طرح توجیهی مقدماتی احداث مجتمع پرورش ماهی در قفس
کارفرما: دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد
محل پروژه: منطقه آزاد قشم
زمستان96
کارفرما: سازمان مناطق آزاد
چکیده طرح مقدماتی
پرورش ماهی در قفس سامانهای است كه ماهی، محصور در یك قفس در منابع آبی پرورش داده میشود. در این روش ماهی درون یك قفس یا سبد قرار میگیرد و آب بهصورت آزاد بین منبع آبی و قفس در جریان است.
پرورش ماهی در قفس جزء اولویتهای شیلاتی بوده و همه برنامههای دولت بر پایه عملیاتی کردن این اقدام مهم میباشد مطالعات امكانسنجی پرورش ماهیان دریایی كه از سوی كارشناسان ایرانی و نروژی بهعملآمده است برای جنوب كشور توان تولید ۱۰۰ هزار تن برآورد گردیده است.
مزایای پرورش ماهی در قفس
- سهولت كار نسبت به استخرهای خاكی و بتونی چه در احداث و چه در اجرا.
- هزینه سرمایهگذاری کمتر و تولید بیشتر در واحد سطح.
- استفاده اصولی از منابع آبهای طبیعی و نیمهطبیعی با توان تولید پایین.
- محصور كردن ماهیان در یك سطح كم و مصرف انرژی کمتر و تبدیل انرژی به ماده بیشتر.
- امكان توسعه بیشتر و قابلیت جابجایی راحتتر.
- استفاده از غذای طبیعی و زنده و درنتیجه كیفیت گوشت بالاتر.
با عنایت به مطالعات انجامشده قشم دارای پتانسیل بسیار خوب و شرایط محيطي پرورش ماهی در قفس و تبدیلشدن به قطب آبزیپروری و انتقال تکنولوژی از خارج از کشور و بومیسازی هست.
بر اساس برنامه ششم توسعه قرار است حدود 200 هزار تن ماهی در قفس در کل کشور تولید شود که قشم با اختصاص 85 هزار تن ماهی در قفس به قطب مهم این صنعت تبدیلشده است. جزیره قشم در جنوب ایران با 1500 کیلومترمربع وسعت از مزایای مهمی در صنایع شیلاتی و دیگر صنایع ازجمله در بخش تولید محصولات دریایی با استفاده از فناوری شرکتهای دانشبنیان با بهرهگیری از جلبکهای دریایی برای تولید محصولات دارویی، آرایشی، غذایی و تولید سوخت جت بهرهمند میباشد.
منطقه آزاد قشم با برخورداری از مزیتهای جغرافیای - اقتصادی در خلیج فارس و دریای عمان و دسترسی به آبهای آزاد و منابع وسیع اقتصاد دریا محور از یک سو و حاکمیت قوانین و مقررات انگیزشی و تسهیلگر فعالیتهای اقتصادی در آن از جمله معافیتهای مالیاتی 20 ساله بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی، معافیت مالیات بر ارزش افزوده مستثنی بودن از مقررات واردات و صادارت، سرزمین اصلی، آزادی ورود و خروج سرمایه و سود حاصل از سرمایهگذاری و فضای کسب و کار سهل و آسان نسبت به سرزمن اصلی بستر بسیار مناسبی برای انواع فعالیتهای اقتصادی سودآور در حوزه مختلف میباشد.
آبوهوای سواحل قشم به سبب نزدیکی به خط استوا نسبتاً گرم و مرطوب و براثر بادهای موسمی متعادل است و همین وضعیت زمینه لازم را برای پرورش آبزیپروری در این منطقه فراهم کرده است. همچنین حمایت سازمان شیلات از سرمایهگذاری درزمینه پرورش ماهی در قفس، وجود تنوع آبزیان متفاوت در آبهای خلیجفارس، نزدیکی به مناطق آزاد و مناطق صادراتی، قرارگیری تولید ماهی در قفس در اولویتهای برنامه ششم توسعه و قرارگیری قشم بهعنوان قطب پرورش ماهی در قفس از مزایای دیگر احداث مجتمعهای پرورش ماهی در قفس میباشد.
طرح حاضر، طرح احداث مجتمع پرورش ماهی در قفس در منطقه آزاد قشم میباشد. بررسیها نشان میدهد که آبزیپروری در ده سال گذشته بهصورت مستمر افزایش داشته و از 562,422 تن در سال 1386 به بیش از 1 میلیون تن در سال 1395 رسیده که از این میان حدود 255 هزار تن آن مربوط به استان هرمزگان میباشد. هزینههای سرمایهگذاری کل برای راهاندازی این واحد تولیدی معادل 160,182 میلیون ریال شامل 68,240 میلیون ریال سرمایه در گردش، 11340 میلیون ریال سود دوران مشارکت و80,602 میلیون ریال سرمایهگذاری ثابت طرح میباشد لذا نرخ بازده داخلی طرح از دیدگاه کل سرمایهگذاری (IRR) معادل %31.18 درصد و دوران بازگشت سرمایه حدود 4.8 سال است.
خلاصه طرح
لیست پروژه های بسته سرمایه گذاری مناطق آزاد