طرح توجیهی مقدماتی احداث کارخانه تولید سلول و ماژول خورشیدی

طرح توجیهی مقدماتی احداث کارخانه تولید سلول و ماژول خورشیدی

تاریخ پروژه : تابستان 97
کارفرما :   دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد

طرح توجیهی مقدماتی احداث کارخانه تولید سلول و ماژول خورشیدی

  دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد

محل پروژه: منطقه آزاد ماکو

 

کارفرما:سازمان مناطق آزاد

چکیده طرح مقدماتی

انرژی برق اصلی‌ترين و ضروری‌ترين عامل زيربنايی در توسعه صنايع یک کشور است. بهره‌برداران از منابع فسیلی با دیدی واقع‌گرایانه دریافته‌اند که برداشت امروز از ذخایر فسیلی، منجر به بهره‌وری کمتر فردا و در نهایت تهی شدن منابع در مدت زمانی کمتر خواهد بود. در این میان استفاده از انرژی‌‌های تجدیدپذیر یعنی استفاده از منابع انرژی که در مقایسه با طول عمر انسان‌ها به صورت مداوم در حال جایگزینی هستند مانند انرژی خورشید، انرژی باد، انرژی امواج دریا، انرژی زیست توده و … از بهترین راهکار‌‌های پیش‌روی بشر به شمار می‌رود. انرژی خورشیدی یکی از منابع عظیمی است که در سال‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. خورشید در هر ثانیه حدود ۱۰۰۰ ژول انرژی به هر مترمربع از سطح زمین منتقل می‌کند که با جمع‌آوری آن می‌توان انرژی مورد نیاز برای کارهای مختلف را تأمین کرد. در پی افزایش نیاز به انرژی و حرکت دولت به سوی تولید انرژی از منابع تجدید پذیر، نیاز به تجهیزات اولیه برای احداث نیروگاه‌ها نیز افزایش یافته است.
پنل‌های خورشیدی در مزرعه‌های خورشیدی، سقف منازل، حیاط خانه و حتی بیابان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، علاوه بر آنکه تولید‌کننده انرژی پاک هستند‌، بلكه برق تولیدشده از اين طريق با هزینه‌ای بسیار کمتر از سایر روش‌های دیگر تولید می‌گردد.
در حال حاضر در ایران عمده‌ی انرژی مورد استفاده، از سوخت‌های فسیلی تأمین می‌شود. اقدامات مثبتی که در سال‌های اخیر با ساخت سدهای متعدد و اتمام پروژه‌ی نیروگاه هسته‌ای بوشهر انجام گرفت، باعث افزایش سهم انرژی هسته‌ای و انرژی برق‌ آبی در سبد انرژی کشور شد. با این حال ایران کشوری گرم و خشک است و تولید برق از نیروگاه‌های آبی منبع پایداری برای تأمین انرژی به حساب نمی‌آید. از طرفی هم اکنون با توجه به مزیت‌های فراوان، سرمایه‌گذاری‌های کلانی روی تولید انرژی برق از منابع تجدید پذیر به خصوص انرژی خورشیدی صورت گرفته است. متأسفانه ایران با وجود برخورداري از پتانسیل‌های بسیار سرزميني و آب و هوايي از قافله‌ی انرژی‌های تجدید پذیر عقب مانده است.
در اين ميان با توجه به روزهاي زیاد آفتابی كشور ، خريد تضميني برق توليدي و بازدهي مناسب نیروگاه‌های خورشيدي، برنامه‌های گسترده‌ای در كشور براي توسعه نیروگاه‌های خورشيدي وجود دارد كه خود نياز به پانل‌هاي خورشيدي را كه عمدتاً از طريق واردات تأمین می‌شود به شدت بالا خواهد برد. در حال حاضر 14 نیروگاه خورشیدی جمعاً به ظرفیت ۱۱۴,۶ مگاوات در ایران در حال بهره‌برداری هستند و انتظار مي رود در آينده نزديك شاهد ایجاد نیروگاه‌های بيشتري از اين نوع در جغرافياي گسترده ايران باشيم و لذا در اين شرايط، سرمایه‌گذاری براي توليد اين پانل‌ها در داخل كشور هم براي تأمین نيازهاي داخل ايران و هم نيازهاي كشورهاي منطقه را داراي توجيه بازار بسيار مناسبي كرده است. از آنجایی که منطقه آزاد ماکو با قرار گرفتن در دروازه زمینی مبادلات ایران با اروپا در مرز ترکیه و برخورداری از بیش‌ترین جغرافیای مناطق آزاد كشور، با تکمیل زیرساخت‌هاي خود به دنبال بهره‌گیری مؤثر از ظرفیت‌های خدماتی ، صنعتي مرتبط بوده، ضمن آنکه ظرفیت‌هایی مانند منابع کانی‌های غنی غیرفلزی موجود در منطقه، ظرفیت توسعه صنعتی بر مبنای زنجیره تأمین در کشورهای همسایه به ویژه ترکیه را فراهم كرده است لذا اجراي طرح حاضر به عنوان يكي از فرصت‌های سرمایه‌گذاری در اين منطقه معرفي شده است. از طرفي معافیت‌های مالیاتی 20 ساله بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی، معافیت مالیات بر ارزش افزوده، مستثنی بودن از مقررات واردات و صادارت سرزمین اصلی، آزادی ورود و خروج سرمایه و سود حاصل از سرمایه‌گذاری و فضای کسب‌وکار سهل و آسان نسبت به سرزمین اصلی در منطقه آزاد بستر بسیار مناسبی برای انواع فعالیت‌های اقتصادی سودآور در حوزه‌های مختلف می‌باشد كه طرح حاضر نيز از آن برخوردار خواهد بود.
هزینه‌های سرمایه‌گذاری کل برای راه‌اندازی این واحد تولیدی معادل 244,111 میلیون ریال شامل 131,883 میلیون ریال سرمایه در گردش و 97,368 میلیون ریال سرمایه‌گذاری ثابت طرح می‌باشد. لذا نرخ بازده داخلی طرح 32.72 درصد و دوره بازگشت سرمایه حدود 4.89 سال خواهد بود. بر اساس مطالعات انجام‌شده سرمایه‌گذاری در پروژه کارخانه تولید سلول و ماژول خورشیدی در منطقه آزاد ماکو از توجیه‌پذیری اقتصادی بالایی برخوردار خواهد بود.

خلاصه طرح

طرح توجیهی مقدماتی احداث کارخانه تولید سلول و ماژول خورشیدی

نظرتان را ثبت کنید