به سبک زندگی مدرن، سلامتی، راحتی و آسایش، افزایش آگاهی درباره مسایل زیست‌محیطی سبب افزایش تقاضا برای صنعت بسته‌بندی شده است. امروزه توسعه صنعت بسته‌بندی، آن را به صنعتی مستقل تبدیل کرده و جایگاه خاصی از بودجه شرکت‌های تولیدی کشورهای توسعه یافته به آن اختصاص یافته است تا جایی که هر روز شاهد انواع و اشکال متفاوت بسته‌بندی‌ها در سطوح مختلف هستیم.
سورتینگ اصطلاحي به معناي درجه بندي و دسته بندي محصولات است. در واقع، سورتينگ محصولات کشاورزي به درجه بندي انواع ميوهها و ساير محصولات کشاورزي براساس اندازه، رنگ، شکل ظاهري و ساير عوامل و جداسازي ناخالصي ها، ميوه ها و محصولات خراب و فاسد شده اطلاق مي شود. در بيشتر موارد، سورتينگ، مقدمه‌اي براي بسته‌بندي محصول کشاورزي است؛ ضمن اينکه در بازارهاي ميوه و تره بار جوامع مدرن، به طور تقريبي تمامي ميوه‌ها و سبزي‌ها به صورت سورت و ليبل‌گذاري شده عرضه مي‌شوند و اين امر سبب تشخيص آسان تر کيفيت محصول توسط مشتري شده و توزيع و عرضه منظم تري را به دنبال خواهد داشت.
امروزه علم و فناوري سورتينگ و تجهيزات مربوطه به درجه بندي و دسته بندي انواع محصولات کشاورزي در جوامع پيشرفته به حدي پيشرفت نموده است که در اکثر واحدهاي بزرگ کشاورزي و يا در مجاورت آنها انواع تجهيزات سورتينگ يافت مي شود که اين امر سبب تسهيل بسته بندي اوليه و حمل و نقل محصول نيز شده و ارزش افزوده بيشتري نصيب کشاورزان اين کشورها خواهد كرد.
منطقه آزاد ارس در حاشیه رود ارس و دارای اراضی حاصلخیز کشاورزی صنعتی و ایجاد مجتمع‌های بزرگ کشت و صنعت بزرگ با رویکرد صادرات به بازار کشورهای حوزه قفقاز و نزدیکی به کلان‌شهر تبریز به‌عنوان مرکزیت تجاری و صنعتی برتر منطقه و برخورداری از ظرفیت‌های صنعتی متأثر از صنایع مستقر در آذربایجان شرقی برای توسعه تولید و بازار آن‌ها، با تکمیل زیرساخت‌های حمل‌ونقلی خود نقش مؤثری در توسعه مبادلات تجاری و اقتصادی با کشورهای حوزه قفقاز ایفا می‌کند. پتانسیل گردشگری؛ منابع معدنی غنی در مجاورت منطقه؛ منابع آب فراوان به علت وجود رودخانه ارس از مهم‌ترین منابع طبیعی منطقه هستند. همچنین این منطقه به پشتوانه معافیت‌های مالیاتی 20 ساله بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی، معافیت مالیات بر ارزش افزوده، مستثنی بودن از مقررات واردات و صادارت سرزمین اصلی، آزادی ورود و خروج سرمایه و سود حاصل از سرمایه‌گذاری و فضای کسب و کارسهل وآسان نسبت به سرزمین اصلی، بستر بسیار مناسبی برای انواع فعالیت‌های اقتصادی سودآور در حوزه‌های مختلف می‌باشد.
راه‌آهن جلفا-تبریز اولین و تنها راه‌آهن الکتریکی 100 ساله ایران است که منطقه آزاد ارس را به کشورهای مستقل مشترک‌المنافع، قفقاز، روسیه، ترکیه، دریای سیاه و اروپا در شمال و دریای خلیج‌فارس و عمان در جنوب متصل می‌کند. محور تبریز-جلفا مسیر ورودی و خروجی را از طریق جلفا، نوردوز، و خدا آفرین با جمهوری خودمختار نخجوان، ارمنستان و آذربایجان فراهم می‌کند. محور مرز از بازرگان تا بیله سوار اروپا را به کشورهای مستقل مشترک‌المنافع متصل می‌کند. فرودگاه بین‌المللی تبریز و فرودگاه نخجوان به ترتیب 120 کیلومتر و 35 کیلومتر فاصله‌دارند، درحالی‌که احداث فرودگاه منطقه آزاد ارس در حال برنامه‌ریزی است. با توجه به سرمایه‌گذاری در دهه‌های اخیر در دشت گوردیان (با مساحت 1800 هکتار)، گلف ارج (با مساحت 25100 هکتار) و خدا آفرین (با مساحت بیش از 70000 هکتار) و مکان‌های گلخانه‌ای (350 هکتار) در این مناطق حدود 70،000 تن محصولات کشاورزی در سال تولید می‌شود. از سوی دیگر، موقعیت ویژه منطقه آزاد ارس درزمینه جاده‌ها، راه‌آهن، تبادلات هوایی و برنامه‌های توسعه منطقه‌ای، شرایطی را فراهم کرده است که امکان پردازش محصولات مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری کشور را به کشورهای نیمکره شمالی، به‌ویژه روسیه و اروپا صادر می‌کند.
با توسعه مستمر بخش صنعتی منطقه آزاد ارس، پیش‌بینی می‌شود این منطقه به‌عنوان یک منطقه پیشرو در میان دیگر مناطق آزاد کشور در زمینه‌های صنعت، کشاورزی و صادرات در نظر گرفته ‌شود. برخی از محصولات فعلی منطقه آزاد ارس عبارت‌اند از: قیر، کفش، کامیون، نساجی، کامیون وانت، وسایل نقلیه موتوری، کیسه پلاستیکی، کوره الکتریکی، اسپری بدن، مبل، حوله، دستکش جراحی، ورق MDF و HDF، باطری اتومبیل و موتورسیکلت، پروفیل PVC و آلومینیوم، میوه‌های خشک و آجیل، پوشک بچه، بنزین، گوجه‌فرنگی، بادمجان، فلفل، خیار، توت‌فرنگی، گل رز و داروهای گیاهی. علاوه بر این، بسیاری از جاذبه‌ها و محصولات طبیعی، فرهنگی و تاریخی گردشگری که به سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری و خدمات مرتبط می‌باشد، در منطقه موردحمایت واقع می‌شوند.
هزینه‌های سرمایه‌گذاری کل برای راه‌اندازی این واحد تولیدی معادل 606,764 میلیون ریال شامل 280,936 میلیون ریال سرمایه در گردش 40,680 میلون ریال سود دوران مشارکت و 285,148 میلیون ریال سرمایه‌گذاری ثابت طرح می‌باشد. در این خصوص نرخ بازده داخلی طرح از دیدگاه کل سرمایه‌گذاری (IRR) معادل %32.51 و دوران بازگشت سرمایه حدود 4.7 سال محاسبه شده است. بر اساس مطالعات انجام شده سرمایه‌گذاری برای احداث مجتمع سورتینگ و بسته بندی و فراوری میوه با هدف بازار صادراتی در منطقه آزاد ارس از توجیه‌پذیری اقتصادی بالایی برخوردار خواهد بود.

 

خلاصه طرح توجیهی احداث مجتمع سورتینگ و بسته‌بندی و فرآوری میوه

طرح-توجیهی-سورتینگ-میوه

نظرتان را ثبت کنید

1 نظر

  • محمدریحانی موصلو 2 دی 1399 - 16:47

    عالیه ولی دسترسی من به آنها سخته. ولی در کل عالیه.