طرح توجیهی مقدماتی احداث 3 پست اسکله باری- مسافری- تعمیرات و ساخت
کارفرما: دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد
محل پروژه: منطقه آزاد انزلی
کارفرما:سازمان مناطق آزاد
چکیده طرح مقدماتی
حملونقل دریایی به واسطه داشتن مزیتهایی از جمله هزینه پایین حمل کالا در مقياس وسيع از مناسبترین روشهای حملونقل بینالمللی به شمار میآید. چنانچه هم اکنون بیش از 90 درصد مبادلات تجاری بینالمللی از طریق حملونقل دریایی صورت میگیرد. در کنار حملونقل دريايي، ارائه خدماتی نظیر تعمیر ونگهداري کشتیها و ساير خدمات رفاهي و تسهيلاتي به آنهاو البته خدمات گردشگری دريايي از طریق اسکلههاي مستقر در بنادر به عنوان اصلي ترين زيرساخت حملونقل دريايي اشاره کرد.
منطقه آزاد انزلی به عنوان تنها منطقه آزاد بخش جنوبی دریای خزر و مرکز اقتصادی شمال ایران با مساحت 8609 هکتار و 40 کیلومتر نوار ساحلی و جمعیت بیش از 30 هزار نفر و قرار گرفتن در همسایگی و ارتباط با بنادر شمالی دریای خزر و بازارهای بزرگ و پرجمعیت کشورهای قفقاز و آسیای مرکزی، دسترسی به یکی از مهمترین کریدورهای تجاری بین کشورهای حاشیه دریای خزر از طریق ارتباط بندر کاسپین با بنادر باکو در آذربایجان، ترکمانباشی در ترکمنستان، آکتائو قزاقستان، و آستراخان روسیه، همچنین بهرهگیری از ظرفیت حملونقل ترکیبی ریلی-دریایی و ظرفیت اتصال راهآهن ارومچی در چین به بندرآکتائو قزاقستان، برخورداری از آبوهوای معتدل، طبیعت جذاب، سواحل زیبای دریای خزر، مراکز تفریحی مانند مرکز تفریحی دریایی، اسکله قایقرانی تفریحی (مارینا)، آکواریوم، باغ پرندگان، مجتمع ورزشی، مجتمعهای مسکونی، مراکز گردشگری مجهز و مجتمعهای تجاری ظرفیتهای بینظیری را برای فعالیت در این منطقه فراهم کرده است. معافیتهای مالیاتی 20 ساله بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی، معافیت مالیات بر ارزش افزوده، مستثنی بودن از مقررات واردات و صادارت سرزمین اصلی، آزادی ورود و خروج سرمایه و سود حاصل از سرمایهگذاری و فضای کسبوکار سهل و آسان نسبت به سرزمین اصلی، بستر بسیار مناسبی برای انواع فعالیتهای اقتصادی سودآور در حوزههای مختلف از جمله طرح حاضر میباشد.
اگرچه در حال حاضر سهم بنادر شمالي در مقایسه با بنادر دیگر در حملونقل دريايي كشورمان بسیار ناچيز میباشد، اما بر اساس برنامههای توسعهای که برای اين بنادر انجام پذيرفته در سال ۲۰۲۰ ظرفیت كنوني اين بنادر باید به ۶۵ میلیون تن برسد. این در حالی است که ظرفيت كنوني بندر انزلی11 میلیون تن و بندر کاسپین 15 میلیون تن جمعاً 36 میلیون تن بوده و اینچنین تكميل توسعه بندر كاسپين و افزایش تعداد اسکلههای اين بندر كه علاوه بر کاهش زمان انتظار کشتیهای ورودی و خروجی باعث رونق منطقه و سودآوری بیشتر كسب و كارهاي مختلف میگردد، در دستور كار سازمان منطقه آزاد انزلي قرار گرفته است. يكي از بخشهای مهم اين توسعه افزایش تعداد اسکلههای اين بندر میباشد كه به طور قطع ضمن فراهمسازی بستر استفاده از ظرفیتهای فراوان اقتصاد دريا محور سهم اين بندر را در میزان تخلیه و بارگیری و حملونقل دريايي نيز بیشتر مینماید، ضمن آنكه توسعه كسب و كارها و سرمایهگذاریهای مختلف در منطقه آزاد خود تقاضاي حملونقل دريايي و تركيبي را در اين منطقه افزايش خواهد داد.
ساخت اسکلههای جديد امکان پهلوگیری کشتیهای 12 هزار تنی را در اين خطه از کشور و حملونقل کالاهای حجیم و البته در مقیاس وسيع را در اين بندر فراهم میآورد. از طرفي بايد توجه داشت كه فقدان اسكله اختصاصي تعمير و نگهداري در طول سواحل شمالي كشور و در مقابل نياز کشتیهای فعال در درياي خزر به اين خدمات، تقاضاي روبه فزوني گردشگري دريايي در اين منطقه میتواند احداث اين اسکلهها را به توجيه اقتصادی بالايي برساند.
بررسیها نشان میدهد سرمایهگذاری ثابت طرح حاضر حدود 1,060,891 میلیون ریال بوده که با در نظر گرفتن حدود 2,510 میلیون ریال هزینههای قبل از بهرهبرداری، 9,852 میلیون ریال هزینه سرمایه در گردش و حدود 135,000 میلیون ریال هزینه سود دوران سرمایهگذاری، مجموع هزینههای سرمایهگذاری این طرح حدود 1,208,253 میلیون ریال خواهد بود. دوره ساخت طرح 1 ساله و دوران بهرهبرداری از طرح 10 سال در نظر گرفته شده است. بر این اساس نرخ بازده داخلی سرمایهگذاری حدود 27.85% و نرخ بازده داخلی سرمایهگذار 33.86% درصد میباشد لذا دوره بازگشت سرمایه حدود 5.52 سال محاسبه شده است. بر این اساس سرمایهگذاری در پروژه احداث3 پست اسکله باری-مسافری و تعمیراتی و ساخت در بندر كاسپين منطقه آزاد انزلی از توجیهپذیری اقتصادی بالایی برخوردار خواهد بود.
خلاصه طرح