بطور کلی طرح توجیهی استاندارد گزارشی است که درصد احتمال موفقیت هر پروژه و کسب وکاری را آنالیز، تخمین و برآورد می کند.
بطور کلی طرح توجیهی استاندارد گزارشی است که درصد احتمال موفقیت هر پروژه و کسب وکاری را آنالیز، تخمین و برآورد می کند. در واقع، هدف از یک طرح توجیهی استاندارد مشخص شدن احتمال امکان سنجی و عملیاتی بودن یک پروژه و درصد اثربخشی و بهره وری آن است. این طرح عموما بوسیلهی فردی که خارج از حوزه افراد سرمایهگذار و ذینفعان پروژه هستند، انجام می گیرد. چرا که امکان دارد افراد سرمایه گذار و ذینفع پروژه در مواقع و شرایط بحرانی پروژه فقط به نکات مثبت و امتیازات پروژه توجه داشته باشند و از برآورد و پیشبینی ضرر و زیانهای احتمالی پروژه خودداری کنند.
تهیه طرح توجیهی که با استفاده از افراد متخصص خارج از سازمان و افراد سرمایهگذار و ذینفع انجام می شود این شرایط را فراهم می آورد تا پروژهی مورد نظر از لحاظ تمامی ابعاد پر ریسک و کم ریسک مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد. در واقع با یک طرح توجیهی استاندارد تمامی پارامترهای تاثیر گذار و مرتبط با پروژه مورد تحلیل و آنالیز قرار گرفته و نکات مثبت و منفی آن بررسی شده و سود و زیان پروژه برآورد میگردد.
بنابراین طرح توجیهی استاندارد فعالیتی محاسبه شده برای برآورد همزمان چالشها و امتیازات پیادهسازی پروژه است و یا به عبارتی دیگر مشخص کردن تمام نقاط یک موقعیت سرمایهگذاری با تحلیلی کامل از هزینه ها و درآمد های آن پروژه. این بررسیها و تحلیلها در واقع اولین قدم در مسیر اتخاذ تصمیم سرمایهگذاران و ذینفعان پروژه محسوب می شود.
بنابراین طرح توجیهی استاندارد به عنوان یک ابزارآنالیز دقیق باید به گونهای پیش برود که مشخص کنندهی موارد:
•محدودیتها و موانع پروژه
•پیشنهادها و نکات لازم برای بهبود پروژه
•توصیه های کاربردی در جهت پیشرفت امور
باشد.
اهمیت تهیه و ارزیابی طرح توجیهی فنی اقتصادی براساس استانداردهای سیستم بانکی
به همین دلیل بعضی از کارشناسان طرح توجیهی را نوعی تحقیق بر پایهی آنالیز و برآورد میدانند که پارامترهای ضروری جهت گرفتن تصمیم درست برای انجام پروژه را ایجاد میکند.
البته این نکته را باید دانست که این تعاریف از طرح توجیهی استاندارد در ارتباط با پروژههایی که بر پایهی تجارت است و در طی آن مالکین کسب وکار به فکر عرضه و فروش محصولات و خدمات خود بدون قرارگیری در چالشهای فعالیت تولیدی میباشند، مصداق نخواهد داشت.
طرح توجیهی به نوعی نقطه عطف فعالیتهای اتخاذ تصمیم در انجام پروژههای سرمایهگذاری است.
نکته عجیبی که بسیاری از سرمایهگذاران پروژهها از مواجه شدن با آن بسیار ناراحت و عصبی می شوند پاسخ منفی برای شروع پروژه میباشد. چرا که قبل از انجام طرح توجیهی اقداماتی نظیر استخدام نیروهای انسانی و ایجاد نمودن پیش نیازهای انجام پروژه را کردهاند و بنابراین انتظاری جز دریافت پاسخ تایید از تیم انجام دهندهی طرح توجیهی را ندارند.
در واقع این افراد، مشاوران طرح توجیهی استاندارد را به کار میگیرند تا پاسخهای مطلوب خود را از آنها دریافت کنند نه پاسخهای واقعی و منطقی و برآمده از تحلیل، اندازهگیری، بررسی و آنالیز دقیق پروژه.
بنابراین میتوان اینگونه نتیجه گرفت که آنچه تحت عنوان طرح توجیهی استاندارد ارائه می شود باید فرمتی کامل و یکپارچه شامل تمام جزییات و عوامل تاثیرگذار بر پروژه باشد.
طرح توجیهی فنی اقتصادی با رویکرد استانداردهای بانکی و بین المللی
برای تحقق این هدف یک طرح توجیهی استاندارد، باید حداقل در برگیرنده نکات زیر باشد:
1- تیم اقتصادی مطالعات مربوط به مکانیابی پروژه، گزینش نیرویهای انسانی حرفهای یا مبتدی، تبعات اقتصادی و یا غیر اقتصادی انجام پروژه در مقیاسهای منطقهای، ملی و بینالمللی را بطور کامل انجام میدهد.
2- تیم تحقیقات بازار نیز مطالعات مربوط به برنامهریزی و تیم فروش، ظرفیت بازار و میزان عرضه و تقاضای کالاها و خدمات، گستردگی فضای رقابتی و سنجش میزان رضایت مشتریان از محصولات رقیبان و .... را انجام میدهد.
3- تیم فنی در هرطرح توجیهی استاندارد باید بوسیله نفرات متخصصی نوشته شود که دارای سوابق خوب و حرفهای در طرحریزی، پیاده سازی و آنالیز فعالیتها در پروژههای قبلی بودهاند.
تمام قسمت های یک طرح توجیهی استاندارد باید براساس اطلاعات دقیق، علمی و مستند شکل گرفته باشد چرا که از آنها جهت انجام تحقیق و بررسی و آنالیز پروژه استفاده میشود.
طرح همچنین باید تمام موانع موجود در انجام و پیادهسازی پروژه را تعیین نموده و هر موردی که بر پیشرفت و توفیق پروژه موثر است را به شکل دقیقی مطرح نماید.
تهیه شده در موسسه سپینود شرق
کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. .