تجربه نشان می دهد که اکثر افراد، طرح کسب و کار را صرفا به خاطر سرمایه گذاران و کمک کنندگان مالی می نویسند.
بین برنامه ریزی برای ایجاد کسب و کار خلاق و موفق و نوشتن یک طرحِ کسب و کار، تمایز وجود دارد و این دو لزوما مشابه یکدیگر نیستند.
تجربه نشان می دهد که اکثر افراد، طرح کسب و کار را صرفا به خاطر سرمایه گذاران و کمک کنندگان مالی می نویسند. این طرح های کسب و کار بدون اطمینان و اعتقاد کامل نوشته می شوند و هر گاه مورد پذیرش (یا رد) شخص ثالث یا سرمایه گذار قرار بگیرند، به سرعت اجرا می شوند.
طرح کسب و کار خلاقانهِ شما در درجه اول باید مختص کسب و کار خودتان باشد و باید به عنوان یک نقشه راه برای رسیدن به موفقیت در نظر گرفته شود. همچنین اهداف و مراحل رسیدن به اهداف نیز باید در آن مشخص شده باشد. یک طرح کسب و کار خوب و ایده آل به عنوان یک سند کاری باید بتواند، بیان کننده مزایا و منفعت کسب و کار، میزان بازگشت سرمایه و طریقه مدیریت ریسک به شخص ثالث (مثلا سرمایه گذار) و پاسخگوی نگرانی های سهامداران و شرکا باشد.
این نکته را در نظر بگیرید که طرح کسب و کار یک نوشته تمام و کمال و بدون انتقاد نیست و به خودی خود نمی تواند موفقیت کسب و کار را تضمین نماید. در حال حاضر، بسیاری از طرح های کسب و کار، با جزئیات نوشته می شوند اما در رسیدن به این جزئیات، شکست می خورند. هر طرح کسب و کار باید مبتنی بر ارزش ها و اهداف کارآفرینان و متناسب با آن کسب و کار باشد. به عبارتی دیگر باید طوری نوشته شود که انجام کسب و کار در قالب آن طرح، امکان پذیر باشد.
یک کسب و کار خلاق و موفق مبتنی بر سه چیز است:
1. ارائه تعریفی روشن و واضح از موفقیت توسط صاحبان کسب و کار که مبتنی بر ارزش ها و دیدگاه های آنان باشد. این تعریف از موفقیت مانند یک قطب نما عمل می نماید و به صاحبان کسب و کار کمک می کند که تصمیمات خود را در جهت توسعه کسب و کار اتخاذ نمایند و مناسب ترین استراتژی را انتخاب کنند. بنابراین مسیر حرکتتان را به طور کاملا واضح مشخص نمایید.
2. ارزیابی و شناسایی مزیت رقابتی کسب و کار در مقابل رقبا. سعی کنید کالا و خدمات خاص ارائه دهید به طوری که بهتر از کالا و خدمات رقبا باشد. ابتدا رقابت را درک کنید و سپس با دیگران رقابت نمایید.
3. تمرکز بر روی آن دسته از مشتریان که خواستار کالاها و خدماتِ بهتر از رقبا هستند. این بدین معنی است که باید از مشتریان نامناسب دوری کنید و بر مشتریان ایده آل تمرکز نمایید. از طریق انتخاب صحیح سه جزء بازاریابی (یعنی بازار هدف، پیام، روش انتقال پیام) با مشتریانتان ارتباط موثر و استراتژیک برقرار نمایید.
بدین ترتیب کارآفرینان خلاق می توانند خلاقیت خود را به کار گیرند و به موفقیت تجاری دست یابند.
نکاتی که در بالا ذکر شدند، یک فرمول کلیدی برای کسب و کار هستند. اگر در این سه مورد دچار اشتباه شوید، شکست خواهید خورد اما اگر به درستی این نکات را رعایت نمایید و خلاق باشید، شانس موفقیت تجاری خود را افزایش خواهید داد.
برای مطالعه بیشتر در این زمینه می توانید به مطلب طرح کسب و کار (Business Plan) چیست؟ مراجعه فرمایید.
ترجمه شده در گروه تولید محتوی سپینود شرق
کلیه حقوق این وبسایت متعلق به موسسه سپینود شرق می باشد. .